Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Η Ναόμι Κλάιν για την κυβέρνηση Παπαδήμου


Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ CATASTROICA, των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη   

Διήμερο εκδηλώσεων του περιοδικού Βαβυλωνία και της Πρωτοβουλίας Νομικών για την Ελευθερία


Nosotros, 31/1 & 1/2, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια
 

Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 20.00

Παγίδες της συντακτικής εξουσίας: Ενάντια στον Νομικισμό και στο Νεγκρικό Πλήθος
Ομιλητής: Δημήτρης Δημούλης, Νομική Σχολή, Fundanyo Getilio Vargas, Βραζιλία
Εισηγητής: Αντώνης Μπρούμας, Πρωτοβουλία Νομικών για την Ελευθερία

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 20.
Η Έννοια του Πολίτη ως Εξουσίαση και Αποκλεισμός
Ομιλητής: Soraya Lunardi, Nομική Σχολή, Ιnstituinyo Toledo de Ensino, Βραζιλία
Εισηγητής: Φιλήμων Πατσάκης, Περιοδικό Βαβυλωνία

Διοργάνωση: Περιοδικό Βαβυλωνία

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Παρά την άχαρη προσπάθεια του κ. Περιφερειάρχη να «προσομοιώσει» τη χειμαζόμενη κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας με την πολυτέλεια του «Πόρτο Ρίο». Παρά τις βαρύγδουπες προγραμματικές (στις 17/1/2011) και σημερινές απολογιστικές δηλώσεις του, για «νέα αρχιτεκτονική του Καλλικράτη», «επαναθεμελίωση της ΤΑ», «συναρπαστικό πείραμα συμμετοχικής δημοκρατίας» και «χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών». Παρ’ όλα αυτά, η σκληρή πραγματικότητα εφαρμογής του «Καλλικράτη» και του Μνημονίου διαρκείας, βοά και υπογραμμίζει τα εντελώς αντίθετα. Συγκεκριμένα:

Πρώτο: Με το πλήθος των Συμβουλίων και Επιτροπών που συγκροτήθηκαν στην Περιφέρεια, δίπλα και μαζί με την κρατική Υπερπεριφέρεια, δημιουργήθηκε στην Πάτρα ένα περιφερειακό κράτος, υπερσυγκεντρωτικό, υδροκέφαλο, που όξυνε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Ηλείας και της Αιτωλ/νίας, σε βάρος των ορεινών και των μειονεκτικών περιοχών. Δημιουργήθηκε ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και επιβολής της συναίνεσης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πολύ πριν αυτή εφαρμοστεί στο κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.

 Δεύτερο: Μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια αρμοδιότητες όχι απλώς χωρίς μεταφορά αντίστοιχων πόρων, αλλά με άγριο πετσόκομμα των πόρων από όλες της πηγές τους (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΚΑΠ). Επιπλέον με μεγάλη αφαίρεση πόρων: Πληρώνει η Περιφέρεια τα χρέη των τριών Νομαρχιών (34 εκατ. Ευρώ), κλοπή του ταμείου Μολυβιάτη για τους πυροπαθείς της Ηλείας (118 εκατ. Ευρώ), μείωση 20% (δηλαδή 4 εκατ. Ευρώ) από το επενδυτικό σκέλος των ΚΑΠ για συντήρηση και φωτισμό του άθλιου εθνικού οδικού δικτύου, επιστροφή της μεταφοράς των μαθητών και του σχετικού κόστους και των χρεών από τους Δήμους στην Περιφέρεια και χρέη του ΟΣΚ στην Περιφέρεια ύψους 16,5 εκατ. Ευρώ! Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στον Καλλικρατικό – ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2012 (130 εκατ. Ευρώ) που είναι μισός από τον αντίστοιχο του Δήμου Πάτρας (258 εκατ. Ευρώ το 2011), μισός σχεδόν και από τον αντίστοιχο των τριών Νομαρχιών το 2010 (215 εκατ. Ευρώ)!

Τρίτο: Προωθήθηκαν και προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις: Νερό από Ερύμανθο ποταμό στην Ηλεία, Φωτοβολταϊκά και πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, εργοστάσια σκουπιδιών, εφαρμογή του νόμου περί Συνεταιρισμών (Αγροδιατροφικές Συμπράξεις και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις), Πανεπιστημιακή Έρευνα στην Υπηρεσία του Κεφαλαίου, ξεπούλημα και γενική λεηλασία της δημόσιας περιουσίας σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Τέταρτο: Εγκαταλείφθηκαν για μια ακόμα χρονιά οι πληγέντες στην τύχη τους (πυροπαθείς, σεισμόπληκτοι, καρπουζοπαραγωγοί). Χτυπήθηκαν οι βασικές κοινωνικές υποδομές (υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια). Η εκρηκτική ανεργία πάει να συγκαλυφθεί με τα δήθεν προγράμματα «κοινωνικής εργασίας» και «μικρών έργων αυτεπιστασίας» στους Δήμους, με πεντάμηνη ανακύκλωση των ανέργων και με παράλληλη προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους Δήμους.
Πέμπτο: Καταργήθηκαν και καθυστερούν βασικές αναπτυξιακές υποδομές, όπως το τρένο και το Τελωνείο Κατακώλου, η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός. Αντί για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, είχαμε συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη! Το πολιτικό αεροδρόμιο Ανδραβίδας «αεροβατεί», η διασύνδεση των μεταφορών «καρκινοβατεί», αντί για ανάπτυξη μας οδηγούν στην υποβάθμιση και παρακμή.

Απέναντι στην επερχόμενη εφιαλτική φτώχεια – πείνα – εξαθλίωση του λαού, που φέρνει η νέα τοκογλυφική δανειακή σύμβαση και το νέο αγριότερο Μνημόνιο διαρκείας, η μοναδική ελπίδα, διέξοδος και προοπτική, βρίσκεται στους ενωτικούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην Κοινή δράση της Αριστεράς μέσα σ’ αυτούς, για ανατροπή Καλλικράτη και Μνημονίου, συνολικά της επίθεσης και της συγκυβέρνησης, κάθε επίδοξου διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτό.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

άλλο ένα κείμενο-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για το τι σχεδιάζουν και στις αποξηραμένες λίμνες (Αγουλινίτσας και Μουριάς) της Ηλείας με το πρόγραμμα Ήλιος"


Πράσινες μπίζνες: πως ο Ελληνικός Ήλιος στηρίζει το Γερμανικό Κάρβουνο! Το «σχέδιο Γη και ...Ήλιος» στους Γερμανούς!

Σχόλιο iliamovement: ένα ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο για το πρόγραμμα "ήλιος" που προβλέπει κατασκευή τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την Ελλάδα,με σκοπό την εξαγωγή ενέργειας στη βόρεια Ευρώπη. Το πρόγραμμα "ήλιος"  στοχεύει και εκτάσεις στην Ηλεία,όπως τις αποξηραμένες λίμνες Αγουλινίτσας και Μουριάς. Η γνώση για τα παιχνίδια που προσπαθούν να παίξουν στην πλάτη μας, είναι αναγκαία για μπορέσουμε να αντισταθούμε και να ματαιώσουμε τις δήθεν πράσινες επενδύσεις.Ακολουθεί το κείμενο.Η πηγή του άρθρο βρίσκεται στο τέλος.


Η Ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται σε Γερμανούς επενδυτές, την εύρεση και διάθεση κατάλληλων δημόσιων εκτάσεων συνολικής έκτασης 200 χιλ. στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με χαμηλή μίσθωση για 25 χρόνια, πλήρως αδειοδοτημένα, και χωρίς «γραφειοκρατία», προκειμένου να υλοποιηθεί το φαραωνικό σχέδιο « Ήλιος» που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα χώρα παραγωγής «φασόν» ηλιακής ενέργειας, την οποία θα εξάγει «εικονικά» στη Δυτική Ευρώπη.Αυτά σε γενικές γραμμές ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου στους ιδιώτες της Ενέργειας, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα « Ήλιος» στο 26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια στο Αμβούργο. Η σύλληψη του σχεδίου στηρίζεται σε δύο κύρια σημεία: αφενός, στην δημιουργία ειδικών «επενδυτικών ζωνών» όπου θα ισχύει το μοντέλο της Σαγκάης και οι μισθοί θα είναι επιπέδου Κίνας, κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί και στην Πολωνία και αφετέρου στις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας 28/2009, η οποία επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος, προκειμένου να καλύψει τους στόχους για κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης από ΑΠΕ, να τις παράγει σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με μία πρώτη περιγραφή του «σχεδίου Ήλιος» που έκανε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέδριο για την ηλιακή ενέργεια στο Αμβούργο, το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε επενδυτές έναντι "εικονικού" μισθώματος και για διάστημα τουλάχιστον 25 ετών. Οι περιοχές αυτές θα λειτουργούν λίγο πολύ με χαρακτηριστικά «Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών», καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα είναι «πλήρως απαλλαγμένες από γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια», ενώ οι επενδύσεις θα συνοδευτούν από πρόσθετα κίνητρα.

Επιπλέον, στις περιοχές αυτές θα απλοποιηθούν και θα συντομευτούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων, θα απεμπλακούν οι αδειοδοτήσεις από περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς περιορισμούς, θα υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης κ.α. Στην ουσία δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα «πουλήσει» ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια μαζί με όλες τους τις άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων «με το κλειδί στο χέρι».

Οι προς παραχώρηση δημόσιες εκτάσεις αναζητούνται ήδη στην περιουσία της ΔΕΗ (κλειστά ορυχεία), του υπουργείου Γεωργίας, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κ.α.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 2,2 GW ώς το 2020 και έως 10 GW ηλιακής ενέργειας (όση δηλαδή είναι περίπου όλη η ενέργεια που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα) μέχρι το 2050. Για να υλοποιηθεί δε εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις 20 δισ. ευρώ μόνο για την ανάπτυξη των πάρκων, χωρίς να συνυπολογίζεται η απαραίτητητη ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς (μόνο εντός Ελλάδας απαιτούνται τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ).

Ο ίδιος ο υπουργός σημείωσε ότι από τα 10 GW της επιδιωκόμενης συνολικής παραγωγής, με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό να «εξαχθούν» πάνω από 2.000-2.500 MW ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη, καθώς απαιτείται ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε., και κυρίως με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Πρακτικά, μόνο η παραγωγή 2.000-2.500 MW θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο φυσικών εξαγωγών σε άλλες χώρες, ενώ η υπόλοιπη ισχύς θα πρέπει να καταναλώνεται στην Ελλάδα, για λογαριασμό όμως τρίτων χωρών, οι οποίες θα την εντάσσουν στατιστικά στην εθνική τους παραγωγή.

Το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο « Ήλιος» βασίζεται στη δυνατότητα που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία 28/2009 για «εικονικές πωλήσεις» ισχύος από ένα κράτος-μέλος με πλεόνασμα παραγωγής σε άλλα που έχουν έλλειμμα, για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2020, ώστε το 20% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αυτή δηλαδή τη δυνατότητα των βόρειων κρατών της Ευρώπης να εκμεταλλευτούν τον ελληνικό ήλιο ώστε να πετύχουν τους εθνικούς τους στόχους στην ηλεκτροπαραγωγή χωρίς να δαπανήσουν τεράστια κεφάλαια, τάζει το ελληνικό σχέδιο.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη μέθοδο της «στατιστικής μεταβίβασης», είτε μέσω των «κοινών προγραμμάτων». Στην πρώτη περίπτωση η ενέργεια θα παράγεται λ.χ στην Ελλάδα αλλά θα τη «χρεώνεται» η Γερμανία ως δική της παραγωγή, ενώ στη δεύτερη, μέσω κοινών διακρατικών συμφωνιών, η παραγωγή θα μοιράζεται ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Γερμανία, η οικονομική κρίση και το Κάρβουνο!

H γενική δέσμευση που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Kιότο, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 5%, συνεπάγεται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για κάθε κράτος-μέλος, ανάμεσά τους και η Γερμανία.

Oι εκπομπές των ρυπογόνων αερίων που θεωρούνται υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν πλέον μεταβληθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν, η τιμή του οποίου καθορίζεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Ολόκληρες χώρες, εταιρείες, επενδυτές, μεσίτες και κερδοσκόποι, αγοράζουν και πωλούν πλέον μονάδες διοξειδίου του άνθρακα στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Σικάγου, όπως ακριβώς θα έκαναν με το ρύζι, το πετρέλαιο, το σιτάρι ή το χρυσό. Όποιος υπολείπεται του επιτρεπτού ορίου εκπομπής ρύπων, πουλάει σε εκείνον που το υπερβαίνει. Έτσι η Κίνα, η ΗΠΑ και βέβαια η Γερμανία αγοράζουν από τις υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής αλλά και όλου του Τρίτου Κόσμου τα "δικαιώματά τους" να μολύνουν με τους διάφορους ρύπους που ευθύνονται για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου! Η αγορά του άνθρακα αναπτύσσεται ραγδαία. Να σκεφτεί κανείς πως από 400 εκατ. δολάρια που ήταν το 2004, το μέγεθός της έφτασε στα 127 δισεκατομμύρια το 2009 και σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών, μέχρι το 2020 μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία τρισ.

Μετά όμως το καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία και το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκοσίμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Bloomberg ανέβηκε πολύ η τιμή των Ευρωπαϊκών δικαιωμάτων άνθρακα. Σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας μέχρι το 2022!,

Έτσι οι τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα εκτοξευτηκαν στα ύψη! Ο λόγος προφανής: η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, από καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, μετατρέπεται αίφνης σε εισαγωγέα, που αναζητά τρόπους να καλύψει το χαμένο 25% του ενεργειακού του μίγματος. Ήδη το ενεργειακό σύστημα στη Γερμανία λειτουργεί κοντά στα όριά του , μετά το κλείσιμο επτά πυρηνικών εργοστασίων της κάτω από την πίεση ενός ισχυρού, δυναμικού και διογκούμενου οικολογικού κινήματος, ενώ η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί τον χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου οι ανάγκες της χώρας σε ενέργεια παραδοσιακά αυξάνονται καθώς ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να υποκατασταθούν τα παραγόμενα πυρηνικά ΜW , από αιολικά MW. "Εurope may have less nuclear output during the next few years and continued high gas prices, which would force utilities to burn coal and drive carbon prices “sharply” higher", τονίζει χαρακτηριστικά το Bloomberg .

Βέβαια καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη και η ύφεση χτυπάει την πόρτα της Γερμανίας, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν αναθεώρηση της απόφασης για κλείσιμο των Πυρηνικών της Εργοστασίων! Και μεσούσης της οικονομικής κρίσης πολλοί οικονομολόγοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την Γερμανική Οικονομία στο βαθμό που η βιομηχανική της παραγωγή δεν στηριχθεί σε φθηνή ενέργεια που θα μειώνει το κόστος παραγωγής και θα αυξάνει το ποσοστό κέρδους για τις βιομηχανίες! Και τι φθηνότερο για την παραγωγή ενέργειας από τον Άνθρακα!

Η Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς άνθρακα της Ευρώπης και ήδη τον χρησιμοποιεί για το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον ότι από τις ποσότητες που χρησιμοποιεί, το 50% εξορύσσεται στην ίδια τη Γερμανία και το υπόλοιπο εισάγεται. Το κόστος του άνθρακα είναι σχετικά χαμηλό, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη είναι επικερδής, ακόμα και αν συμπεριληφθεί σε αυτήν η δαπάνη για την αγορά επιπλέον δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ινστιτούτο ερευνών Oppenheim σε μελέτη του έδειξε ότι η παραγωγή άνθρακα είναι οικονομικά βιώσιμη ακόμα και αν τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα φθάσουν τα 20 ευρώ ο τόνος. Εξάλλου όπως παραδέχονται οι αναλυτές, «ο άνθρακας έχει μεν το μειονέκτημα της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, όμως αυτό αντισταθμίζεται εύκολα καθώς τα παγκόσμια αποθέματα σκληρού άνθρακα θα διαρκέσουν τουλάχιστον 100 χρόνια και είναι διαθέσιμα σε πολλές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ». Ιδιαίτερα, ο τύπος του άνθρακα που παράγει η Γερμανία «θα διαρκέσει ίσως και εκατοντάδες χρόνια»! Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Γερμανία έχει φροντίσει ώστε η παραγωγή των νέων εργοστασίων άνθρακα να είναι καλυμμένη σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα 14 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Τέλος, οι γερμανικές εταιρείες επεξεργάζονται ειδική τεχνολογία, η οποία θα επιτρέπει τον διαχωρισμό και την υπόγεια αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 28/2009 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όμως καθορίζει όριο συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20 % στο ενεργειακό ισοζύγιο της κάθε Χώρας μέλους της Ε.Ε. με υψηλά πρόστιμα για όσους το παραβαίνουν! Τον σκόπελο αυτό η Γερμανία τον ξεπερνάει μέσω της "Φασόν παραγωγής πράσινης ενέργειας"!

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας 28/2009, «Τα κράτη μέλη μπορούν να συμφωνούν και μπορούν να προβαίνουν σε ρυθμίσεις για τη στατιστική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ένα κράτος μέλος σε άλλο. Η μεταβιβαζόμενη ποσότητα αφαιρείται από την ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης του μεταβιβάζοντος κράτους μέλους προς τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφοι 1 και 2 και προστίθεται στην ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης άλλου κράτους μέλους που δέχεται τη μεταβίβαση.»

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 7 της ίδιας οδηγίας, δύο ή περισσότερα κράτη μέλη μπορούν να συνεργάζονται για κοινά έργα οιουδήποτε τύπου τα οποία αφορούν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, με τη συμμετοχή και ιδιωτικών φορέων. Στην περίπτωση αυτή η ΕΕ θα πρέπει να ενημερώνεται για τις ποσότητες που καταλογίζονται υπέρ του ενός ή του άλλου κράτους.

Τέλος η οδηγία επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα κράτη να συνενώνουν εθελοντικά ή να συντονίζουν μερικώς τα εθνικά τους καθεστώτα στήριξης. Στις περιπτώσεις αυτές, ορισμένη ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία παράγεται στην επικράτεια συμμετέχοντος κράτους μέλους μπορεί να καταλογίζεται στον εθνικό συνολικό στόχο άλλου συμμετέχοντος κράτους.

Προσπαθώντας να ξεμπλέξουμε αυτό το κουβάρι της περίπλοκης διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την περιβόητη «Πράσινη Ανάπτυξη» το συμπέρασμα είναι απλούστατο και ξεκάθαρο: Η Γερμανία θα μπορεί να συνεχίζει όχι μόνο να βασίζεται αλλά και να αυξάνει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει από το βρώμικο αλλά φθηνό Κάρβουνο, ενώ θα φαίνεται ότι παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που όμως θα βρίσκονται στην Ελλάδα και των οποίων το παραγόμενο και σαφώς ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα θα καταναλώνεται στην Ελλάδα!

Αυτό το συμπέρασμα εξάλλου συμφωνεί και με την πρώτη αναφορά για το « σχέδιο Ήλιος» που έκανε ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ κύριος Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο στο Αμβούργο (Παρόλο που το ξαναγράψαμε παραπάνω το επαναλαμβάνουμε για να το εμπεδώσετε καλύτερα): «από τη συνολική δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 10.000 μεγαβάτ, μόνο η παραγωγή των περίπου 2.000 μεγαβάτ θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο φυσικών εξαγωγών σε άλλες χώρες, μέσω υφιστάμενων και νέων διασυνδέσεων οι οποίες όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Η υπόλοιπη ισχύς θα μπορεί να παράγεται και να καταναλώνεται στην Ελλάδα, για λογαριασμό όμως της Γερμανίας, η οποία θα την εντάσσει στατιστικά στην εθνική της παραγωγή.»

Το τι συνέπειες θα έχει για τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας η αναγκαστική χρήση της κατά πολύ ακριβότερης «πράσινης» ενέργειας δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος για να το καταλάβει! Όπως δεν χρειάζεται κανείς και ιδιαίτερες γνώσεις πολιτικής οικονομίας για να καταλήξει σε κάποια γενικά αλλά ουσιαστικά συμπεράσματα από την μελέτη του «Σχεδίου Ήλιος»:

*Πρώτον, η Γερμανία ζητάει τη "δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών" στην Ελλάδα, εντός των οποίων θα ισχύει διαφορετικό φορολογικό αλλά και εργασιακό καθεστώς. Στις οικονομικές αυτές ζώνες οι επιχειρηματίες φορολογούνται με έναν ελάχιστο συντελεστή, παίρνουν επιδότηση μέχρι 50% επί του συνόλου των επενδυτικών τους δαπανών και έχουν αποικιακού επιπέδου ελαφρύνσεις στο ζήτημα του εργοδοτικού και ασφαλιστικού κόστους. Στα βιομηχανικά αυτά πάρκα δεν θα ισχύει η ελληνική εργασιακή νομοθεσία και φορολογία αλλά ένα ιδιότυπο αποικιοκρατικό καθεστώς με κύρια χαρακτηριστικά το εξαιρετικά χαμηλό εργατικό και φορολογικό κόστος, καθώς και τα απεριόριστα δικαιώματα της εργοδοσίας να προχωρεί σε προσλήψεις και απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις. Φυσικά εκεί δεν έχουν θέση «στρεβλώσεις» και «παρωχημένα δικαιώματα» όπως συνδικαλισμός, απεργίες, άδειες ή επιδόματα. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι στις ζώνες αυτές υποχρεωτικά υπογράφουν ειδικά προσύμφωνα ότι παραιτούνται από τη διεκδίκηση αποζημίωσης. Στα σύγχρονα βιομηχανικά γκέτο λειτουργούν πολύγλωσσες σχολές εργατικής επιμόρφωσης ενώ στα περίχωρα δημιουργούνται εμπορικές ζώνες με γερμανικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Συνέπεια των «φορολογικών παραδείσων» που ζητούν οι Γερμανοί θα είναι η σταδιακή ντε φάκτο επέκταση, σε μικρότερη κλίμακα, της κινεζοποίησης σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

*Δεύτερον, οι γερμανικές επενδύσεις δεν θα χρηματοδοτηθούν από το γερμανικό κεφάλαιο, αλλά κατά κύριο λόγο, από ένα μεγάλο (ίσως και το μεγαλύτερο) μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (€20 δις), απο κοινού και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) ! Για αυτόν, ακριβώς το λόγο, υπεύθυνος της ομάδας κρούσης (task force for Greece) της Κομισιόν, για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του ΕΣΠΑ, ορίστηκε ο γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τον οποίο ακόμη και δημοσιεύματα του "κυρίαρχου" τύπου χαρακτήρισαν "σκιώδη Πρωθυπουργό" της Ελλάδας! Κοινώς, μέχρι και με τα ψίχουλα των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής, θα χρηματοδοτήσουν την ολοκληρωτική μετατροπή της Ελλάδας σε νεοαποικία της Γερμανίας!

*Τρίτον, είναι μεγάλος μύθος οι σταθερές θέσεις εργασίας που δήθεν ανοίγουν με τις ΑΠΕ! Δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε ένα Αιολικό ή ένα Φωτοβολταϊκό Πάρκο για να διαμορφώσετε προσωπική άποψη. Οι μόνες μόνιμες θέσεις εργασίας είναι αυτές του προσωπικού φύλαξης (Security) των πάρκων! Ακόμη και οι πιο μαχητικοί υποστηρικτές της «Πράσινης Ανάπτυξης» παραδέχονται πλέον πως για κάθε «πράσινη» θέση εργασίας που δημιουργείτε καταστρέφει 2,2 «μη πράσινες-παραδοσιακές» θέσεις εργασίας. ( Η κυριότερη μελέτη έγινε στην Ισπανία, μια χώρα που παρέχει γενναίες επιδοτήσεις στις επενδύσεις για την «πράσινη» ανάπτυξη ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγγραφέα της μελέτης καθ. Gabriel Calzada Alvarez, οι επιδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας κοστίzουν στο κράτος 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι επιδοτήσεις δημιούργησαν 50.200 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που ισοδυναμεί με επιδότηση 570.000 ευρώ για κάθε θέση εργασίας. Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί μια θέση εργασίας με το ήμισυ των χρημάτων που δαπανά το κράτος - δηλαδή με 260.000 ευρώ. Αν, λοιπόν, το κράτος είχε αφήσει τα χρήματα στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, θα είχαν δημιουργηθεί 113.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου οι διπλάσιες. Όπως, λοιπόν, δείχνει η ισπανική μελέτη, στην ουσία οι κρατικές επιδοτήσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη καταστρέφουν θέσεις εργασίας - συγκεκριμένα καταστρέφουν δύο θέσεις εργασίας για κάθε νέα θέση εργασίας την οποία δημιουργούν! ) Αυτή η πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ ακολουθείται μεσούσης της οικονομικής κρίσης (!) στην Χώρα μας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τελευταία επιχορήγηση με περίπου 8000000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης εταιρείας για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου και με την δικαιολογία ότι θα δημιουργηθεί μία (1) θέση εργασίας!!! Επιπλέον, ο περαιτέρω αυτοματισμός της παραγωγής σε ορισμένους κλάδους της «πράσινης ανάπτυξης» συρρικνώνει τις νέες "πράσινες" θέσεις εργασίας που δυνητικά θα δημιουργηθούν. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της αμερικανικής SunPower κ. Ντικ Σουάνσον, δήλωσε , στο διεθνες συνέδριο Intersolar, στο Σαν Φρανσίσκο, ότι «αν και με τα σημερινά παγκόσμια δεδομένα εγκατεστημένης ισχύος 500 γιγαβάτ, ετησίως, από ηλιακή ενέργεια, ισοδυναμούν με 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ο περαιτέρω αυτοματισμός της διαδικασίας παραγωγής θα μειώσει αυτές τις θέσεις εργασίας κατά 75%.»

*Τέταρτον, όλη η τεχνολογία που αφορά της ΑΠΕ ( Ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά Πάνελ, Τουρμπίνες Υδροηλεκτρικών) είναι εισαγόμενη και πανάκριβη. Οι κύριοι παραγωγοί "πράσινης τεχνολογίας" είναι οι Γερμανοί, οι Αμερικάνοι και οι Κινέζοι! Το ποιοι θα έχουν λοιπόν άμεσο οικονομικό όφελος και ποιοι θα ζημιωθούν στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών από ένα τέτοιου είδους φαραωνικό σχέδιο όπως είναι το "Πρόγραμμα Ήλιος" μπορείτε εύκολα να το συμπεράνετε!

*Πέμπτον, ο τυπικός βαθμός απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου βρίσκεται στο 13 – 19%, ο οποίος, συγκρινόμενος με την απόδοση άλλου συστήματος (συμβατικού, αιολικού, υδροηλεκτρικού κλπ.), παραμένει ακόμη αρκετά χαμηλός. Αυτό σημαίνει ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια προκειμένου να αποδώσει την επιθυμητή ηλεκτρική ισχύ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μεγάλες εκτάσεις Γης θα αλλάξουν χρήση για να αποδοθούν στους Γερμανούς ώστε να εγκαταστήσουν τα Φωτοβολταϊκά τους Πάρκα. Και αυτό θα έχει συνέπειες όχι μόνο οικολογικές και περιβαλλοντικές αλλά και καθαρά οικονομικές: η γη που θα αλλάξει χρήση ειδικά για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων είναι πρωτίστως "Παραγωγική Γη" και συνήθως αγροτική! Τα παρελκόμενα αφορούν την συνοδό αποδόμηση του Τουριστικού Προϊόντος που συνήθως φέρνουν τέτοιου είδους και μεγέθους "επενδύσεις"!

*Έκτο και τελευταίο συμπέρασμα, είναι πως οι μόνοι οφελειμένοι στην Ελλάδα από την υλοποίηση του "Σχεδίου Ήλιος"-για μια ακόμη φορά- θα είναι οι Μεγαλοεργολάβοι της Πράσινης Ανάπτυξης! Από την μια οι "Πράσινες Μπίζνες" θα ανοίξουν καθώς κάποιοι από αυτούς θα αναλάβουν μεγάλες εργολαβίες από τους Γερμανούς! Απ΄την άλλη μην ξεχνάτε ότι η ενέργεια που θα παράγετε από το "Σχέδιο Ήλιος" δεν θα είναι ελληνική! Θα θεωρείτε Γερμανική, ανεξάρτητα του ότι θα παράγετε και θα καταναλώνετε στην Ελλάδα! (το επαναλαμβάνουμε για να το χωνέψετε ακόμη καλύτερα!) Οπότε η Χώρα μας για να πετύχει το δικό της ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο 20% της συνολικής Ενέργειας που παράγει, θα πρέπει να συνεχίζει να γεμίζει με Ανεμογεννήτριες τα Βουνά της και με Φράγματα τα ρέματά της! Χαράς Ευαγγελία για τους Μεγαλοεργολάβους! Και δεδομένου ότι οι ίδιοι αυτοί Μεγαλοεργολάβοι θα εξαγοράσουν και τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ, και μάλιστα στις σημερινές Χρηματιστηριακές Αξίες , το φαγοπότι για αυτούς προβλέπετε τεράστιο! Φανταστείτε το καθόλου υποθετικό σενάριο να αυξάνουν την κατανάλωση Λιγνίτη για την παραγωγή Ενέργειας και ταυτόχρονα να πρέπει να συνεχίζουν να επιχορηγούνται από τον Ελληνικό Κρατικό Προϋπολογισμό για να εγκαταστήσουν και νέα Αιολικά Πάρκα ώστε να πετύχει η Χώρα μας τον στόχο του 20%!

Ακραίο;

Στην Ελλάδα της "Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης" τίποτε δεν πρέπει να μας φαντάζει πλέον ως ακραίο: εδώ τολμούν να παρουσιάσουν την Καταστροφή Παρθένων Οικοτόπων μοναδικής αξίας για τη βιοποικιλότητα όπως είναι τα Βαρδούσια ως Μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης!
 
πηγη: http://konstantinosdavanelos.blogspot.com/2011/09/blog-post_07.html?spref=fb

KKE-Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας-Ανακοίνωση

Το δουλεμπορικό σαπιοκάραβο - πλοίο της ντροπής με τους 140 μετανάστες (ανάμεσα τους ένα παιδί και δύο γυναίκες) που οδηγήθηκε στο λιμάνι του Κατακόλου, φέρνει για πολλοστή φορά στη δημοσιότητα τόσο το ίδιο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, όσο και τις συνθήκες υποδοχής αυτών των - κατά κανόνα - βασανισμένων ανθρώπων, οι οποίοι μέσα από μια μεγάλη περιπέτεια, διωγμένοι από τη φτώχεια, τα αυταρχικά καθεστώτα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αιχμάλωτοι των κάθε είδους δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αναζητούν μια θέση στον ήλιο.
Το γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα αποτελέσματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, και τις συμφωνίες του "Δουβλίνου 2" και Σένγκεν, που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ..
Η Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της, για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το χώρο διαμονής τους, τις υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης,  την συστηματική ιατρική φροντίδα.
Για να σταματήσουν οι απελάσεις και να συνδράμει τους μετανάστες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγραφα, που θα τους επέτρεπαν να μεταβούν άμεσα, νόμιμα και με ασφάλεια σε χώρες της ΕΕ της επιλογής τους
Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού μας, μέσα από τα σωματεία τους να σταθούν δίπλα στους μετανάστες, να εκφράσουν με πρακτικό τρόπο την αλληλεγγύη τους.
Να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές της ΕΕ - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., που ευθύνονται για την ωμή καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος των μεταναστών και την καθημερινή γιγάντωση της εξαθλίωσης.

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» γνωστοποιεί την πρώτη σημαντική δικαστική νίκη στην Ηλεία που επετεύχθη σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το κίνημα «Δεν πληρώνω» γνωστοποιεί την πρώτη σημαντική δικαστική νίκη που επετεύχθη σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα 23-01-12, μας κοινοποιήθηκε από την Πρόεδρο των Πρωτοδικών η προσωρινή διαταγή αναστολής διακοπής ρεύματος έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών για 20 πολίτες που είχαν απευθυνθεί στο ενεργό μέλος και δικηγόρο του κινήματος κ. Δώρα Καλάκου, προκειμένου να ζητήσουν προστασία από τη δικαιοσύνη, για να μην προβεί η ΔΕΗ σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Η κινηματική μας δράση που αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή, οι συνελεύσεις της γειτονιάς και περιοχών, η μαζική συμμετοχή του κόσμου στο κίνημά μας, σε συνδυασμό με το δικαστικό αγώνα που πραγματοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου και για την προστασία όσων αδυνατούν να πληρώσουν, επιβεβαιώνει ότι ο αγώνας μας και δίκαιος είναι και αναγκαίος.
Καλούμε όλο τον κόσμο να μην πληρώσει το χαράτσι ως μια άμεση πράξη αντίστασης απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική της τρόικας και της διορισμένης- μαύρης κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς και ως μια ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης απέναντι σε ένα μεγάλο κομμάτι των συνανθρώπων μας που αδυνατούν να πληρώσουν.
Με το να πληρώνει κάποιος το χαράτσι το νομιμοποιεί και αμέσως κάποιος άλλος που αδυνατεί να το πληρώσει, οδηγείται στο σκοτάδι.
Δε σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε να οργανώνουμε τη δράση μας και καλούμε όλους τους πολίτες την Τετάρτη 25/01/2012 στο Εργατικό Κέντρο Πύργου και ώρα 7:00μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί... Το ρεπορτάζ του alterthess για την εξάρθρωση του μαφιόζικου κυκλώματος της Θεσσαλονίκης, ηγετική μορφή του οποίου φέρεται να είναι τοπικό στέλεχος του ΛΑΟΣ

Σε συλλήψεις γνωστών Θεσσαλονικέων προχώρησε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με κύρια απασχόληση του εκβιασμούς, την τοκογλυφία και την προστασία νυχτερινών κέντρων. Η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από δύο χρόνια, όταν και η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την έρευνα και τις παρακολουθήσεις των συγκεκριμένων κατηγορούμενων.

Η αυτοκτονία του πρώην άνδρα της συζύγου του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Τζούλιας, και άλλων γνωστών επιχειρηματιών της πόλης οδηγούσαν σε κύκλωμα τοκογλυφίας. Τους τελευταίους μήνες ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΥΠ και το γνωστό βαλιτσάκι παρακολουθήσεων “έδεσε” την υπόθεση.

Ηγετική μορφή της οργάνωσης θεωρείται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του κ. Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), αλλά και τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Μάριος Μελέτης που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικού.

Κατηγορείται επίσης το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος ακούγεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες «να κρατάει στο συρτάρι καταγγελίες για την δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορούμενου Μάρκου Καραμπέρη», όπως σημειώνεται στη δικογραφία. Ο κ. Παπαχατζής έχει διατελέσει πρόεδρος της ΠΑΣΚ εφοριακών. Το 2011, επί υπουργίας Βενιζέλου, αφού μέχρι τότε υπήρξε διευθυντής της Β` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, τοποθετείται στη νευραλγική θέση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε

Μερικά χρόνια πριν ο κ.Παπαχατζής είχε υπερασπιστεί με σθένος επίορκο εφοριακό σε άλλη υπόθεση, ενώ για χρόνια όλη η πόλη γνώριζε ότι ο κ.Παπαχατζής είναι ο “άνθρωπος” του Άκη Τσοχατζόπουλου και τα τελευταία χρόνια το δεξί χέρι του επίσης καθαιρεθέντα Καπελέρη.

Κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος επιχειρηματίαςΔημήτριος Λαμπάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με σφολιάτες στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς την εταιρεία την είχε υφαρπάξει απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, ένα ακόμη θύμα των τοκογλύφων. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία και για συγγενείς του Δ. Λαμπάκη ανάμεσα στους οποίους και ένας 25χρονος.

Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους τη Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεπλυθεί με το σύστημα των κερδισμένων δελτίων του «Στοιχήματος», ενώ μέχρι και πρόσφατα ο Μάρκος Καραμπέρης και ένας συνεργάτης του πήγαιναν ταξίδια στην Ελβετία όπου διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές εισπράξεις.

Εντύπωση προκαλεί όμως και το όνομα του Γιώργου Φερέτη στη λίστα των κατηγορούμενων. Ο δημοσιογράφος, αγαπημένο “παιδί” όλων των διοικήσεων της ΕΡΤ, γνωστός για τις εθνικιστικές του ιδέες και την κάλυψη γεγονότων όπως η υπόθεση της 17 Νοέμβρη, φέρεται να μεσολαβούσε σε επιχειρηματίες για λογαριασμό της οργάνωσης, με στόχο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο μέχρι και τώρα σύμβουλος διεύθυνσης της ΕΡΤ3, όπως φαίνεται στη δικογραφία δρούσε για λογαριασμό της οργανώσης, ενώ χρωστούσε και ένα υψηλό ποσό στον Καραμπέρη, λόγω του πάθους του για τα τυχερά παιχνίδια.

Βάστα γερά Γιώργο

Αίσθηση έχει προκαλέσει το κύμα αλληλεγγύης στον Γιώργο Φερέτη, ακόμη και από συναδέλφους του στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι βρέθηκαν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στον Φερέτη-μεταξύ των οποίων και ο Παντελής Σαββίδης- και ήδη μαζεύουν όπως μαθαίνουμε χρήματα στην ΕΡΤ για τα δικαστικά έξοδα του μαφιόζου-δημοσιογράφου. Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της έντονης αλληλεγγύης στο πρόσωπο του Φερέτη, πέρα βέβαια από το κοινό ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο.

Κακουργήματα και αστυνομικοί-γκάνκστερς

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων:

• Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις 4 εγκληματικές οργανώσεις,
• Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
• Εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους (modus operandi).
• Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
• Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
• Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Επίσης στη θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ένας αστυνομικός του τμήματος Λευκού Πύργου, ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας.

Δικογραφία έχει σχηματισθεί σε βάρος και άλλου αστυνομικού - υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – ο οποίος παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του, εξασφαλίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Το κύκλωμα των τοκογλύφων φρόντιζε ακόμη και για τις πολυήμερες δωρεάν διακοπές του στην Χαλκιδική.

Κατηγορούμενος είναι ένας ακόμη εν ενεργεία αστυνομικός που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου. Ο πρώην αξιωματικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Μάρκου Καραμπέρη και προχωρούσε σε παράνομες συναλλαγές εν ονόματί του.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα γύρω στις 18:00 οδηγήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για να παρουσιαστούν στον ανακριτή 53, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τελικά συλληφθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με συνδυασμένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Συγχαρητήρια από την πολιτική και δικαστική εξουσία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία, με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

«Το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και  στελέχη του ίδιου του  ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Κι αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Πηγή: alterthess

REDNotebook.gr

Διαδικτυακό μπλακ άουτ ενάντια στους ψηφιακούς δεσμοφύλακες

 
Του Δημήτρη Γκιβίση

Ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το διαδικτυακό μπλακ άουτ της Τετάρτης, αφού περισσότερες από 7.000 ιστοσελίδες στις ΗΠΑ έκλεισαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για δύο προτεινόμενα νομοσχέδια που η συζήτησή τους ξεκίνησε την Τετάρτη στο Κογκρέσο και που πολλοί θεωρούν ότι θα βλάψουν σοβαρά το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο. Σύμφωνα με τους εισηγητές τους, το «Stop Online Piracy Act» και το «Protect IP Act», που υποστηρίζονται από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, έχουν ως στόχο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τον περιορισμό του «πειρατικού» υλικού, και παράλληλα προσπαθούν να σώσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων που εξαρτώνται από τη βιομηχανία του θεάματος. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι το πρωταρχικό ενδιαφέρον για την επιβολή της συγκεκριμένης νομοθεσίας δεν είναι το αν πληρώνονται οι μουσικοί και ηθοποιοί --που στην πραγματικότητα, συνήθως, τους καταβάλλονται όσο το δυνατόν λιγότερα--, αλλά η αύξηση των εταιρικών κερδών.

Ακτιβιστές του κυβερνοχώρου θεωρούν ότι με το πρόσχημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας ανοίγει ο δρόμος για την λογοκρισία στο διαδίκτυο, και ότι τα νομοσχέδια αποτελούν προοίμιο μιας μελλοντικής εφιαλτικής κοινωνίας. Παράλληλα επισημαίνουν, ότι αν «περάσουν» την Τρίτη από την Γερουσία, θα δοθεί η εξουσία στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς, για τη δημιουργία μαύρων λιστών, κάτι που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών ιστοσελίδων από τις μηχανές αναζήτησης και στο κλείσιμο όσων θεωρούνται ως «επικίνδυνες», τακτική που σήμερα συναντάμε στα καθεστώτα-εχθρούς του διαδικτύου, όπως η Λευκορωσία, η Κίνα, το Ιράν, κλπ. Επίσης, ορατός είναι ο κίνδυνος τα δύο νομοσχέδια να λειτουργήσουν πιλοτικά και για τον υπόλοιπο κόσμο -- πρόσφατα, άλλωστε, ψηφίστηκε στην Ισπανία ο παρόμοιος νόμος Sinde, ενώ ήδη, μετά την ευρωπαϊκή οδηγία διατήρησης δεδομένων που ψηφίστηκε βιαστικά στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, πολλές χώρες έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο νόμους ελέγχου της ελεύθερης πρόσβασης, με δικαιολογία την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκεται και η ACTA, η διακρατική συμφωνία που στοχεύει στην αντιμετώπιση της «πλαστογραφίας» και αφορά τις χώρες της Ε.Ε. και δέκα ακόμα χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Να σημειωθεί, ότι στα επίμαχα νομοσχέδια αντιτίθενται πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple και η Microsoft, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δημιουργοί του Google, του Facebook, του Yahoo και του Twitter, που με επιστολή τους πριν λίγο καιρό εξέφρασαν την αντίθεσή τους, αφού θεωρούν ότι έτσι θα καταπνιγεί η καινοτομία, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του ελεύθερου, ανοικτού ίντερνετ.  Όσο για τον Ομπάμα, φαίνεται ότι κάτω από το κύμα αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν, δεν θα στηρίξει τα νομοσχέδια, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι και πολλά μέλη του κογκρέσου διαφοροποιούνται. Ωστόσο, η προσπάθεια της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών να διαφυλάξει η ίδια τα ψηφιακά δικαιώματα συνεχίζεται. Γιατί, όπως εύστοχα έγραφε την Τετάρτη η κεντρική σελίδα της Wikipedia, «φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση».

* Η συζήτηση των νομοσχεδίων αναβλήθηκε κάτω από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, αλλά όταν γραφόταν το κείμενο αυτό δεν είχε γίνει γνωστό.

Πηγή: Εποχή

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

τελευταία ενημέρωση για τις δράσεις του ΔΕΝ ΠΗΡΩΝΩ ΧΑΡΑΤΣΙΑ στον Πύργο

Αιφνιδιαστικά εκδικάστηκαν σήμερα στο Πρωτοδικείο Ηλείας, οι αιτήσεις πολιτών και μελών του κινήματος «Δεν Πληρώνω» για την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της
διακοπής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του κινήματος η υπόθεση αφορά σε 105 αιτήσεις και η σημερινή εξέλιξη άφησε περιθώρια αισιοδοξίας στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Στηρίζονται στο γεγονός ότι από τη ΔΟΥ δεν εστάλη η σχετική λίστα των δηλούντων αδυναμίας καταβολής του Ειδικού Τέλους λόγω κοινωνικών συνθηκών.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του κινήματος «Δεν Πληρώνω» Κυριάκος Μπίστας, «οι αιτήσεις είναι αντιπροσωπευτικές ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν, με εισόδημα 200 – 300 ευρώ το μήνα, ανέργων, πολυτέκνων μέχρι 12 παιδιά, είναι ένα δείγμα που η Δικαιοσύνη θα λάβει σοβαρά υπόψη και θα είναι πραγματικά στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για προστασία σήμερα».
Ο Γιώργος Δούνιας καυτηρίασε την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, υποστηρίζοντας πως «οι υπάλληλοι της Εφορίας έστελναν τους ανθρώπους που ήθελαν να καταθέσουν αίτηση αδυναμίας πληρωμής, στη δικηγόρο του «Κινήματος» δηλώνοντας αναρμόδιοι για το θέμα. Και η ΔΕΗ μετά αρνήθηκε να πάρει τις προσφυγές που είχαμε κάνει». Κάλεσαν δε τους πολίτες την Δευτέρα στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου, στις εννέα το πρωί για να πληροφορηθούν την απόφαση του δικαστηρίου.(ilialive.gr)Επιπλέον,το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΧΑΡΑΤΣΙΑ προχώρησε σε διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΕΗ Πύργου, την Πέμπτη 19/01/2012.Ακολουθεί το κείμενο που επιδώθηκε:

Πέρασε  μια εβδομάδα από τη λήξη της διορίας των 80 ημερών που είχε δώσει η διορισμένη κυβέρνηση. Ήδη, πριν τη λήξη της διορίας, είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, ώστε να τρομάξουν το λαό και να πάει στα ταμεία να καταθέσει και ψυχή και υστέρημα . Από τη Δευτέρα, με δημοσιεύματα στα αθηναϊκά και τοπικά Μ.Μ.Ε.,  διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για διακοπές ρεύματος όσων αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι, ενώ είχαν πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος.  Όμως, η πρακτική του εκβιασμού πια δεν περνά στην κοινωνία. Δεν θα τους αφήσουμε να ποδοπατούν με τέτοιους τρόπους την αξιοπρέπειά μας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πίεσης, που βροντοφώναξε «ΟΧΙ» στον  ανήθικο εκβιασμό,  η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Τα χιλιάδες νοικοκυριά που δεν πλήρωσαν το χαράτσι  και οι καθημερινές ουρές στην εφορία κόσμου, που αιτείται εξαίρεσή του από τη φοροεπιδρομή, δείχνουν το δρόμο!  Με τη χθεσινή κινητοποίηση  στη ΔΕΗ, θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στα μέλη του σωματείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ότι είμαστε μαζί τους και συμπαραστάτες στον αγώνα τους. Να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον Ηλειακό λαό, ότι δεν είναι μόνος του και ότι μαζί θα παλέψουμε ενάντια στα αντικοινωνικά μέτρα. Επίσης, ζητήσαμε εγγράφως από τη ΔΕΗ να μας κοινοποιήσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει  με τον  εργολάβο για τις διακοπές ρεύματος. Για μας, όποιος βγάζει το ψωμί του κόβοντας το ρεύμα του κόσμου,  είναι ανεπιθύμητος στον τόπο μας!  Συνεχίζουμε τον αγώνα και προτείνουμε :
•    Να μην πληρώσει κανείς τη δεύτερη  δόση του 2011 και όσες ακολουθούν.
•    Δημιουργία ομάδων περιφρούρησης στις γειτονιές του Πύργου, ώστε να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης.
•    Επανασύνδεση του ρεύματος από συγκροτημένες γι’ αυτό το σκοπό ομάδες του κινήματος.
•    Λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά ,  γιατί το πρόβλημά σου είναι και πρόβλημα του γείτονα!
•    Συνέλευση του κινήματος για συντονισμό δράσεων, την ερχόμενη εβδομάδα . 

Πολιτικός αγώνας για να διώξουμε τη  συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ,  ΝΔ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ, που ξεπουλούν τα πάντα στα ντόπια και ξένα συμφέροντα!
Όχι στην ανεργία και στα μεροκάματα πείνας!
Ακόμα υπάρχει ελπίδα  για αξιοπρεπή ζωή, αρκεί να το πιστέψουμε!

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012


Το ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα 16-01-2012, στις 7:30, στο 2ο Λύκειο Πύργου την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών από τις γειτονιές του Πύργου, αλλά και από χωριά του Νομού.
   Η έως τώρα ανταπόκριση των κατοίκων του νομού μας  στο κάλεσμα αντίστασης και αξιοπρέπειας της λαϊκής συνέλευσης «δεν πληρώνω» μας οπλίζει με αυτοπεποίθηση, ώστε να  συνεχίσουμε πιο δυναμικά τον αγώνα. Για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών μας, αποφασίστηκε  η  διοργάνωση στο προσεχές διάστημα   Πανηλειακής συνάντησης  των τοπικών συνελεύσεων δεν πληρώνω,  κινήσεων χωριών , γειτονιάς  που αντιστέκονται στην άδικη  και βαθιά ταξική φοροεπιδρομή . Να σημειωθεί ότι τα χαράτσια είναι μόνο ένα μέρος της νεοφιλελεύθερης επίθεσης των αγορών στην κοινωνία. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ μας θέλουν δούλους στις μηχανές των καπιταλιστών. Ξεπουλούν τα πάντα και χρεοκοπούν την κοινωνία! Στον νομό μας, ειδικότερα, η ανεργία μαστίζει και αυτοί το μόνο που τάζουν είναι τη  μετατροπή έφορων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης σε φωτοβολταϊκά πάρκα γερμανικών συμφερόντων. Για μας   κάθε κοινωνική αντίσταση που γεννιέται  πρέπει να έχει  ως στόχο  την κατάργηση του μνημονίου στην πράξη και παράλληλα πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της δοσίλογης κυβέρνησης! Ο λαός να αποφασίσει για το μέλλον του!

Επιπλέον αποφασίστηκαν, σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ, τα παρακάτω:
•    Δημιουργία ομάδων περιφρούρησης στις γειτονιές του Πύργου, ώστε να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης.
•    Επανασύνδεση του ρεύματος από συγκροτημένες γι’ αυτό το σκοπό ομάδες του κινήματος.
•    Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, την Πέμπτη 19-01-2012 και ώρα 1:00π.μ και επίδοση ενυπόγραφης ομαδικής αίτησης, με την οποία θα ζητάμε τη γνωστοποίηση των ιδιωτών εργολάβων που έχουν αναλάβει να βυθίσουν στο σκοτάδι τα ελληνικά νοικοκυριά.
•    Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τα εξής τηλέφωνα: ΠΥΡΓΟΣ: Λάζαρος Α. 6982097029, Γιάννης Κ. 6974943457, Μαρία Κ. 6946050912, Βάσω Κ. 6974732729., Κυριάκος Μ. 6932738544 ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Διονύσης Κ 6948394427, Έφη Σ. 6937328730 ΒΑΡΔΑ : Παναγιώτης Χ.6976001987 ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ-ΚΥΛΗΝΗ  : Θανάσης Κ 6939023489 ΖΑΧΑΡΩ-ΦΙΓΑΛΕΙΑ-ΚΡΕΣΤΕΝΑ: Θοδωρής Γ. 6977431978 ΠΕΛΟΠΙΟ-ΟΛΥΜΠΙΑ Παναγιώτης Μ. 6944798737 ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Βασίλης Τ.6974815567

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη στην Ελλάδα παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους και γίνονται μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.
Πολλές πρωτοβουλίες σε μικρή κλίμακα που περιμένουν τη δική σου συμμετοχή, ή να αναλάβεις μια αντίστοιχη πρωτοβουλία. Στην έλλειψη χρημάτων απαντάμε με αλληλέγγυα ανταλλαγή χωρίς χρήματα και χαριστικά παζάρια. Στη έλλειψη τροφής απαντάμε με αυτοκαλλιέργεια, αυτοδιαχειριζόμενους κήπους και διατήρηση παραδοσιακών σπόρων. Στην ανεργία απαντάμε με συνεταιρισμούς και εργασιακές κολεκτίβες, στην έλλειψη στέγασης με κοινωνικές καταλήψεις στέγης και οικοκοινότητες, ενώ στην έλλειψη συντροφικότητας με συλλογικές κουζίνες. Στο έλλειμμα δημοκρατίας και την πολιτική ολιγαρχία απαντάμε με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις γειτονιών και παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας γιατί δεν πάει άλλο. 
Δεν υπάρχουν περιθώρια για απαισιοδοξία και μεμψιμοιρίες. Οι ουτοπίες μας είναι η πραγματικότητα του αύριο. 
2012 ευχές αγάπης, αισιοδοξίας και συνειδητότητας. 
Στον τόπο μας ήδη έχουν αναπτυχθεί τέτοιες δομές. Μια αξιόλογη προσπάθεια γίνεται από τους φίλους της Εθελοντικής Δράσης Πύργου  που δραστηριοποιούνται σε αρκετά κοινωνικά ,περιβαλλοντικά ζητήματα .Η  δράσης «ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ – ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ».
που ο σκοπός της είναι να συγκεντρώσει διάφορα είδη (ρουχισμός, υπόδηση, παιχνίδια, βιβλία, κλινοσκεπάσματα, χρηστικά μικροαντικείμενα κλπ) από οικογένειες που δεν τα έχουν ανάγκη και να τα παραχωρήσει σε οικογένειες που θα τα χρησιμοποιήσουν  έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία. πληροφορίες θα βρείτε στην ομάδα τους στο face book 


Ακολουθεί μια αντιπροσωπευτική καταγραφή των κυριότερων ελληνικών πρωτοβουλιών από τα κάτω που αποτελούν ένα άλλο κόσμο, πέρα από τη κρίση, εδώ και τώρα (και διαθέτουν ιστοσελίδα): 


Τοπικά ανταλλακτικά συστήματα, τράπεζες χρόνου και δίκτυα παραγωγών- καταναλωτών 
Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα του Πελίτι,www.peliti.gr/pages/panelladiko_diktio.htm  
Δίκτυο Φασούλι (Αττική), www.fasouli.wordpress.com  
Τράπεζα χρόνου πλατείας Συντάγματος, www.time-exchange.grΤράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου, www.mesopotamia.gr/trapeza_xronou.htm  
Σύστημα Μονάδων Κοινωνικών Ανταλλαγών Λυκόβρυσης-Πεύκης, pelykoia.wordpress.com 
LETS NET (Ηράκλειο), www.lets.net.gr  
Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, www.diktyoantallagonxanion.gr  
Ομάδα Τσουκνίδα (Ρέθυμνο), http://tsouknidarethymno.gr/  
Καερέτι - Εναλλακτική οικονομία Ιεράπετρας, www.kaereti.gr  
Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, sanosyros.wordpress.com 
Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου - Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών δήμου Λαμιέων,www.lamia-city.gr/netexchange.php  
Ανταλλακτικό Δίκτυο Βέροιας, antalaktikoveria.blogspot.com 
Δίκτυο Ανταλλαγών του Ν. Πιερίας, noe.motherearth.gr/
index.php?location=el&screen=welcome 
Οβολός (Πάτρα), www.ovolos.gr  
Μπουτσούνι ανταλλακτικό δίκτυο Κέρκυρας, boutsouni.blogspot.com 
Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης (ΕΜΡΟ), www.emro.gr  
Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας (ΤΕΜ), www.tem-magnisia.gr 
ΤΕΜ- Φθιώτιδας, www.tem-fthiotidas.gr  
Δίκτυο Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων (ΔΑΕΠ) Κέρκυρας, http://diktyodaep.wordpress.com/  
Σανό Σύρος, http://sanosyros.wordpress.comΛόγω/  τιμής, www.logo-timis.gr  
Ηλιόχωρος, www.iliohoros.gr/pazari/antallagi/prosfero1/igeia.shtml  
"Ανταλλακτική Οικονομία", www.antallaktiki.gr  
Χρονοτράπεζα του ελληνικού δικτύου γυναικών Ευρώπης, http://www.enow.gr/196/1633.aspx  
Xariseto.gr "χωρίς ευρώ", http://www.xariseto.gr/viewforum.php?f=304  
Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων, ΣΠΑΜΕ, http://synparmes.gr/ ,http://spame.tumblr.com/  
Δίκτυο Αγροτών - Καταναλωτών Αγροναύτες, http://agronaftes.blogspot.comΔώσε/  Πάρε, http://dwsepare.ning.comΟμοτράπεζοι/ ,http://omotrapezoi.blogspot.com/  
Κίνημα αλληλέγγυας συναλλαγής παραγωγού καταναλωτή, «ΥΝΙ ΠΙΡΟΥΝΙ» (Χανιά),www.inipirouni.gr  
Χαριστικά παζάρια
Σκόρος, www.skoros.espiv.net  
Μην το πετάς, χάρισε το, www.xariseto.gr  
Χαρίζω, www.xarizo.blogspot.com  
δίκτυο Freecycle, freecycle.wikispaces.com/freecycle_gr 
Ηλιόχωρος, www.iliohoros.gr/pazari/  

Αλληλέγγυο εμπόριο 
Ο Σπόρος, www.sporos.org  
Ομάδα Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου "Nosotros", enallaktiko-emporio.blogspot.comΕμείς και ο Κόσμος, www.nuestromundo.gr  
Terra Verde Χανιά, http://terraverdexania.blogspot.com/ 
La Candona, www.lacandona.gr  

Εργασιακές κολεκτίβες 
Το παγκάκι, www.pagkaki.org  
Κολεκτίβα Ζερμινάλ, www.kolektivagerminal.blogspot.com  
Belleville sin patron, www.belleville-sin-patron.blogspot.com  
Collective courier, www.collectivecourier.gr  
Συν-άπειρο, www.synapeiro.gr  
Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας "Συν-Αλλοις", http://synallois.org/  
Κολεκτίβα Κυψέλη, http://colectivakipseli.wordpress.com/  
Συνεταιριστικοί- αυτοογρανωμένοι πολυχώροι
Το κουκούτσι, http://koukoutsi.enallaktika.gr/  
Συνεταιριστικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα, www.european-village.orgNosotros,www.nosotros.gr  
Μικρόπολις, http://micropolis-socialspace.blogspot.com/  

Οικοκοινότητες
Τοπικοποίηση, http://topikopoiisi.blogspot.com/  
Το δέντρο, http://todendro.blogspot.com/  
Οικοκοινότητα Κύτταρο Νέας Γης, http://kyttaronewearth.webs.com/  
Κοινότητα Ουτοπία, http://koinotita-utopia.blogspot.com/  
Κίνησης για τη Δημιουργία Οικοκοινότητας, www.oikokoinotita.gr  
Telaithrion free and real, http://telaithrion.freeandreal.orgΆλλος/  τρόπος, http://allostropos.blogspot.com/  
Οικολογικά χωριά, http://oikokoinotita.blogspot.comΔρόμοι/  σύνθεσης, http://dromoisynthesis.wordpress.com/  
Φυσικές καλλιέργειες, σπορεία, αστικοί αγροί 
Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης,, www.votanikoskipos.blogspot.com  
Αγρός, http://eleftherosagros.blogspot.com/  
Πάρκο Ναυαρίνου, www.parkingparko.blogspot.com  
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού, http://agroselliniko.blogspot.com/  
Αστικός αγρός Χαλανδρίου, www.astikosagrosx.blogspot.comΟμάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.), http://perka.oneirografos.net/  
Δίκτυο Οικοκοινότητα, http://oikodiktyo.espivblogs.net/  
Σκαλιστήρι, http://skalistiri.wordpress.com/  
Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας,, www.naturalfarming.eu  
Περμακουλτούρα, www.permaculture.gr/gr/  
Καγκουρό, www.kangouro.grPermaculture in Greece, http://permaculture-greece.org/  
Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων
Το Πελίτι, www.peliti.gr  
Σπόρι Λίμνου, www.sporilimnou.blogspot.com  
Αιγίλοπας, www.aegilops.gr  
Αρχιπέλαγος (τράπεζα σπόρων), www.archipelago.gr  
Ηλέσιον, www.helession.gr  

Φυσική δόμηση 
Φυσική δόμηση cob, www.cob.gr  
Σαλίγκαρος, www.saligaroi.blogspot.com  
Free and Real, www.freeandreal.org  
Ομάδα πηλΟίκο, www.piliko.gr  

Αυτοδιαχείριση 
Νέα Γουινέα, neaguinea.org 
Φτιάχνω μόνος μου, www.ftiaxno.gr  

Συλλογικότητες
Ηλιόσποροι, www.iliosporoi.netΚενό δίκτυο, http://voidnetwork.blogspot.com/  
State of nature, www.state-of-nature.grΛοκροί στο δάσος, http://lokroi-dasos.blogspot.comΑπό/  Κοινού - Κίνηση Αποανάπτυξης Τρικαλινών Πολιτών,http://apokoinou.com/  
Συλλογικές κουζίνες
Xanadu, http://xanadu.espivblogs.net/  
Συλλογική Κουζίνα Στεκιού Μεταναστών ELCHEf, http://tsamadou13-15.espivblogs.netΣυλλογική/  Κουζίνα Αυτόνομου Στεκιού, http://autonomosteki.espivblogs.net/  
Συλλογική Κουζίνα κατάληψης Σκαραμαγκά, http://pat61.squat.gr/  

Ελεύθερη παιδεία 
Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας, http://sxoleio12.wordpress.com/  
Αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση, http://ekpaideysi.espivblogs.net/  
Αυτοδιαχειριζόμενη τέχνη 
Ορίζοντας γεγονότων, http://orizontasgegonotwn.blogspot.comAnother/  world is here- the Caravan project, www.anotherworldishere.comEcoart, www.ecoart.gr  
Cheap art, www.cheapart.grΤράπεζα τέχνης, http://trapezatehnis.blogspot.com/  
Πλατφόρμες, http://www.platformes.blogspot.com/  

Οικογιορτές
Πανελλαδική Οικογιορτή, http://oikogiorti.grΟικογιορτή/  Βόλος, http://oikogiortivolos.blogspot.comΟικογιορτή/  Θεσσαλονίκης, http://oikogiorti2011.grΟικογιορτή/  Ηρακλείου Κρήτης, εν οίκω, http://en-oiko.blogspot.comΟικογιορτή/  Μαραθώνα, http://marathonecofestival.wordpress.com/  

Πρωτοβουλία δικτύωσης 
Ένας άλλος κόσμος, www.enasalloskosmos-community.net  
Άμεση δημοκρατία
Τριήμερο άμεση δημοκρατία Θεσσαλονίκη, http://amesidimokratiafest.org/ Τριήμερο άμεσης δημοκρατίας Αθήνα, http://ad161718.is-by.us/  
Real democracy, http://real-democracy.gr/  
Real democracy - multimedia team, http://realdemocracygr.wordpress.com/  

Λαϊκές συνελεύσεις 
Λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών και περιοχών της Αττικής
Πετράλωνα, Κουκάκι, Θησείο, http://laikisineleusipetralona.espivblogs.net/  
Καλλιθέα, http://syneleysikallitheas.blogspot.com/  
Παλλήνη, http://aganaktismenoipallinis.blogspot.com/  
Ζωγράφου, http://aganaktismenoizografou.wordpress.com/  
Χαλάνδρι, http://laikisyneleysihalandri.wordpress.com/  
Πειραιάς, http://aganaktismenoipirea.blogspot.com/  
Βύρωνας, http://laikisinelefsivirona.blogspot.com/  
Γαλάτσι, http://lsgalatsiou.wordpress.com/  
Αμπελόκηποι, http://ampelokipoi.espiv.net/  
Μαρούσι, http://ansinamar.blogspot.com/  
Πατήσια, http://patissiasynelefsi.blogspot.com/  
Καισαριανή, http://laikisyneleysikaisarianis.blogspot.com/  
Ν. Ηράκλειο, http://neohrakleio.blogspot.com/  
Ν. Ιωνία, http://sinelefsinionia.wordpress.com/  
Ν. Σμύρνη, http://plateians.blogspot.com/  
Νέου Κόσμου, http://nkosmos-sineleusi.blogspot.com/  
Αγ. Παρασκευή, http://syneleysiplateiasagias.blogspot.com/  
Ηλιούπολη, http://askilioupolis.espivblogs.net/  
Αγ. Δημήτριος, http://katadimadim.blogspot.com/  
Αιγάλεω, http://lasynaigaleo.blogspot.com/  
Χολαργός Παπάγου, http://anoixtisyneleysixolargoupapagou.blogspot.com/  
Γκύζη, http://gyzi.espivblogs.net/  
Νίκαια, http://syneleyshnikaia.wordpress.com/  
Κερατσίνι, http://suneleushkeratsiniou.blogspot.com/  
Περιστέρι, http://sineleusiperisteri.blogspot.com/  
Γλυκά νερά, http://sineleusiglikonneron.blogspot.com/  
Χαϊδάρι, http://syneleysihaidari.wordpress.com/  

Λαϊκές συνελεύσεις άλλων πόλεων
Θεσσαλονίκη, http://aganaktismenoi-thess.blogspot.com/  
Έβρος, http://aganaktismenoi-polites-evrou.blogspot.com/  
Ηράκλειο, http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/  
Δράμα, http://aganaktismenoi-drama.gr/  
Βόλος, http://aganaktismenoi-volos.blogspot.com/  
Καβάλα, http://realdemocracykavala.squat.gr/  
Καστοριά, http://aganaktismenoi-kastoria.blogspot.com/  
Πύργος, http://aganaktismenoi-pyrgou.blogferry.com/  
Κέρκυρα, http://amesi-dimokratia-corfu.blogspot.com/  
Σύρος, http://laikisyneleusisyrou.blogspot.com/  
Χανιά, http://aganaktismenoixania.blogspot.com/  
Κόρινθος, http://perivolakia.gr/  
Άρτα, http://aganaktismenoisthnarta.blogspot.com/  
Καλαμάτα, http://aganaktismenoikaistinkalamata.blogspot.com/  
Γιαννιτσά, http://realdemocracygiannitsa.blogspot.com/  
Τήνος, http://aganaktismenoi-tiniakoi.blogspot.com/  
Πάτρα, http://patras-democracy.blogspot.com/  
Λαμία, http://patras-democracy.blogspot.com/  
Πρέβεζα, http://politesprevezas.eu/  
Τρίκαλα, http://aganaktismenoi-trikala.blogspot.com/  
Κεφαλονιά, http://www.stopcrisis.gr/  
Σαντορίνη, https://www.facebook.com/pages/Αγανακτισμενοι-ΣΤΗ-Σαντορινη/151547581582902 
Λάρισα, http://aganaktismenoilarisas.blogspot.com/  
Αίγινα, http://aganaktismenoi-aiginas.blogspot.com/  
Ικαρία, http://aganaktismenoi-ikarias.blogspot.com/  
Σητεία, http://aganaktismenoisitias.blogspot.com/  
Πτολεμάϊδα, http://aganaktismenoipolitesptolemaidas.blogspot.com/  
Μυτιλήνη, http://aganaktismenoi-mytilene.blogspot.com/  
Ξυλόκαστρο, http://denpaeiallo-xylok.blogspot.com/  
Βέροια, http://www.agapoveria.gr/  
Μέγαρα, http://laikisinelefsimnp.blogspot.com/  
Σπάρτη, http://aganaktismenoi-spartis.blogspot.com/  
Χίος, http://www.aganaktismenoi-chios.gr/  
Κιάτο, http://www.plateiakiatou.gr/site  
Μολάοι, http://plateiamolaon.wordpress.com/  
Ύδρα, http://hydra-aganaktismenoi.blogspot.com/