Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Τι σημαίνει για εμάς το «Δεν Πληρώνω!»

Το «Δεν Πληρώνω» αντιπροσωπεύει μια κοινή θέληση και στάση ζωής . Το πρώτο που ένωσε τον κόσμο ήταν η αντίσταση στην προσπάθεια   συλλογικής υποτίμησης της νοημοσύνης μας . Το κράτος σε κατάσταση πανικού ψήφισε αυτό τον επαίσχυντο νόμο για να γεμίσει τα ταμεία του ΔΝΤ της ΕΚΤ και των δανειστών  . Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας που η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με έναν τόσο ωμό εκβιασμό!  Ο εκβιασμός, του ή πληρώνεις το χαράτσι ή σου κόβουμε το ρεύμα, δημιούργησε ένα αίσθημα οργής και πρώτη φορά φόβου και τρομοκρατίας σε τόση μαζική κλίμακα. Υπάρχει πλούσια αρθρογραφία για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου και για τα όσα προκαλεί στην ελληνική οικογένεια.
Σε αυτό το κείμενο  θέλω να σταθώ στο κίνημα που δημιουργήθηκε και στις εσωτερικές του διεργασίες. Το «Δεν Πληρώνω» πρωτίστως είναι μια πραγματική ανάγκη , με την ανεργία στα ύψη και σχεδόν το μισό πληθυσμό στο όριο της φτώχειας. Είναι ένα κίνημα ή καλύτερα  μια στάση επιβίωσης. Η ηλεκτροδότηση είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί κανείς να απειλεί ότι θα αφήσει την κοινωνία χωρίς ρεύμα. Γι’ αυτό και το κίνημα υιοθέτησε γρήγορα αντανακλαστικά σε πολλά επίπεδα, ακριβώς, για να ανταποκριθεί στην κοινωνική ανάγκη για αυτοπροστασία.  
Από τον Οκτώβριο έως σήμερα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση ,με συνελεύσεις σε γειτονιές , χωριά του νομού , με πορείες , παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια και με δικαστικούς αγώνες. Με την έμπρακτη αλληλεγγύη στον κόσμο, που είχε πραγματική ανάγκη, προσπαθήσαμε να αποδείξουμε στην κοινωνία και στους εαυτούς μας, ότι το καθεστώς δεν είναι άτρωτο και ότι ο μοναδικός χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δε δόθηκε! Αυτός ο αγώνας πια αποκτά νικηφόρα χαρακτηριστικά. Από την επιμονή χιλιάδων οικογενειών να μην υποκύψουν στον εκβιασμό ,  το κράτος υποχωρεί, αναδιπλώνεται και μάλιστα μετά τις τελευταίες   εξελίξεις δίνεται και άλλη χρονική παράταση για την εξόφληση του χρέους. Ταυτόχρονα   φεύγει το ζήτημα από τη ΔΕΗ και  ορίζεται αρμόδια για το χαράτσι η Εφορία! Αυτή η προ στιγμής υποχώρηση   του κράτους και το γεγονός ότι δεν έχει κοπεί ρεύμα, γεννά ελπίδες  και  ένα αίσθημα  προσωρινής ανακούφισης στην κοινωνία που δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.
Όμως, το επικίνδυνο από την αναδίπλωση της κυβέρνησης είναι η μετατροπή του προβλήματος από συλλογικό σε ατομικό. Η μεταφορά του από τη ΔΕΗ στην Εφορία σημαίνει ότι το χρέος αποκτά εξατομικευμένα χαρακτηριστικά και άρα διαχειρίσιμα. (Η απαλλαγή ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και η πιθανή εξόφληση του ποσού με δόσεις μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για την επέκταση του κινήματος).  Η προσωρινή ανακωχή που κήρυξε το κράτος, αφορά μόνο αυτό το μέτρο. Κατά τα άλλα,  συνεχίζει την επίθεση του στον κόσμο της εργασίας, και με πρόσχημα τη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους, ξεπουλά τα πάντα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Ο δρόμος της αντίστασης λοιπόν είναι αρκετά μακρύς. Όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι η αντίσταση στα χαράτσια σημαίνει αντίσταση στην πολιτική του μνημονίου τόσα περισσότερα κεκτημένα θα περισώσει. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν τελικά υπάρχει αντιπρόταση. Αν όσοι αντιστεκόμαστε στα μέτρα της τρόικα, μπορούμε να προτείνουμε κάτι περά από το ΟΧΙ . Για μας υπάρχει πρόταση. Απάντηση στην επερχόμενη κοινωνική καταστροφή είναι  η συμμετοχή μας στο διάλογο που έχει ανοίξει η αριστερά για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου, που θα διεκδικεί την ανατροπή των μνημονίων και της μαύρης συγκυβέρνησης, και παράλληλα  θα κάνει μια σοβαρή κοινωνική αντιπρόταση για το αύριο της χώρας.
Συντακτική ομάδα του iliamovement

Δεν υπάρχουν σχόλια: