Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ Επίπλαστη διέξοδος στα κοινωνικά αδιέξοδαΤην προηγούμενη εβδομάδα σχολιάζαμε τα «ραντεβού θανάτου» μεταξύ οπαδών. Αυτήν την εβδομάδα, συγκεκριμένα τη Δευτέρα 30/1, στην Πάτρα στα γραφεία συνδέσμου οπαδών του Παναθηναϊκού σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό. Τα κρούσματα οπαδικής βίας γίνονται εντονότερα το τελευταίο διάστημα και οι «βεντέτες» μεταξύ των οπαδών εντείνονται. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων, όπως η ηλικιωμένη κυρία που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω της έκρηξης, ή καταστρέφονται περιουσίες. Κι όμως μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχουμε δύο τέτοια περιστατικά και κανείς ιθύνων δεν φαίνεται να τολμά να αναζητήσει τη ρίζα του προβλήματος.

Ο χουλιγκανισμός αποτελεί την οργανωμένη έκφραση υποστήριξης κάποιας ομάδας από τους οπαδούς της με βίαιες εκδηλώσεις. Ως κοινωνικό φαινόμενο έχει ιστορία πολλών χρόνων. Νόμοι έχουν ψηφιστεί, μέτρα έχουν αποφασιστεί, θάνατοι έχουν προκληθεί… κι όμως τίποτα δεν κατάφερε να τιθασεύσει την αχαλίνωτη συμπεριφορά των χούλιγκανς, μέσα και έξω από τα γήπεδα.
Η οργάνωση των οπαδών λειτουργεί… διαδραστικά με τη διοίκηση κάθε ομάδας. Στην πραγματικότητα οι χούλιγκανς χρησιμοποιούν την ομάδα και τις επιτυχίες της ή τις αποτυχίες της για να αυτοπραγματωθούν, να αυτοεπιβεβαιωθούν και ταυτόχρονα κάθε διοίκηση χρησιμοποιεί τους χούλιγκανς για να πετύχει δικά της οφέλη, οφέλη που έχουν να κάνουν με το πιεστικό κλίμα που δημιουργείται προς τον διαιτητή, τους αντίπαλους παίχτες, τη γενικότερη λειτουργία του ποδοσφαίρου.
Βρίσκεται ένας παίχτης ντοπέ; Οι χούλιγκανς βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν κατάληψη ή καίνε λάστιχα (θυμηθείτε την υπόθεση Τσίγκοφ - Λάρισας το 1986).
Υποβιβάζεται μια ομάδα; Οι χούλιγκανς βγαίνουν στους δρόμους σε πορείες με πλακάτ και τα κάνουν γυαλιά-καρφιά (εδώ πρέπει να θυμηθούμε πολλές ομάδες).
Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι οι διοικήσεις θέλουν τους οργανωμένους οπαδούς, κάθε Κυριακή ως «συντεταγμένο στρατό» στην κερκίδα αλλά και έξω από το γήπεδο… Αρκετές φορές, όμως, οι εκδηλώσεις τους γίνονται ανεξέλεγκτες.
Απέναντι στη διοίκηση της ομάδας παρεμβαίνουν κάθε στιγμή όταν θεωρούν ότι οι ενέργειες του προέδρου δεν τους ικανοποιούν! Εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, όταν θεωρήσουν ότι το σφύριγμα του διαιτητή αδίκησε την ομάδα τους. Δεν θεοποιούν απλά την ομάδα που υποστηρίζουν, αλλά ταυτίζονται με αυτήν.
Κάποιες φορές παρεμβαίνουν και πολιτικά, όπως έκαναν πρόσφατα με αφορμή τα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν την οικονομία της χώρας και ατομικά κάθε πολίτη. Ανάρτησαν πανό στις κερκίδες με αντικυβερνητικά συνθήματα αλλά οι διαιτητές διέκοψαν τους αγώνες! Το ποδόσφαιρο ως άθλημα αλλά και ως εμπορευματοποιημένο θέαμα είναι πολιτικοποιημένο, ελέγχεται ή και επηρεάζεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία… επομένως είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται και αντιδράσεις με πολιτικό περιεχόμενο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν ισχύει η αρχή της ουδετερότητας, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν μερικοί…
Η πρόφαση της… ουδετερότητας απλά καλύπτει ως φερετζές, τις διενεργούμενες ανομίες των παραγόντων αφού οι παραγωγοί του αθλητικού θεάματος (άμεσοι και έμμεσοι) ενεργούν χωρίς κρατικό έλεγχο τον οποίο μάλιστα αρνούνται πεισματικά, επικαλούμενοι το «αυτοδιοίκητο» του αθλήματος!
Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα έκφρασης «αγανακτισμένων πολιτών» εντός γηπέδων, ειπώθηκε πως στους οργανωμένους οπαδούς έχουν παρεισφρήσει ακροδεξιά στοιχεία. Μπορεί και νά ‘ναι έτσι, αλλά το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο η ευκαιριακή «εισβολή» ακροδεξιών στους οργανωμένους οπαδούς. Αυτό είναι το επιφαινόμενο, όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο. Κάτω από την κορυφή του παγόβουνου κρύβεται μια μεγάλη κοινωνική παγίδα που εγκλωβίζει νέους ανθρώπους και από θεατές-εραστές του ποδοσφαίρου ως αθλήματος, τους μετατρέπει σε επικίνδυνους οπαδούς, εν δυνάμει εγκληματίες. Κι αυτό επειδή στη χώρα μας έχει εγκαταλειφθεί η διαδικασία διαμόρφωσης αθλητικής παιδείας στα νέα παιδιά που τα έχουμε αφήσει να οπαδοποιούνται και να αναζητάνε διέξοδο στην εκτόνωση των βιαιοτήτων τους.
http://epohi.gr/portal/koinonia
Τάκης Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: