Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου: Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας

Την Αρχαία Ολυμπία θα επισκεφθούν το πρωί της Τρίτης τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με αφορμή την πρόσφατη ληστεία στο μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών
Αγώνων της Αρχαιότητας, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη μιάμιση το μεσημέρι στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ Ολυμπίας. Εκεί θα συζητήσουν το θέμα της κλοπής, της φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρονται τα εξής:
                                                                                                                           
«Η ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία είναι ένα τραγικό γεγονός, που προκαλεί έντονη θλίψη σε όλη την κοινωνία και δη στην αρχαιολογική κοινότητα. Ευτυχώς, παρά τη βιαιότητα της ενέργειας, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, από τις προθήκες του Μουσείου όμως αφαιρέθηκαν περισσότερα από 70 εκθέματα ανεκτίμητης αρχαιολογικής & ιστορικής αξίας.
Οι κατεστραμμένες προθήκες του Παλαιού Μουσείου Ολυμπίας, λαβωμένες και άδειες, είναι εκεί για να θυμίζουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να αποτιμάται σε χρήμα. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει απευθυνθεί πολλές φορές με ηχηρά διαβήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, ενώ με συνεχείς ανακοινώσεις έχει επιστήσει την προσοχή για το θέμα της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της αποψίλωσής της με οριζόντιες πολιτικές, όπως η εφεδρεία.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι λαθρανασκαφές σε όλη τη χώρα και τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στενάζουν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού, η πολιτική ηγεσία –κατά τις επιταγές της Τρόικας– ασχολείται με περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και πιστώσεων στον πολιτισμό.
Οι άδειες προθήκες της Ολυμπίας βρίσκονται εκεί για να θυμίζουν στην Πολιτεία πως στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ό,τι χάνεται είναι αναντικατάστατο τμήμα της εθνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όταν πρόκειται για τις διαχρονικές άυλες και υλικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού που εμπνέουν και συγκινούν όλη την ανθρωπότητα, δεν δικαιούται κανείς να κάνει εκπτώσεις στο όνομα του Μνημονίου, της Τρόικας ή των όποιων πολιτικών επιδιώξεων!
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος ασφαλείας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με την ενίσχυση –σε προσωπικό και μέσα– της ασφάλειας και της φύλαξής τους καθώς και με την επιμόρφωση του φυλακτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων σε αυτούς.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και υποστήριξή μας στους συναδέλφους μας και όλο το προσωπικό της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας, που για ακόμα μια φορά δοκιμάζεται, αλλά παρά τις αντιξοότητες συνδράμει, ως οφείλει, από την πρώτη στιγμή το έργο των αρμόδιων αρχών για τον άμεσο εντοπισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Καλούμε και τον κάθε πολίτη της χώρας να σταθεί αρωγός στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της διαφύλαξης των μνημείων του πολιτισμού μας.
«Γι’ αυτά πολεμήσαμε», είπε ο Μακρυγιάννης. Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.
Γι’ αυτά οφείλουμε να αγωνιούμε και να φροντίζουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: