Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Nαόμι Κλάιν - Το δόγμα του σοκ και αμέσως μετά, ρεμπέτικη βραδιά στο φουαγιέ του Θεάτρου Απόλλωνα

   
Προβολή του ντοκιμαντέρ της Nαόμι Κλάιν - Το δόγμα του σοκ και αμέσως μετά, ρεμπέτικη βραδιά στο φουαγιέ του θεάτρου ΑπόλλωναΛίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ της Nαόμι Κλάιν - Το δόγμα του σοκ:
Η δικτατορία δίνει τη θέση της στον οικονομικό πόλεμο.

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Μνήμες από το μέλλον μας : η λίμνη Mουριά και ο επαναπλημμυρισμός της

Εξαιτίας της κακοκαιρίας στην περιοχή της Ηλείας και του Πύργου ειδικότερα, το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, ένα αναπάντεχο, και μαζί σπάνιο, γεγονός συνέβη στην πρώην λίμνη Μουριάς. Συγκεκριμένα, πηγαίνοντας προς Κατάκολο, πρωί παρασκευής, αντικρίσαμε ένα μεγάλο μέρος της λίμνης να έχει πλημμυρίσει, μετά τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήξαμε, ένα πολύ μεγάλο μέρος γης βρίσκεται κάτω από το νερό, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια. Αναπόφευκτα, σκεφτήκαμε με αφορμή αυτήν την ομορφιά, πόσο διαφορετική θα ήταν η περιοχή, περιβαλλοντικά αισθητικά οικονομικά και κοινωνικά, αν επιτέλους επαναπλημμυριστεί η λίμνη Μουριά, η λίμνη των παιδικών χρόνων των γονιών μας.

Πρώτα απ’όλα , ξαναθέτουμε το ζήτημα της επαναφοράς της λίμνης, γιατί στην περίοδο που διανύουμε, ζητήματα όπως το περιβάλλον, η ανεργία

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΜΠΤΗ 22/12 ΣΤΙΣ 6:30


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ «ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ
Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στα χαράτσια τους. Έτσι:
  • Εξακολουθούμε να μην πληρώνουμε το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ετοιμάζουμε την επόμενη κατάθεση ομαδικών προσφυγών για ασφαλιστικά μέτρα, μετά από τις πολλές αιτήσεις που μας κατατίθενται. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία να καταθέσει τα χαρτιά του γραφείο της κυρίας Καλάκου Δώρας τηλ 6971894874.2621027626, στην Αγία Κυριακή ή να επικοινωνήσει με τα εξής τηλέφωνα : Λάζαρος Α. 6942214230, Γιάννης Κ. 6974943457, Μαρία Κ. 6946050912, Βάσω Κ. 6974732729

  • Δεν θα επιτρέψουμε να βρεθεί κανένα σπίτι συμπολίτη μας χωρίς ρεύμα.

  • Διαδηλώνουμε και εκφράζουμε το χριστουγεννιάτικο κινηματικό μας μήνυμα την Πέμπτη 22/12, στις 18:30 μμ, στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Συγκεντρωνόμαστε για να ευχηθούμε το 2012 να μας φέρει τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία που καταλύθηκαν το 2011.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΑΤΣΙΑ , ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Λίγα λόγια για την προβολή του ντοκιμαντέρ "Η κατάληψη"

Η απογευματινή προβολή της Δευτέρας πήγε αρκετά καλά. Μπορεί να μην είχαμε όσο κόσμο θα θέλαμε να έρθει αλλά υπήρχε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον και ένα μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για τα όσα έγιναν στα κατειλημμένα εργοστάσια της Αργεντινής. Για της συνέπειες που είχε η κατοχή του Δ.Ν.Τ. στην χώρα και για τις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν. Μπορεί να έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που είχε πάει το Δ.Ν.Τ. ( σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και με χρέος ούτε το μισό από το δικό μας ) και ακόμα δεν μπορεί να ανακάμψει!
Μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ προβάλαμε δύο συνεντεύξεις από τους απεργούς της Χαλυβουργίας και στη συνέχεια μαζέψαμε χρήματα για να ενισχύσουμε τον αγώνα των απεργών. Ένας αγώνας που είδη βρίσκετε στην 42η μέρα απεργίας.
Με αυτές τις κινήσεις νιώθει κανείς ότι δεν είναι μακριά από τα όσα συμβαίνουν και είναι μεγάλη χαρά το να νιώθεις ότι έστω και οικονομικά συμμετέχεις στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις,για αξιοπρεπή μισθούς , για εργατικά δικαιώματα. 

Η νίκη των απεργών της χαλυβουργίας θα είναι μια νίκη όλων μας!

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών εργατών της Χαλυβουργίας. Εμπρός για άγριες απεργίες διαρκείας.

"Είμαστε όρθιοι, είμαστε ήδη νικητές. Ο βιομήχανος Μάνεσης ομολόγησε ότι δεν περίμενε τέτοιο αγώνα! Οι βιομήχανοι στα γύρω εργοστάσια περίμεναν να έχουμε κουραστεί, να έχουμε πάει για δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι, να έχουμε υπογράψει 5ωρο. Αποδείξαμε ότι οι εργάτες έχουν αστείρευτη δύναμη. Όλες αυτές τις μέρες, όλο το 24ωρο με βάρδιες περιφρουρούμε την απεργία μας. Ένιωσαν τη δύναμή μας, και εμείς μάθαμε περισσότερα. Ξεχωρίζουμε τους φίλους από τους εχθρούς.
Η νίκη θα είναι δύσκολη μα θα είναι δική μας."

Η γενική συνέλευση των εργατών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ
Ελληνική Χαλυβουργία του βιομήχανου Μάνεση είναι μία από τις 3 βιομηχανίες (Χαλυβουργική - Σιδενόρ - Ελληνική Χαλυβουργία), που ελέγχουν το 100% της παραγωγής σιδήρου στη χώρα. Μόνο τα 2 τελευταία χρόνια είχε αύξηση παραγωγής από 196.000 σε 266.000 τόνους σιδήρου, ο δε τζίρος του ομίλου το 2010 ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργάτες της Χαλυβουργίας όλα αυτά τα χρόνια δούλευαν για το μεροκάματο μέσα στο καμίνι, με καθημερινά ατυχήματα, με ένα νεκρό συνάδελφό τους πέρυσι, με μισθούς πείνας, με εργοδοτική τρομοκρατία και με τον καπιταλιστή Μάνεση να αποκτά μυθικά κέρδη. Πιστός στην τάξη του και τα πολιτικά του δεκανίκια επικαλείται οικονομικές δυσκολίες και πρωτοστατεί στο χώρο της βιομηχανίας στην Αττική για να περάσει τον εργασιακό μεσαίωνα. Δουλειά εκ περιτροπής, από 8ωρο σε 5ωρο, 40% μείωση στο μισθό, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι εργάτες χαλυβουργοί απέναντι στην επίθεση του αφεντικού για να σώσει τα κέρδη του, απάντησαν ότι αρνούνται να γίνουν σκλάβοι.
Στις 31 Οκτώβρη απολύονται 34 εργάτες και απειλούνται άλλοι 180. Η συνέλευση των εργατών αποφασίζει ομόφωνα απεργία διαρκείας μέχρι την επαναπρόσληψη όλων, χωρίς καμία εργατική υποχώρηση. Η τσιμινιέρα πάγωσε, οι μηχανές έκλεισαν και το εργοστάσιο περιφρουρείται από τους ίδιους τους εργάτες.
Ένας σημαντικός εργατικός αγώνας ξεκίνησε, όπου αν χαθεί, θα είναι ήττα για όλη την εργατική τάξη και θα ανοίξει την όρεξη στα ντόπια και ξένα αφεντικά για μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Αντίθετα , αν κερδηθεί, θα είναι μεγάλο ανάχωμα για να σταθούμε όρθιοι απέναντι στην αντεργατική επίθεση που δεχόμαστε από το κράτος, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο με σκοπό να μας επιβάλλουν τα μνημόνια και το σύστημα της κοινωνικής λεηλασίας. Το κράτος κωφεύει και «προτείνει» μέσα από την Επιθεώρηση Εργασίας την υποταγή. Τα ΜΜΕ πιστά στο ρόλο τους φιμώνουν τη φωνή των χαλυβουργών. Το κύμα αλληλεγγύης γιγαντώνεται και η εργοδοσία μετά από ένα μήνα απεργία διαρκείας κάνει άλλες 16 απολύσεις, εκβιάζοντας και απειλώντας για τα χειρότερα. Οι εργάτες ανυποχώρητοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Δε λυγίζουν, αλλά εξεγείρονται, οργανώνονται και συνεχίζουν με τον αγώνα τους να φωτίζουν την εργατική τάξη.
Η έμπρακτη αλληλεγγύη όλων μας είναι ένα από τα όπλα της νίκης τους.
Ας διαδώσουμε της φωνή τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολειό, σε κάθε γειτονιά
για να μάθουμε και εμείς από αυτόν τον αγώνα, για να βρεθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για την επόμενη μάχη.