Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Κείμενο παρέμβασης στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου:Όχι στα ακροδεξιά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Όχι στα ακροδεξιά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες ,εμείς ρατσιστές;
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη  η σύνδεση της προεκλογικής περιόδου με το άνοιγμα του ζητήματος της μετανάστευσης. Το καταρρέων δικομματικό σύστημα εξουσίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία . Αυτό που στην ουσία θέλουν  είναι να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, ώστε να ξεφύγουν από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που γεννά η ληστρική πολιτική των μνημονίων και όχι να λύσουν το πρόβλημα της μετανάστευσης. Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης,
 μαζί με την εγκατεστημένη κυβέρνηση, έχουν ξεκινήσει μια σταυροφορία  ρατσιστικού μίσους με μόνο κίνητρο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας  για ψηφοθηρικούς λόγους  και  παράλληλα την εξυπηρέτηση των  συμφερόντων των  εργολάβων που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργούν  τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.  Στο νομό μας δε χωρούν καινούρια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήδη εδώ και χρόνια λειτουργούν σκλαβοπάζαρα στον κάμπο της Ηλείας με την ανοχή την τοπικών αρχών. Μεσάζοντες και διακινητές ανθρώπων, που τους λογαριάζουν μόνο ως φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς κανένα δικαίωμα και τους εκμεταλλεύονται  στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, είναι αυτοί που προσποιούνται ότι θα μας σώσουν. Οι συνθήκες σκλαβιάς που ζουν οι μετανάστες στα φραουλοχώραφα της ντροπής είναι  το μέλλον που ετοιμάζουν για την ελληνική κοινωνία τα κόμματα του κεφαλαίου. Για μας ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή είναι κοινός .
Θυμίζουμε ξανά ότι είμαστε ενάντια στα κέντρα κράτησης ή στρατόπεδα συγκέντρωσης,  και στο νομό μας, και σε όλη την Ελλάδα, όχι γιατί αποτελούν υποβάθμιση της τοπικής κοινωνίας, αλλά γιατί υποβιβάζουν την ανθρώπινη. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντισταθεί στα στρατόπεδα αυτά που είναι χιτλερικής έμπνευσης ,και υποστηρίζονται στις μέρες μας από την ακροδεξιά ,τη Χρυσή Αυγή, και προσφάτως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μην γίνουμε και εμείς ακροδεξιοί. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός, που θρήνησε 600.000 νεκρούς από το ναζισμό και το φασισμό, να υποκύψει στα σχέδια αυτά. Την κρίση, υπενθυμίζουμε, τη δημιούργησαν το κατεστημένο της χώρας ,τα κόμματα εξουσίας, οι τράπεζες που συνεχώς παίρνουν τα χρήματα του λαού, τα ΜΜΕ. Οι μετανάστες είναι και αυτοί θύματα της κρίσης, όχι εχθροί μας. Άλλοι κόβουν τις συντάξεις, άλλοι απολύουν, άλλοι μειώνουν μισθούς, άλλοι δίνουν χρήματα για όπλα και όχι για νοσοκομεία, είναι η κυβέρνηση του Παπαδήμου και των τραπεζιτών.
Διεκδικούμε
1. Να αλλάξει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας, στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Πρέπει να ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών, με προϋποθέσεις οι οποίες δε θα έχουν ως στόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμης ζωής, αλλά να τους εντάξουν, με απόδοση αριθμού φορολογικού μητρώου, με ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία που έτσι θα εισπράξουν και νέες εισφορές, απαραίτητες για την επιβίωσή τους.
2. Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Κι αυτό προϋποθέτει την απαραίτητη συνεργασία ή και διεκδίκηση. Συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε. ή και διεκδίκηση στο πλαίσιο της Ε.Ε. μιας άλλης πολιτικής.
3. Άμεσα να δημιουργηθούν ανοιχτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Κέντρα ανοιχτά πραγματικής φιλοξενίας και όχι κράτησης, που θα προσφέρουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα των νεοεισερχόμενων μεταναστών, που είτε είναι άστεγοι, είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες μαζικής κατοικίας. Μιλάμε για ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και όχι για κέντρα κράτησης ή στρατόπεδα συγκέντρωσης.
4. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ουσιαστικά επιχειρήσεις σκούπας. Το μόνο που μπορεί να καταφέρουν είναι για μερικά 24ωρα να αδειάσουν μια περιοχή. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές. Είναι απάνθρωπες. Και πιστεύουμε ότι η αστυνομία πρέπει να απεμπλακεί από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
 5. Αθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας Δουβλίνο ΙΙ ώστε οι μετανάστες να πάνε σε χώρες όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς (η συγκεκριμένη οδηγία, την οποία έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις, λέει ότι όσοι μετανάστες βρεθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. χωρίς χαρτιά επαναπροωθούνται στη χώρα εισόδου τους – δηλαδή σχεδόν πάντα στην Ελλάδα, καθώς δεν πέφτει κανείς με… αλεξίπτωτο απευθείας στη Γερμανία ή την Ολλανδία.
Τέλος η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που, πρώτον, θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, την έλλειψη νερού. Και δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει με ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: