Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Άρες (δη)μάρες…….ΚΚ(νάρες)


Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου περί των εξωτερικών θεμάτων του κόμματος ΔΗΜΑΡ για την ψηφοφορία του Die Linke (Κόμματος της Αριστεράς) στην Γερμανική βουλή. Σύμφωνα με την Δημαρ «Τουλάχιστον απογοήτευση προκάλεσε η καταψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το κόμμα "Αριστερά" (Die Linke), κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή. Αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες χρειάζονται την άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη αντί για τον επαναστατικό δρόμο του συμβιβασμού με τον λαϊκισμό. Ευτυχώς, άλλες προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις - SPD και Πράσινοι - δεν ακολούθησαν τον ίδιο ολισθηρό δρόμο στο γερμανικό κοινοβούλιο».  Η σημασία αυτής της δήλωσης μπορεί να ειδωθεί τόσο όσον αφορά την πολιτική συγκρότηση του πολιτικού σχηματισμού αλλά και σε συνδυασμό με την ολομέτωπη και σχεδιασμένη επίθεση που έγινε στην αριστερά από τις δυνάμεις του μνημονίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τα νεοσύστατο κόμμα του Φώτη Κουβέλη δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ως πρωταρχικό συγκροτητικό του στοιχείο τον Ευρωπαϊκό του προσανατολισμό (ο λεγόμενος  Ευρωπαϊσμός). Ωστόσο απέδειξε και στον πλέον κακόπιστο ότι ο Ευρωπαϊσμός δεν είναι μια αυτοτελή μονοσήμαντη έννοια ικανή να καθορίσει τον πολιτικό προσδιορισμό ενός κόμματος. Απαραίτητο στοιχείο για ένα κόμμα είναι η αποσαφήνιση της έννοιας του Ευρωπαϊσμού μέσω της παρουσίασης της πολιτικής που δύναται να ακολουθήσει σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Και αυτή η πολιτική στην συνέχεια θα καθορίσει τις Πολιτικές συμμαχίες που θα δημιουργήσει με τις κοινωνικές τάξεις και τους πολιτικούς σχηματισμούς. Η ΔΗΜΑΡ με την στάση της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τις παλινωδίες που ακολούθησαν, τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη που προηγήθηκαν, αλλά και στελεχών της ( Λυκούδης, Αυγή ) που αναφέρουν ότι δεν απορρίπτουν μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και ότι πρόκειται να εφαρμόσουν τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο σε πιθανή εκλογή τους, αφενός παρουσιάζει έναν πολιτικό σχηματισμό που δεν έχει καμία σχέση με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Αφετέρου η αστική ευγένεια και η σοβαροφάνεια που έντονα προβάλλεται από τα στελέχη της δεν είναι ευθέως αντίστοιχες με την πολιτική σοβαρότητα και την φερεγγυότητα που απαιτείται τουλάχιστον από την κρισιμότητα της περιόδου την οποία διανύουμε. Αυτές οι διαπιστώσεις την τοποθετούν ξεκάθαρα στις δυνάμεις που δεν μπορούν να αναζητηθούν συμμαχίες για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

Η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να επιτεθεί στην Γερμανική αριστερά δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με την ταυτόχρονη επίθεση του Γιούνγκερ, του Βενιζέλου, του Σαμαρά στην Αριστερά και της παρέμβασης του Μπαρόζο με στόχο να δεχτεί το PSI ο ελληνικός λαός. Το τελευταίο διήμερο όλες οι δυνάμεις του μνημονίου επιτέθηκαν στην ανερχόμενη πολιτική δύναμη που δύναται να ηγεμονεύσει στην Ελλάδα και αποτελείται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Κατά την άποψή μου είναι ήσσονος σημασίας η οργανική σύνδεση ή όχι της ΔΗΜΑΡ με τις δυνάμεις του μνημονίου. Το κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι στο πεδίο των ιδεών η ΔΗΜΑΡ ενοχλήθηκε με συναφή τρόπο με τις μνημονιακές δυνάμεις από την θέση της Ευρωπαϊκής αριστεράς και έτσι επέλεξε την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι πλέον σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να προέρχεται από την αριστερά αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε και πρόκειται πλέον για μια βαθειά συστημική δύναμη που η πολιτική της θα υπηρετήσει τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτό θα έχει ως ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ αποτέλεσμα την συνέχιση του σκληρού πυρήνα της πολιτικής που ασκείται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον αυτή την στιγμή δεν κρίνεται μόνο η οικονομική επιβίωση της Ελλάδας, άλλα κρίνεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα και η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Όταν λοιπόν σε αυτήν την υπό διαμόρφωση κατάσταση ένας πολιτικός σχηματισμός δεν παρεμβαίνει και δεν αγωνίζεται για να μεταβληθούν οι συσχετισμοί υπέρ του λαϊκού κόσμου, έχεις ως αποτέλεσμα να ευνοούνται οι Ελίτ του τόπου. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η ΔΗΜΑΡ είναι βαθειά συντηρητική δύναμη διότι τυχόν ενίσχυσή της δεν θα μεταβάλει τους υπάρχοντες συσχετισμούς και στην καλύτερη περίπτωση θα προσπαθήσει να αναζητήσει λύσεις δοθέντος πολιτικού πλαισίου. Επομένως ο ρεαλισμός που προτάσσεται από πλευράς της ΔΗΜΑΡ μόνο δουλικός μπορεί να χαρακτηριστεί.    

Η μόνη λύση  που απαιτείται για να υπερβούμε την κρίση υπέρ του λαϊκού κόσμου είναι η περαιτέρω και σημαντική ενίσχυση των Δυνάμεων της Αριστεράς και η δημιουργία ενός σημαντικού αριστερού μετώπου που θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει τον τόπο σε μια προοδευτική διέξοδο. Είναι απαραίτητο και πιο αποτελεσματικό για τον λαό που πληρώνει τη κρίση η τουλάχιστον συνεργασία του ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ σε δράσεις αλληλεγγύης και σε επίπεδο κινητοποιήσεων. Ο λαός δεν μπορεί να επιβιώσει πλέον και απαιτείται αναβαθμισμένη και εντατικότερη δουλειά α) στο επίπεδο της αλληλεγγύης με την δημιουργία κοινωνικών ιατρείων, κοινωνικών Παντοπωλείων, δυναμικών κινητοποιήσεων ώστε να μην γίνουν απολύσεις αλλά και στην τακτική πληρωμή των εργαζομένων, β) στο επίπεδο των πολιτικών δράσεων για να οργανωθεί και να οξυνθεί η ταξική πάλη με διττό στόχο. Πρώτον να καταρρεύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και δεύτερον να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συνολικής ήττας του αστικού μπλοκ εξουσίας. Στο βαθμό που δεν γίνεται και οι δυνάμεις της αριστεράς δεν συντονίζονται δίνουν χρόνο στο αστικό μπλοκ εξουσίας να αναδιοργανωθεί και να αντεπιτεθεί με καλύτερους όρους και την παραμονή στην εξουσία των δυνάμεων του μνημονίου. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι ο κόσμος δεν αντέχει……


ΥΓ. Είναι προφανές ότι είμαι ενήμερος ότι η ΔΗΜΑΡ ψήφισε κατά του PSI και έγινε διορθωτική δήλωση που αναφέρει ότι η δήλωση που παρατίθεται δεν είναι επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ. Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η κρίση εκτός από την δυστυχία και την Πείνα έχει οξύνει την πολιτική οξυδέρκεια του κόσμου (και την δικιά μου) και δεν πειθόμαστε από συστημικά, πολιτικάντικα, επικοινωνιακά τεχνάσματα. Επιπλέον ο ιδιότυπος ρεαλιστικός λαϊκισμός που προωθεί η ΔΗΜΑΡ μας φέρνει μνήμες του λαϊκισμού του 1980. Την πατήσαμε μια φορά δεν την πατάμε δεύτερη.        

Κ.Κυριακόπουλος 


Δεν υπάρχουν σχόλια: