Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Αγανακτισμένοι στον ΠύργοΨΗΦΙΣΤΕ!!!
την ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (Ε.Λ.Ε) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ δεν τον θέλουν, ΚΑΤΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ (μαζί τα φάγανε...)

ΕΛΑ κι αποψε στις 7.30 μ.μ. πλατεία Ιατρίδη

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Ενημερωση για Σαββατοκύριακο


Το Σάββατο ξεκίνησε η διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία του Πύργου γύρω στις 7.
Είχαμε μικροφωνική που έπαιζε μουσική, κείμενα που μοιράστηκαν, συνθήματα που φωνάχτηκαν καθώς και video που είχε κατ ευθείαν σύνδεση με Σύνταγμα.Μοιράστηκε και κείμενο σε όλες τις καφετέριες και υλοποιήσαμε την απόφαση της προηγούμενης ανοιχτής συνέλευσης: κατασκηνώσαμε στην πλατεία.Τέλος αναρτήθηκε πανώ με το σύνθημα "Δεν χρωστάμε... Μας χρωστάνε!!!".Την επόμενη μέρα, Κυριακή, έγινε κάτι το πρωτόγνωρο για
την κοινωνία του Πύργου.Στην πλατεία συγκεντρώθηκαν γύρω στα 500 άτομα και πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση! Εγιναν πάρα πολλές τοποθετήσεις απο τους παρευρισκόμενους, συγκεντρώθηκαν όλες οι προτάσεις, και αργότερα ψηφίστηκαν κάθε μία ξεχωριστά.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!!!

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Η αγανάκτηση πάει πλατεία!

Αλλάζουμε πλατεία και γινόμαστε περισσότεροι .

Σήμερα Σάββατο όλοι μετά τις 7:30 στην κεντρική πλατεία Πύργου.

Τη ζωή μας δεν την ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κανένα!

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι. Είμαστε σαν εσάς: άνθρωποι, που σηκώνονται κάθε πρωί για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά κάθε ημέρα για ένα καλύτερο μέλλον.

Άλλοι από εμάς θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, άλλοι συντηρητικούς. Άλλοι από εμάς πιστεύουν στο Θεό, άλλοι όχι. Άλλοι από εμάς έχουν σαφώς καθορισμένες ιδεολογίες, άλλοι είναι απολίτικοι, αλλά όλοι είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών, αφήνοντας μας αβοήθητους, χωρίς φωνή.

Αυτή η κατάσταση έχει γίνει συνήθειο, μια καθημερινή ταλαιπωρία, χωρίς ελπίδα. Αλλά αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Είναι ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα, ώρα να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ότι:

Οι προτεραιότητες κάθε ανεπτυγμένης κοινωνίας πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία του πολιτισμού, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη, η ευημερία και ευτυχία των ανθρώπων.

Αυτές είναι αναλλοίωτες αλήθειες με τις οποίες θα πρέπει να συμβαδίζουμε στην κοινωνία μας, το δικαίωμα για στέγαση, εργασία, πολιτισμό, υγεία, εκπαίδευση, πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, καθώς και καταναλωτικά δικαιώματα για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Η τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησής μας και του οικονομικού συστήματος δεν νοιάζεται γι' αυτά τα δικαιώματα, αλλά και με πολλούς τρόπους είναι ένα εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο.

Η δημοκρατία ανήκει στο λαό (δήμος = λαός, κράτος= κυβέρνηση) το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση γίνεται από όλους μας. Ωστόσο, οι περισσότεροι από την πολιτική τάξη ούτε καν μας ακούνε. Οι πολιτικοί θα έπρεπε να μεταφέρουν τη δική μας φωνή στα θεσμικά όργανα, διευκολύνοντας την πολιτική συμμετοχή των πολιτών μέσω άμεσων διαδικασιών, που προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για την ευρύτερη κοινωνία, όχι για να πλουτίσουν και να ευημερήσουν εις βάρος μας, υπακούοντας μόνο στη δικτατορία των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων και την κατοχή της εξουσίας μέσω του δικομματισμού.

Η θέληση και ο σκοπός του υπάρχοντος συστήματος είναι η συσσώρευση του χρήματος αδιαφορώντας για την αποδοτικότητα και την ευημερία της κοινωνίας. Κατασπατάληση των φυσικών πόρων, καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και δυσαρεστημένους πολίτες.

Οι πολίτες είναι τα γρανάζια μιας μηχανής σχεδιασμένης για να πλουτίσει μια μειοψηφία η οποία αδιαφορεί για τις ανάγκες μας. Είμαστε ανώνυμοι, αλλά χωρίς εμας τίποτε από αυτά δεν θα υπήρχε, γιατί εμείς κινούμε τον κόσμο.

Εάν, ως κοινωνία μάθουμε να εμπιστευόμαστε το μέλλον μας σε μια απρόσωπη οικονομία, η οποία δεν επιστρέφει τα οφέλη στους περισσότερους, δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες οι οποίες οδηγούν σε εξαθλίωση την κοινωνία μας με τις αποφάσεις της κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση της τρόϊκας.

Χρειαζόμαστε μία ηθική επανάσταση. Δεν θυσιάζουμε τους ανθρώπους για να σώσουμε τους αριθμούς. Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα.

Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.

Θεωρώ ότι μπορώ να το αλλάξω.

Γνωρίζω ότι μπορείς να βοηθήσεις.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε.

Αγανακτισμένοι Πολίτες Πύργου.

Η βροχή δεν μας σταματά!

Στις 7 :30 όλοι στην πλατεία Ιατρίδη!

να κάνουμε την αγανάκτηση δημιουργεία!

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ !!!!!!!!!

Με απόλυτη επιτυχία η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας .Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν, απο όλες τις πόλεις της Ηλείας, απο όλες τις ηλικίες .Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Νομού .Με μικρόφωνη που έπαιζε μουσική, κείμενα που μοιραστήκαν, συζητήσεις μεταξύ του κόσμου, φτιάξαμε και πανο που αναρτήθηκε στη πλατεία Ιατριδη .Αυτό μας δίνει μια μεγάλη ελπίδα και ώθηση να συνεχίσουμε .ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΑΤΡΙΔΗ στις 7.30 ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !!!!!!!!

Σήμαρα όλοι ας ενώσουμε την φωνή μας!

Συγκέντρωση στις 6 στην Πλατεία Ιατρίδη
ΦΟΡΑΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:

Πολλά λέγονται και ακούγονται για την συγκέντρωση αυτή τις τελευταίες ώρες. Είναι ανάγκη να τονιστεί πως σήμερα στις 18:00 , τόσο στο Σύνταγμα όσο και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα ( μεταξύ των οποίων και ο Πύργος Ηλείας ) θα λάβει χώρα μια ΕΙΡΗΝΙΚΗ διαμαρτυρία, όπου θα ακουστεί όλη η νεολαία και όχι μόνο. Ας δείξουμε λοιπόν ότι η σημερινή νεολαία δεν είναι σαν τις προηγούμενες, για να διεκδικήσουν ότι τους ανήκει, αλλά αποτελεί μια γενιά με νέα νοοτροπία και ξεχωριστή ιδεολογία που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία μας.

Η λέξη Αγνακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώνουμε ότι θέλουμε να βρεθούμε όλοι μαζί ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.

Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.

Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.

Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε. Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.

Οι διαχειριστές της σελίδας δεν είναι οργανωτές της εκδήλωσης. Ξεκίνησαν δύο και μετά για πρακτικούς λόγους (κυρίως διάδοσης) γίναν περισσότεροι. Όπως όλοι σας, είμαστε και εμείς αποκλειστικοί υπεύθυνοι των λόγων και πράξεών μας και εκφράζουμε μόνον τους εαυτούς μας.

Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και παρατάξεις. Επίσης διαδίδουμε την ίδια κίνηση που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Πύργο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης, να τονιστεί πως η κινητοποίηση αυτή, αποτελεί πρωτοβουλία απλών πολιτών και όχι πρωτοβουλία μελών κάποιας οργάνωσης ή οργανισμού.


ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΣΟΥ, Η ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΟΥ, ΞΥΠΝΑ !!!

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΚΑΤΟΧΙΚΗ «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη φραστική επίθεση και τις απειλές που δέχτηκαν μέλη του κινήματος μας, από «οπαδούς» του ΠΑΣΟΚ, με προεξάρχοντα τον γενικό γραμματέα της Ν.Ε. Το γεγονός αυτό συνέβη κατά την προσπάθεια τους να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην συγκέντρωση της κ. Φ. Γεννηματά. Δεν επέτρεψαν σε περίπου δέκα μέλη μας να σταθούν έξω από την αίθουσα, όπου επρόκειτο να μιλήσει η αναπληρωτής υπουργός, ισχυριζόμενοι ότι «δεν επιτρέπεται γιατί είναι κομματική εκδήλωση». Από πότε μια κομματική εκδήλωση μπορεί να μετατραπεί σε άσυλο για υπουργούς μιας αντιδημοκρατικής κυβέρνησης;
Εμείς ως κίνημα είμαστε αποφασισμένοι να «τραβάμε» τα κόκκινα» χαλιά, που εσείς στρώνετε στους δυνάστες του Ελληνικού λαού.
ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην εκδήλωση της Φώφη!

Μέσα στο σκοτάδι της απάθειας μια ηλιαχτίδα αντιδρασης .Οι τοπικοί φορείς του ΠΑΣΟΚ σήμερα στις 7.30 το απόγευμα είχαν προγραμματίσει εκδήλωση στο χώρο του Δημαρχείου με καλεσμένη τη Φώφη Γενημματά, υφυπουργό παιδείας .
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι τα τοπικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν σχεδόν τίποτα για την εκδήλωση, που σε άλλες εποχές θα ήταν πρωτοσελιδο.
Νόμιζαν οτι με αυτό το τρόπο, θα περναγε απαρατήρητη απο το κόσμο που ήθελε να διαμαρτυρηθεί και θα έκαναν μια καλή γιορτή-φιέστα που θα αλληλοχαιρονταν και θα αλληλογλυφονταν .Τέρμα αυτά .Γύρω στα είκοσι άτομα του κινήματος μας κάναμε δυναμική παρέμβαση .Βγάλαμε ηχεία ακριβώς στην είσοδο του Δημαρχείου και της δώσαμε την πρέπουσα υποδοχή, μοιράζοντας κείμενα και φωνάζοντας συνθήματα .Όταν την ακολουθήσαμε και μέσα στο χώρο της εκδήλωσης γνωστοί τραμπούκοι του ΠΑΣΟΚ δεν μας επέτρεψαν την είσοδο, μάλιστα έγινε και επεισόδιο απωθώντας βίαια γυναικά του κινήματος .Εμείς συνεχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα απο τη μικρόφωνη, μοιράσαμε και τα υπόλοιπα φυλλάδια και αποχωρήσαμε .Ετσι καταστήσαμε σαφές οτι όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας έτσι και στον Πύργο οι εκπρωσοποι της κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητοι. Αυτοί οι προδότες της χωράς θα πληρώσουν για ολα αυτά που μας κάνουν.
Η Ισπανία δεν είναι μακριά.


ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Η χώρα μας σήμερα βιώνει την χειρότερη φάση της μεταπολιτευτικής της περιόδου. Και αυτό δεν οφείλεται τόσο στο μεγάλο μας οικονομικό έλλειμμα, αλλά κυρίως στο τεράστιο «έλλειμμα δημοκρατίας», που παρουσιάζουν τα τελευταία πολιτικά δρώμενα:
Έχουμε ένα «φερέφωνο» πρωθυπουργό και έναν υπουργό οικονομικών οι οποίοι μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για σημαντικά θέματα, μετατρέποντας το κοινοβούλιο σε βουλή περιορισμένης ευθύνης και τους βουλευτές σε εντολοδόχους του ΔΝΤ.
Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν χαίρει της δημοκρατικής νομιμοποίησης, καθώς πράττει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά, τα οποία ενέκρινε προεκλογικά ο Ελληνικός λαός. Και ενώ δεν τολμά να κάνει λόγο για λαϊκή συναίνεση, από την άλλη επιζητεί διακαώς την συναίνεση-συνενοχή της αντιπολίτευσης.
Αφαιρούνται από το ελληνικό λαό κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα (εργασία, υγεία, παιδεία, ασφάλεια κ.α.), για να σώσουν τα χρήματα των τοκογλύφων δανειστών της χώρας μας.

Έχουμε ξεκάθαρα μια κυβέρνηση εθνικής προδοσίας, η οποία:

  • προδίδει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας
  • προδίδει κάθε έννοια Δημοκρατίας
  • προδίδει τον ίδιο της τον προεκλογικό εαυτό.


Καλούμε:

  • Όλους τους συμπολίτες μας να ξεπεράσουν την «πολιτική κατάθλιψη», την οποία εντέχνως το σύστημα τους δημιουργεί με την οικονομική κινδυνολογία, και να ενδυναμώσουν κάθε κινηματική μορφή αντίδρασης κατά της μοντέρνας δικτατορίας. Γνωρίζουμε ότι ο επίσημος συνδικαλισμός δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις. Γνωρίζουμε όμως ότι η μόνη σίγουρη ελπίδα είναι ο ξεσηκωμός του απλού λαού.
  • Τις τοπικές δημοτικές αρχές να σταθούν αρωγοί στον δίκαιο αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών τους και όχι να μετατραπούν σε «φοροεισπράκτορες» της ληστρικής κρατικής μηχανής.
  • Τους οργανωμένους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος να μην στηρίζουν αυτή τη δωσίλογη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ που ονειρευόσαστε το 1981 δεν σας επιτρέπει να σας μετατρέπουν σε μια «σύγχρονη ΕΟΝ».
  • Τους βουλευτές του νομού να μην στηρίζουν οποιαδήποτε «μνημονιακή κυβέρνηση», είτε αυτή που έχουμε τώρα είτε αυτή που έχει στο μυαλό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Κάλεσμα του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών σε εθελοντική αιμοδοσία

Μήνυμα ζωής από το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών, που την Τετάρτη 8/6 και σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο...

... ισόγειο της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας (πλατεία Μπελογιάννη), όπου θα βρίσκεται εγκατεστημένη η κινητή μονάδα, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη του Δικτύου αναφέρουν χαρακτηριστικά "Προσκαλούμε συλλόγους/ομάδες/φορείς και πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθειά μας και να συμμετέχουν στην αιμοδοσία μεταφέροντας μαζί μας ένα μήνυμα ζωής προς την τοπική κοινωνία."

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου για τον ξυλοδαρμό του μαθητή

Καταδικάζουν κάθε μορφή βίας
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου με αφορμή τα δημοσιεύματα του τύπου και το καταγγελθέν γεγονός περί «ξυλοδαρμού» μαθητή σε σχολείο του Πύργου Ηλείας εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου. "Σε ένα περιβάλλον όπου ο Έλληνας εκπαιδευτικός, με ελάχιστα μέσα και τεράστιες υποχρεώσεις μάχεται καθημερινά καταθέτοντας ψυχή, μόχθο και αγωνία, για την επιτυχία του έργου του, θεωρείται αδιανόητο να διασύρεται και να απαξιώνεται «ελαφρά τη καρδία».

Οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για τους μαθητές τους, είναι αρωγοί και συνοδοιπόροι τους και καταδικάζουν κάθε μορφή βίας που «προβάλλεται» ποικιλοτρόπως μέσα στο σχολείο και έχει τις ρίζες της σε πρακτικές και φαινόμενα που σχετίζονται με τις ευρύτερες κοινωνικές συμπεριφορές.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να νιώθουν ασφαλείς ,το ίδιο και οι μαθητές τους.

Γονείς και εκπαιδευτικοί και φορείς και μαθητές είμαστε «πολιορκημένοι» σε πραγματικότητες που δεν θα πρέπει να μας απομακρύνουν αλλά αντιθέτως να μας ενώνουν και να μας πεισμώνουν ώστε να μαχόμαστε για να προχωρούμε δυναμικά και διαλεκτικά στην πράξη Παιδείας, δημιουργώντας κοινωνούς που να μην βρίσκονται σε «καθεστώς» τρόμου και αντιπαλότητας αλλά συνεργασίας.

Κάθε άλλη πρακτική ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου»…
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου και έχοντας εμπιστοσύνη στους θεσμούς δικαίου κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 κατά τις τρεις τελευταίες ώρες του διδακτικού ωραρίου της πρωινής ζώνης."
alfavita.gr

καλημέρα..........

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ?‏

Όπως μας ήρθε σε mail


Λίγες όμορφες στιγμές αγώνα….

Άνοιγμα των διοδίων Ρίου στην Πάτρα.

Σας παρουσιάζουμε μερικά στιγμιότυπα από την παρέμβαση της επιτροπής
δεν πληρώνω πύργου.


Οι αντίδραση του κόσμου ήταν συγκινητική κορναρίσματα, σηκωμένες γροθιές και ευχές για συνέχεια του αγώνα.

Χιλιάδες μαθητές χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση

Το ελληνικό υπουργείο παιδείας μέχρι χθες παρείχε τη δυνατότητα σε μαθητές μη ελληνικής υπηκοότητας που φοιτούν σε ελληνικά Λύκεια να καταθέτουν μηχανογραφικό μέσω του συστήματος εισαγωγής αλλοδαπών. Χθες με ανακοίνωση του εν λόγω υπουργείου η δυνατότητα αυτή παύει να υπάρχει, έτσι απλά χωρίς καμία προειδοποίηση, στερώντας από χιλιάδες μαθητές ουσιαστικά το δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση με τους όρους που αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Είναι γνωστό σε όλους μας πως προκειμένου να πετύχεις στις πανελλήνιες εξετάσεις αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να καταφύγεις στα φροντιστήρια, αλλιώς πολύ απλά οι πιθανότητες είναι εναντίον σου!! Οι περισσότεροι μαθητές παιδιά-μεταναστών, ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη λύση των φροντιστηρίων, φέρνοντας τους σε μια πιο δυσμενή θέση από τους υπόλοιπους μαθητές. Οι εξετάσεις αυτές αποτελούσαν μια δίοδο για παιδιά που επιθυμούσαν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, για παιδιά που τόλμησαν να ονειρευτούν κάτι παραπάνω από αυτό που τους επιβάλλει και τους επιτρέπει η οικονομική κατάσταση των γονιών τους.

Το υπουργείο παιδείας με την κίνηση αυτή, την οποίο μπορώ να την χαρακτηρίσω το λιγότερο ύπουλη, καταστρατηγεί το δικαίωμα μιας ευπαθούς μερίδας του πληθυσμού της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση προς τους μαθητές που σχεδίαζαν και βασίζονταν στο εν λόγω σύστημα εισαγωγής που να προϊδεάζει για μια τέτοια αλλαγή!! Φανταστείτε αγαπητοί μου Έλληνες μαθητές το υπουργείο να εξέδιδε ανακοίνωση σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή τους και να εισήγαγε ως πανελλαδικά εξεταστέο το μάθημα των θρησκευτικών. Πώς θα σας φαινόταν;

Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί προσβολή προς τους μαθητές παιδιά-μεταναστών, από τη στιγμή που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες αυτών.

Η υποκρισία του ελληνικού κράτους προς τους μαθητές, φοιτητές μετανάστες, παιδιά-μεταναστών έρχεται στο απόγειό της όταν γίνεται λόγος για το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Οι φοιτητές που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα δεν έχουν πρόσβαση στις υποτροφίες που προσφέρει το ΙΚΥ. Σε περίπτωση που ένας φοιτητής, μετανάστης ή παιδί-μεταναστών αριστεύσει δεν δικαιούται υποτροφία ούτε στη κατηγορία που αφορά τους Έλληνες φοιτητές, διότι εκ των πραγμάτων δεν έχει ελληνική υπηκοότητα, αλλά ούτε και στις υποτροφίες που αφορούν τους αλλοδαπούς, διότι έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο! Παρά σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη τα οποία συμπεραίνουν πως η εν λόγω κατάσταση στο ΙΚΥ αποτελεί διάκριση για λόγους καθαρά εθνικής καταγωγής και παρά τη προτροπή αυτού προς το ΙΚΥ και την ελληνική πολιτεία ευρύτερα να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση αυτής, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια!

Οι μαθητές με μεταναστευτικό παρελθόν στα ελληνικά σχολεία σύμφωνα με στατιστικές φτάνουν, κι ίσως ξεπερνούν, τους 200.000, κι ο αριθμός αυτών στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σε συνεχή άνοδο! Σε καμία περίπτωση η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να τους αγνοεί και να τους προσβάλλει με τέτοιο πρωτοφανή τρόπο.

Απαιτώ άμεσα να αποσυρθεί η εν λόγω αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής αλλοδαπών, έτσι ώστε να συνεχίσουν να μπορούν μαθητές μετανάστες, παιδιά-μεταναστών να εισάγονται μέσου αυτού στο Πανεπιστήμιο. Απαιτώ να γίνει άμεση μεταρρύθμιση στο ΙΚΥ έτσι ώστε να παύσει αυτή η ρατσιστική και αδικαιολόγητη νομικά κατάσταση που καταστρατηγεί το πανανθρώπινο και διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα μας στην εκπαίδευση.

Πόσα ακόμα θα βρίσκουμε απέναντι μας ένα ελληνικό κράτος, ρατσιστικό (ναι αυτή είναι η λέξη όσο άσχημα και να ηχεί στα αυτιά των περισσοτέρων), σε κάθε προσπάθεια για το αυτονόητο, τη μόρφωση; Δεν φτάνει που σκορπάμε τη ψυχή μας από γραφείο σε γραφείο προκείμενου να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στην Ελλάδα, μας στερούν το διεθνώς αναγνωρισμένο ως αυτονόητο, την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Καμία κίνηση που εναντιώνεται στην εκπαίδευση πολύ απλά δεν βγαίνει σε καλό! Η πολιτική αυτή, δεν με ενδιαφέρει από ποια κυβέρνηση προέρχεται, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας!!!

Sonila Metushi

Φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών

απο indymedia

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Το Δ.Σ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των παιδικών σταθμών του Δήμου Πύργου καλεί τους γονείς, το προσωπικό των Π.Σ ,τους ενεργούς πολίτες και φορείς του Δήμου , την Πέμπτη 19-05-2011 και ώρα 19:00 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να δηλώσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στην επιβολή τροφείων.
Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και της εφιαλτικής αύξησης της ανεργίας, είναι αναγκαία η παρουσία όλων μας, να συντονιστούμε και να αρνηθούμε την πληρωμή τροφείων για τα παιδιά μας.
Η φύλαξη των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και η προσχολική αγωγή που παρέχεται σ' αυτούς είναι υποχρέωση της πολιτείας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ανταποδοτική υπηρεσία.
Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν τους φόρους τους και τα δημοτικά τέλη να χαρατσώνονται για άλλη μια φορά , πληρώνοντας τροφεία στους παιδικούς σταθμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δ. Πύργου

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Είναι αδιανόητο να κρατάς την αναπνοή σου….Είναι αδιανόητο να κρατάς την αναπνοή σου βγαίνοντας από την εξώπορτα σου, να κοιτάς πίσω από τη πλάτη σου διασχίζοντας τη γειτονιά σου και να σε σφάζουν κάτω από το σπίτι σου για μια κάμερα. Είναι αδιανόητη η εξαθλίωση που έχει συσσωρευτεί σε μια στάλα τόπο. Είναι αδιανόητο να σε λυντσάρουν, να σε μαχαιρώνουν, να εισβάλουν στο σπίτι σου, να σε δολοφονούν επειδή έτυχε να έχεις μελαψό δέρμα και γεννήθηκες μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από εδώ. Είναι αδιανόητο κι όμως πραγματικό.
Το ρατσιστικό πογκρόμ που εξαπολύθηκε με πρόσχημα τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου, εκτελέστηκε με την αγαστή συνεργασία αστυνομίας και των γνωστών παρακρατικών της χρυσής αυγής, με την ανοχή μερίδας των ντόπιων κατοίκων της περιοχής.
Όσο ακραίο και να μοιάζει, στην ουσία του συμπυκνώνει τη μεταναστευτική πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας με τους χιλιάδες δολοφονημένους στα σύνορα, τις επιχειρήσεις σκούπα, τις ταπεινώσεις και τους βιασμούς στα κατ’ ευφημισμόν «κέντρα φιλοξενίας» και στα αστυνομικά τμήματα, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Μανωλάδα και αλλού, αλλά και τον κοινωνικό ρατσισμό με τα υποτιμητικά βλέμματα στο δρόμο, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα μαχαίρια των φασιστών.
Τα προβλήματα που βιώνουν ντόπιοι και μετανάστες έχουν για κοινή μήτρα την στρατηγική του κράτους και των αφεντικών που οργανώνει την υποτίμηση της ζωής και της εργασίας όλων, που εντείνει την εκμετάλλευση και τον ασφυκτικό κοινωνικό έλεγχο, που σπέρνει την διαίρεση και τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των καταπιεσμένων. Όσο δεν αναγνωρίζουμε το κοινό ιστορικό και ταξικό νήμα που ενώνει ντόπιους και μετανάστες, όσο αποστρέφουμε τα μάτια από το κοινό μας παρόν και μέλλον, όσο οι επίπλαστοι διαχωρισμοί δεν αντικαθίστανται από την αλληλεγγύη, την ευγένεια, την κατανόηση, την κουβέντα, τις σχέσεις κοινότητας, τους κοινούς αγώνες, όσο δεν αναγνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ η επίθεση που έχει ξεκινήσει τρίζει τα δόντια σε όλους και όλες, όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι η υποτίμηση του διπλανού δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί αλλά θα πέσει πάνω μας με όλη της δύναμη, η βαρβαρότητα και ο κανιβαλισμός θα περνιούνται για ζωή.

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Ξεκινά ο έλεγχος του χρέους από τη μεριά της κοινωνίας

Αθήνα, 16 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 15 Μαΐου 2011 στο Πολυτεχνείο, όπως είχε ανακοινωθεί, ανοικτή συνάντηση εργασίας οικονομολόγων και νομικών όπου συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η ερευνητική δουλειά για το δημόσιο χρέος. Υπήρξε σημαντική συμμετοχή ενδιαφερομένων οι οποίοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, από την μεριά της κοινωνίας και των πολιτών. Η δουλειά αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα πιέσει να ανοίξουν τα βιβλία του δημόσιου χρέους ώστε ο ελληνικός λαός να μην πληρώσει ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται.
Ειδικότερα οι ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με τα ακόλουθα 20 θέματα κατανεμημένα σε ευρύτερες ενότητες:
1.Swaps της Goldman Sachs.
2.Ιδιωτικοποιήσεις.
3.Ολυμπιακοί Αγώνες
4.C4I
5.Ομολογιακά δάνεια
6.Δανειακές συμβάσεις και ειδικότερα αυτή του Μνημονίου
7.Όροι διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων
8.Ανατοκισμός
9.Παλαιότερα δάνεια
10.Γερμανικό κατοχικό δάνειο
11.Αγορές πολεμικού υλικού
12.Παραγραφές χρεών της εφορίας προς ιδιώτες
13.Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της οποίας ο ίδιος ο ΟΗΕ αναγνώρισε τη δυνατότητα παύσης πληρωμών του δημόσιου χρέους αν η εξυπηρέτησή του λειτουργεί εις βάρος των κοινωνικών δαπανών
14.Όρια του 60% και 3% που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για το δημόσιο χρέος και το δημ. έλλειμμα αντίστοιχα, η υπέρβαση των οποίων θέτει ευθέως ζήτημα νομιμότητας για το επιπλέον χρέος που συγκεντρώθηκε.
15.Αναφορές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
16. ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
17.Ισοτιμία και όροι ένταξης δραχμής σε ευρώ
18.Χρέος προς ιδιώτες
19.Συνέπειες από μια πιθανή παύση πληρωμών

Όσοι άλλοι, οικονομολόγοι και νομικοί, πέραν αυτών που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, παρακαλούνται να ενημερώσουν την Επιτροπή (μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011) στο ακόλουθο μέιλ: leovat@yahoo.com, αν είναι δυνατόν διευκρινίζοντας και το θέμα ή/και θέματα που τους ενδιαφέρουν. Μέσω του ίδιου μέιλ καλούνται να επικοινωνήσουν και όσοι, κυρίως άλλων ειδικοτήτων, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα επικοινωνίας, διευκρινίζοντας το.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Επικοινωνία:
info@elegr.gr

Σε δίκη η υπόθεση της φρικτής κακοποίησης αλόγου

δίκη του συνταξιούχου αστυνομικού που τον Ιανουάριο του 2010 έδεσε...

... στο αυτοκίνητο του το άλογο του και το έσυρε για περίπου 2 χιλιόμετρα στην άσφαλτο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το άτυχο ζώο να τραυματιστεί βαρύτατα και τελικά ιδιώτης κτηνίατρος να προχωρήσει στην ευθανασία του. Είχαν όμως ήδη περάσει 24 ώρες από τον τραυματισμό του ζώου και την εγκατάλειψη του από τον ιδιοκτήτη του μέσα σε χαντάκι, 24 ώρες μαρτυρίου για το θηλυκό άλογο που, σύμφωνα με την οργάνωση ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ., εγκυμονούσε...

Ο συνταξιούχος αστυνομικός φέρεται να είχε ισχυριστεί πως "δεν κατάλαβε" ότι το 400 κιλών άλογο του είχε πέσει και σερνόταν για δύο χιλιόμετρα, δεμένο στο αυτοκίνητο που εκείνος οδηγούσε...

Η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Ηλείας Μπέκυ Σπυροπούλου είχε δηλώσει τότε πως, με βάση την αυτοψία που έκανε η τοπική κτηνίατρος, το άτυχο ζώο είχε σπασμένα τα δύο μπροστινά του πόδια, το δέρμα του είχε φύγει από την μία πλευρά, αιμορραγούσε και από μια μεγάλη τρύπα στην κοιλιά του φαίνονταν τα εντόσθιά του... Το δύστυχο ζώο που παρέμεινε ζωντανό με φρικτούς πόνους, προσπαθούσε απεγνωσμένα να σηκωθεί με κραυγές αγωνίας σκορπίζοντας την οργή και τη θλίψη στους κατοίκους. Τελικά, 24 ώρες μετά, η κτηνίατρος του έκανε ευθανασία δίνοντας τέλος στο μαρτύριό του...

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες του http://iliatora.gr/ πως το τραγικό περιστατικό, που είχε συμβεί στο χωριό Πλάτανος της Αρχαίας Ολυμπίας το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου 2010, καταγράφηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Πελοπίου ως... ατύχημα. Όμως ο ιδιοκτήτης του αλόγου θα οδηγηθεί τελικά στο εδώλιο μετά από τις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν σε βάρος του η Κτηνιατρική Διεύθυνση Ηλείας και ο Αχαϊκός Σύλλογος για τη Μέριμνα των Ζώων.

«Υπάρχει σαφώς παραβατική συμπεριφορά του ατόμου που προκάλεσε τον θάνατο στο άτυχο ζώο. Ο φάκελος θα σταλεί στον εισαγγελέα. Η Αστυνομία δεν μας πήρε ούτε ένα τηλέφωνο. Τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι ότι ο οδηγός του Ι.Χ. και ιδιοκτήτης του αλόγου δεν κατάλαβε ότι το έσερνε για εκατοντάδες μέτρα πάνω στην άσφαλτο θεωρούνται φτηνές δικαιολογίες», είχε δηλώσει τότε στoν δημοσιογράφο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Μάκη Νοδάρο και στο Ionion FM η κ. Σπυροπούλου.

Πηγή: http://iliatora.gr/

Περισσότερες πληροφορίες και φωτο θα βρείτε αν ανατρέξετε στο ιστορικό του ιστολόγίου μας στις ανακοινώσεις Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/5 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου της γειτονιάς της δεξαμενής και ενεργών πολιτών του τόπου μας περάσαμε ένα όμορφο πρωινό Κυριακής. Η παιδική χαρά και η πλατεία ξαναπόκτησε ζωή και έδιωξε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία που για χρόνια την είχε κυκλώσει αποπνικτικά. Η αυθόρμητη πρωτοβουλία ενεργών πολιτών του τόπου μας αγκαλιάστηκε από την γειτονιά και ξύπνησε την έμπνευση και την δημιουργικότητα σε μικρούς και μεγάλους Με μπροστάρηδες τα παιδιά της γειτονιάς από νωρίς το πρωί καθαρίσαμε , βάψαμε , φυτέψαμε τα παρτέρια της πλατείας. Αυτή η όμορφη κίνηση δεν σταματά εδώ την Τετάρτη όσοι συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία σας καλούμε στην ανοιχτή συνάντηση στις 8 το απόγευμα στην πλατεία για να συζητήσουμε την συνέχιση του εγχειρήματος μας.

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

Την Κυριακή 10 Μάη καθαρίζουμε, βάφουμε , φυτεύουμε στην πλατεία δεξαμενής Πύργου.
Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη.

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

Ένας διαδηλωτής ο Γιάννης Κ. δίνει από χθες 11/05/2011 μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νικαίας, μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν, αν και η κατάστασή του παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη και σοβαρή. Έχει σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Τον χτύπησαν με αμβλύ μεταλλικό αντικείμενο οι υπάνθρωποι των ΜΑΤ που -εκτελώντας σαφή διατεταγμένη εντολή- επιτέθηκαν στη χτεσινή απεργιακή πορεία.

Τουλάχιστον 35 ακόμη διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά στην ίδια αυτή επίθεση, μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Κρανιακά κατάγματα, αφαίρεση σπλήνας, σπασμένες γνάθοι, μύτες και δόντια φανερώνουν την εντολή που είχαν οι ένστολοι δολοφόνοι: Να τσακίσουν στο ξύλο, να χτυπήσουν με λύσσα όλους εμάς, τους ανθρώπους που βγαίνουμε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούμε για την αντικοινωνική επίθεση που το κράτος και το κεφάλαιο εξαπολύουν στη ζωή μας.

Χτες, τελείως απρόκλητα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας μέσα στο οποίο υπήρχαν πολλά μπλοκ διαδηλωτών: Σωματεία βάσης, συνελεύσεις κατοίκων και γειτονιών, εργατικές συλλογικότητες και πολιτικές ομάδες. Σ’ αυτό το κομμάτι πορευόταν και το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων όταν δεχτήκαμε την επίθεση με δεκάδες δακρυγόνα και ασφυξιογόνα αέρια. Σχεδόν το σύνολο των συναδέλφων δεχτήκαμε δολοφονικά χτυπήματα στα κεφάλια και στο υπόλοιπο σώμα μας από τους δολοφόνους των ΜΑΤ, πολλοί τραυματιστήκαμε ελαφρότερα ή σοβαρότερα.

Ο σκοπός του κράτους είναι προφανής: Μέσα στην πρωτοφανή κρίση (οικονομική, θεσμική, πολιτική) που μαστίζει τον τόπο και ενόψει των νέων δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων που επιβάλλει η Τρόικα, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο δια της ωμής βίας, ώστε να τον αποτρέψει από το να βγαίνει στο δρόμο. Παρά το ότι η ΓΣΕΕ έχει μετατραπεί σε χειροκροτητής της κυβέρνησης, παρά το ότι τα ΜΜΕ λασπολογούν ακατάληπτα εναντίον των απεργών και των υπόλοιπων αγωνιζόμενων κοινωνικών κομματιών, παρά το κλίμα ξενοφοβίας που τεχνηέντως καλλιεργείται, όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και αγωνίζεται συλλογικοποιώντας τις αντιστάσεις του.

Μπροστά στο φόβο μιας επικείμενης εξέγερσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα επερχόμενα αντικοινωνικά μέτρα, η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν επέλεξαν τη βίαιη καταστολή μιας ολόκληρης απεργιακής πορείας, χωρίς καν αφορμή, ώστε να δώσουν ένα σαφές μήνυμα: Τολμάς και διαμαρτύρεσαι; Θα το πληρώσεις (ίσως και με τη ζωή σου).

Η ΩΜΗ ΒΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ - ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.Όλοι/ες στην πορεία ενάντια στη δολοφονική επίθεση σε βάρος της απεργιακής διαδήλωσης της 11ης Μάη. Γιάννη, κράτα γερά.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΕΜΠΤΗ 12/5, 6:00μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

αναδημοσίευση απο indymedia
Τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Μάη, ο 44χρονος Μανώλης Καντάρης δέχεται δολοφονική επίθεση με μαχαιριές με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του, στη συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, στην Αθήνα, έχοντας μόλις βγει από το σπίτι του για να φέρει το αυτοκίνητο, να πάει την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μαιευτήριο. Αιτία την επίθεσης, πιθανώς υπήρξε η προσπάθεια αφαίρεσης της τσάντας που βαστούσε στο χέρι του.

Από φήμες, εικασίες και διαρρέοντα σενάρια από την ασφάλεια για κάποια κάμερα που έχει καταγράψει 3 άντρες βορειοαφρικανικής καταγωγής, ξεδιπλώνεται άμεσα μια μιντιακή και φασιστική στοχοποίηση των μεταναστών εν γένει, με βάση τη ναζιστική λογική της «συλλογικής ευθύνης». Το απόγευμα της Τρίτης, μια συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας μετατρέπεται σε κυνήγι διερχόμενων μεταναστών και σε επιθέσεις σε σπίτια και μικρομάγαζα «ξένων». Κάποιοι κάτοικοι αποχωρούν αηδιασμένοι από την εκμετάλλευση του θανάτου του γείτονά τους από οργανωμένους νεοναζί, που μετατρέπουν τη συγκέντρωση θλίψης και αποτροπιασμού σε ρατσιστικό πογκρόμ.

Το σαφάρι κατά των μεταναστών από τους φασίστες κεφαλοκυνηγούς θα συνεχιστεί για ώρες κάτω από την Πατησίων στον άξονα από Ομόνοια μέχρι Βικτώρια, με την κάλυψη και συνδρομή των αστυνομικών δυνάμων ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, που βρίσκονται όλη την ώρα στο πλάι τους, τους προφυλάσσουν, τους ανοίγουν δρόμο, τους υποδεικνύουν ανθρώπινους και υλικούς στόχους. Η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων γίνεται, επίσης, εξόφθαλμη στις συνδυασμένες επιθέσεις διμοιριών και φασιστών που εκδηλώνονται διαδοχικά κατά των καταλήψεων Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά και Βίλα Αμαλίας (Αχαρνών & Χέυδεν), οι οποίες αποκρούονται επιτυχώς από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που προασπίζουν τα απελευθερωμένα αυτά κοινωνικά εδάφη από τον περιφερόμενο φασιστικό θίασο μπάτσων και νεοναζί.

Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μάη, μετά την απόσυρση των διαδηλωτών της απεργιακής πορείας από τον δρόμο, οι 100 νεοναζί κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Αρχικά επιτίθενται (πάλι αποτυχημένα) στην κατάληψη Βίλα Αμαλίας και συνεχίζουν με τα ελληνόψυχα πογκρόμ τους κατά των μεταναστών, υποστηριζόμενοι πάντα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αυτή η δεύτερη «νύχτα των κρυστάλλων» καταλήγει τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Μάη στη δολοφονική επίθεση κατά νεαρού μετανάστη από το Μπαγκλαντές στην περιοχή των Κάτω Πατησίων από 2 έλληνες φασίστες, που πρώτα τον καταδίωξαν με το μηχανάκι τους και στο τέλος τον σκότωσαν με μαχαιριές.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλαβαίνει κάποιος ότι το «έγκλημα» δεν εδράζεται σε «εθνικά» ή «φυλετικά» DNA αλλά σε κοινωνικά αίτια. Οι κυρίαρχοι με την πολιτική της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης που επιβάλλουν εξωθούν όλο και περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας (ντόπιους και μετανάστες) στο κοινωνικό περιθώριο. Την ίδια στιγμή επιχειρούν τη μεταφορά της σύγκρουσης στο εσωτερικό των «από κάτω», διαμορφώνοντας τους όρους για την ανάπτυξη φαινόμενων κοινωνικού κανιβαλισμού και αλληλοσπαραγμού. Αυτός ο προωθούμενος «πόλεμος όλων εναντίον όλων» και όχι εναντίον της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που προκαλεί και επιβάλλει τα κοινωνικά δεινά, είναι η μόνη τους πιθανότητα για αποπροσανατολισμό της εκτεταμένης κοινωνικής οργής. Για να έρθουν σε δεύτερο χρόνο τα ίδια συμφέροντα, οι ίδιοι μηχανισμοί, να αναλάβουν το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα σε «ακραίες» κοινωνικές ή πολιτικές ομάδες, του προστάτη από τα «εγκληματικά στοιχεία», του εγγυητή της «ασφάλειας» και της «κοινωνικής ειρήνης».

Η κρισιμότητα αυτής της κρατικής στρατηγικής συναρθρώνεται με την πρωτόγνωρη όξυνση της καταστολής, με την στρατιωτικού τύπου αντιμετώπιση της κοινωνικής αμφισβήτησης και αντίστασης. Εξόφθαλμο παράδειγμα η απροσχημάτιστη λυσσαλέα και δολοφονική επίθεση των διμοιριών των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της απεργιακής πορείας της 11ης Μάη, στην οδό Πανεπιστημίου, στα μπλοκ των ακηδεμόνευτων συνελεύσεων γειτονιάς, των ταξικών σωματείων βάσης, των αναρχικών-αντιεξουσιαστών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ως αποτέλεσμα δεκάδες αγωνιζόμενοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από απανωτά χτυπήματα με γκλοπς στο κεφάλι (πολλές φορές με το γκλοπ γυρισμένο ανάποδα από την πλευρά που έχει ενσωματωμένη μεταλλική λαβή), από χειροβομβίδες κρότου λάμψης απευθείας επάνω στα σώματα (αρκετές νέου τύπου, με μικρότερα βομβίδια διασποράς), από δακρυγόνα που ρίχνονταν ευθεία στο πρόσωπο, από χτυπήματα με κλοτσιές και γκλοπς πεσμένων στο έδαφος διαδηλωτών ακόμα και από ολόκληρες διμοιρίες.

Ανάμεσα στους δεκάδες σοβαρά τραυματισμένους διαδηλωτές, 3 απαιτήθηκε να χειρουργηθούν άμεσα, ο ένας αναγκάστηκε σε σπληνεκτομή (λόγω των χτυπημάτων που δέχτηκε στο σώμα) ενώ ο Γιάννης Κ. από τη Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων μετά τις αστυνομικές «περιποιήσεις» μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Νίκαιας, μπήκε στο χειρουργείο σε προθανάτια κατάσταση, με σοβαρό επισκληρίδιο αιμάτωμα και κατάγματα στο κρανίο και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ & ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Πέμπτη 12/5, 6:00μμ, Προπύλαια
αναρχικό ρεσάλτο

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση Τοπικής Επιτροπής ΕΙΝΑΠ Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

11/5/2011

Σήμερα γίναμε μάρτυρες της ατέλειωτης και ασύλληπτης βαρβαρότητας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των μνημονίων προκειμένου να καταστείλει κάθε υγιή αντίδραση πολίτη που αντιστέκεται στα σχέδια που απεργάζεται το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και εφαρμόζουν πιστά οι υπηρέτες τους στη χώρα.

Δεκάδες τραυματισμένοι – χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα. Αυτήν τη στιγμή χειρουργείται από συναδέλφους μας που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του.
Καταγγέλλουμε την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα.


Καταγγέλλουμε όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας για την δολοφονική απόπειρα ενάντια στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που είναι σε βαριά κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και ενάντια σε όλους τους άλλους διαδηλωτές.

Η βία και η καταστολή ενάντια στο λαό που αντιστέκεται έχουν κοντά ποδάρια.

Η κυβέρνηση, με την ασύστολη τακτική του βιασμού όλων των λαϊκών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση, αλλά και με την ωμή άσκηση βίας που άμεσα απειλεί τις ζωές συμπολιτών μας, το μόνο που καταφέρνει είναι να μεγαλώνει το πείσμα και την απόφαση που έχουμε πάρει να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για να έχει ο λαός μας ψωμί, παιδεία και ελευθερία.

Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας! Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου κερδίσει ο λαός μας όλα όσα δικαιούται!

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Με επιτυχια το ανοιγμα των ΔιοδιωνΜε επιτυχια πραγματοποιηθηκε το ανοιγμα των διοδιων χθες.Η επιτροπη Πυργου ανταποκρινομενη στο καλεσμα της αντιστοιχης επιτροπης της Πατρας εφθασε στο Νοσοκομειο του Ριου στις 2.Απο εκει κατευθυνθηκαμε γυρω στα 20 ατομα στα διοδια της γεφυρας Ριο-Αντιρριο και τα ανοιξαμε για δυο ωρες.Στην συνεχεια πηγαμε και απο τα διοδια του Ριου στην εθνικη Πατρων-Κορινθου οπου ανοιξαμε τις μπαρες για αλλη μια ωρα.Κατα τη διαρκεια της κινητοποιησης φωναχτηκαν συνθηματα και μοιραστηκε κειμενο που καλουσε τους οδηγους να πλαισιωσουν και αυτοι τον αγωνα.Το κλιμα ηταν πολυ καλο και οι αντιδρασεις των οδηγων θετικες, κορναροντας και παροτρυνοντας μας να συνεχισουμε.Το δικαιο και συνταγματικα κατοχυρωμενο δικαιωμα μας για ελευθερη μετακινηση ειναι αδιαπραγματευτο ! ! !

Οι αιτίες της ελληνικής δημοσιονομικής κρίση

Λεωνίδας Βατικιώτης
Παρασκευή 6 Μαΐου 2010, Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για το δημόσιο χρέος

Η προσφυγή στο Μνημόνιο ΔΝΤ – ΕΕ ήταν μια πολιτική επιλογή που στόχευε:
Πρώτο, την αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων και εργατικών κατακτήσεων, κατ’ απαίτηση του ελληνικού κεφαλαίου. Προς επιβεβαίωση δύο στοιχεία: Η πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου1, ότι το 2010, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 14% και οι συντάξεις κατά 11%. Επίσης ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας2 βάση της οποίας το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2010 κατέγραψε ρεκόρ πτώσης της τάξης του 6,5%, όταν στην ΕΕ των 27 αυξήθηκε κατά 2% και στην ευρωζώνη των 17 αυξήθηκε κατά 1,4%.
Δεύτερο, την απαλλαγή των ξένων τραπεζών, ειδικότερα των γαλλο-γερμανικών που είχαν την μεγαλύτερη έκθεση, από τα ελληνικά ομόλογα, κατ’ απαίτηση των διεθνών πιστωτών. Προς επίρρωση πρόσφατα στοιχεία3 που δείχνουν ότι τον χρόνο που πέρασε οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν πλέον σημαντικά από μια αναδιάρθρωση ή παύση πληρωμών.
Η επιβολή παρόλα αυτά του αντισυνταγματικού Μνημονίου, παρά και ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού δικαιολογήθηκε με βάση την έκρηξη του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός κατά την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, το ΔΝΤ, την ΕΕ και το ελληνικό κεφάλαιο προκλήθηκαν από τις υψηλές κοινωνικές παροχές. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι τελείως διαφορετική. Οι ρίζες της ελληνικής κρίσης χρέους βρίσκονται στις παρακάτω αιτίες:

1. Ύφεση και μέτρα αντιμετώπισής της
Το ξέσπασμα της κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008, με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησε σε μείωση τις καταναλωτικές δαπάνες και επίσης τα δημόσια και δη τα φορολογικά έσοδα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα οι κρατικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες και διεύρυναν το έλλειμμα σε όλη την ΕΕ. Πολύ περισσότερο στην Ελλάδα.

2. Εθισμός του ελληνικού κεφαλαίου σε άμεσες ενισχύσεις
Η διάσωση των προβληματικών επιχειρήσεων την δεκαετία του ’80 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των άμεσων ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις υπό την μορφή ρευστού. Σταθερά ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικότερα η αφρόκρεμα τους ενισχύονται με δις. κάθε χρόνο, υπό την μορφή αναπτυξιακών κινήτρων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα σκάνδαλα και οι ρεμούλες ανθούν με συνεργούς τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές ακριβώς που επέβαλαν το Μνημόνιο και εμφανίζονται να ανησυχούν για τα ελλείμματα.

3. Ιδιωτικοποιήσεις
Με την επίκληση του εξορθολογισμού και της μείωσης του κράτους τα δημόσια έσοδα απώλεσαν πηγές εσόδων που απέδιδαν στο διηνεκές έναντι πινακίου φακής. Το παράδειγμα του ΟΤΕ που πουλήθηκε στην γερμανική Deutsche Telecom από την κυβέρνηση της ΝΔ κάτω από εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και με τίμημα που ισούταν με τα έσοδα του δημοσίου για έναν χρόνο είναι το πιο γνωστό αλλά δεν είναι και το μοναδικό.

4. Εξοπλισμοί
Μια ματιά να ρίξει κανείς στα ποσά που δαπανώνται διεθνώς για εξοπλισμούς νομίζει πως η Ελλάδα είναι η στρατιωτική υπερδύναμη της Ευρώπης και της Μεσογείου. Ενδεικτικά, όταν κατά μέσο η ΕΕ των 27 δαπανά το 1,6% του ΑΕΠ της για εξοπλισμούς, η Ελλάδα αφιερώνει το 3,3%4. Ποσοστό διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού και τριπλάσιου αυτού που δαπανούν άλλες γειτονικές χώρες όπως οι μεσογειακές ευρωπαϊκές. Πρόκειται δε για εξοπλισμούς εν πολλοίς αχρείαστους μια και επιβάλλονται από το ΝΑΤΟ εξυπηρετώντας τις επιθετικές, τρομοκρατικές του αποστολές και όχι τη φύλαξη των συνόρων.

5. Χαμηλή φορολογία του κεφαλαίου
Η Ελλάδα έχει ένα από τους χαμηλότερους λόγους φορολογικών εσόδων προς ΑΕΠ: 32,6% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 και την ευρωζώνη είναι 37% και στη Δανία που έχει τον υψηλότερο λόγο 48%. Τα χαμηλά φορολογικά έσοδα είναι ωστόσο απόρροια της χαμηλής, σχεδόν συμβολικής, φορολόγησης του κεφαλαίου. Αυτό φαίνεται από την μεγαλύτερη απόκλιση που εμφανίζουν οι συντελεστές φορολόγησης κεφαλαίου στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ΕΕ: 15% είναι στην Ελλάδα όταν στην ευρωζώνη οι αντίστοιχοι φορολογικοί συντελεστές είναι 27%5.

6. Συμμετοχή στην ευρωζώνη
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 και στην ευρωζώνη το 2002 αρχικά επιτάχυνε τις διαδικασίες εκκαθάρισης κεφαλαίου εις βάρος της μεταποίησης, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της συνολικής απασχόλησης και, φυσικά, των δημοσίων εσόδων. Πέραν αυτού η αιτία για το χαμηλό ποσοστό των εξαγωγών στο σύνολο του ΑΕΠ (21% έναντι 40% για τη ζώνη του ευρώ) πρέπει να αναζητηθεί στην υιοθέτηση μιας νομισματικής πολιτικής όχι απλώς ακατάλληλης αλλά διαμετρικά αντίθετης με τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η ελληνική οικονομία καλείται να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον ανατίμησης του «εθνικού» της νομίσματος μέσα σε μια 10ετία κατά 64% (τόσο έχει ανατιμηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου από τις 2/1/2002 μέχρι χθες) όταν κατά το παρελθόν ανά 7 χρόνια προέβαινε σε υποτιμήσεις. Αυτό το γεγονός, μαζί με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εε στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών υπογραμμίζουν, κατά τη γνώμη μου, την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

7. Εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους
Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους από το 1991 μέχρι και το 2011 ανήλθαν σε 513 δισ. Ευρώ (Πίνακας 1). Οι δε εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων μόνο τα τελευταία 9 χρόνια (2003 – 2011) ανέρχονται σε 151 δισ. Εύκολα συνάγεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε πληρώσει δύο φορές το δημόσιο χρέος. (Ξεκάθαρη περίπτωση ανατοκισμού!)

Ο καταστροφικός ρόλος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους στα δημόσια οικονομικά φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα (52,9 δισ. ευρώ) φθάνουν και περισσεύουν για τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες : αποδοχές δημοσίων και συντάξεις, χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων και δαπάνες υπουργείου Υγείας, Παιδείας και Άμυνας (51,6 δις.). Λεφτά υπάρχουν λοιπόν αν σταματήσει να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος που μόνο φέτος για τόκους και χρεολύσια θα απορροφήσει 62 δισ. ευρώ. Τρεις φορές περισσότερα απ’ όσο οι αποδοχές και οι συντάξεις και δέκα φορές περισσότερα απ’ όσα θα πάνε στην Παιδεία. Να γιατί το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να πληρωθεί. Το έχουμε ήδη πληρώσει πολλές φορές! Να γιατί πρέπει να διαγραφεί κάτω από μαζικούς λαϊκούς αγώνες που θα επιβάλλουν την ανατροπή του μνημονίου, της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και των πολιτικών λιτότητας.


Επικοινωνία:
info@elegr.gr

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Κυριακη 8 Μαιου ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ


Η επιτροπη Δεν Πληρωνω Πυργου καλει ολους τους Ηλειους πολιτες να συμμετεχουν στο ανοιγμα διοδιων που θα πραγματοποιηθει στην Πατρα στις 1.00 το μεσημερι.
Προσυγκεντρωση εξω απο το 2ο Λυκειο Πυργου στις 12.00 το πρωι για να αναχωρησουμε ολοι μαζι.

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Διεθνης συνέδριο 6-7-8 ΜΑΙΟΥ
Η πρόταση για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους πρωτοδιατυπώθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων – Πανεπιστημιακών ενάντια στο ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2010. Ειδικότερα, από τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Κώστα Λαπαβίτσα. Τα πρώτα πρακτικά βήματα για την Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2010 από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Η Πρωτοβουλία απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση με αφορμή σχετική πρόταση για τη συγκρότησή Ε.Λ.Ε από την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, το Δεκέμβρη του 2010. Έκτοτε έχει αγκαλιάσει και έχει στηριχθεί από ένα πολύ ευρύτερο κοινό που μάχεται ενάντια στο Μνημόνιο και τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν κυβέρνηση – ΔΝΤ – ΕΕ.
Η συγκρότηση της ΕΛΕ απαντά σε τρεις ανάγκες.
Η πρώτη είναι το αναμφισβήτητο δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να ενημερωθεί πώς, γιατί και με ευθύνη ποιών φτάσαμε έως εδώ.
Η δεύτερη είναι η ανάγκη να πραγματοποιηθεί ένας έλεγχος, όχι από ένα κλειστό κλαμπ σοφών, ή από μία Επιτροπή που λειτουργεί στα όρια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά από μία ανεξάρτητη, έγκυρη και με τη συμμετοχή της κοινωνίας επιτροπή. Να μην ελέγξει κάποιος δηλαδή εκ μέρους της κοινωνίας, όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα με τα γνωστά αποτελέσματα της συγκάλυψης, αλλά η ίδια η κοινωνία.
Η τρίτη ανάγκη απαντά σε έναν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό. Το άνοιγμα των βιβλίων του δημόσιου χρέους μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για την άρνηση και τη διαγραφή του παράνομου ή απεχθούς.

Για τους λόγους αυτούς το αίτημά μας απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία.
Είναι η μόνη που μπορεί με τους μαζικούς αγώνες της να δώσει την αναγκαία δυναμική στο αίτημά μας και να το μετατρέψει σε πολιτική κατάκτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε από ενδιαφερόμενους και φορείς:
να υπογράψουν την έκκληση για τη δημιουργία ΕΛΕ.
να εκδώσουν δικά τους ψηφίσματα και καλέσματα με τα οποία να υιοθετούν το αίτημά μας για σχηματισμό ΕΛΕ.
να στηρίξουν με ενεργό τρόπο την δράση μας.


Επικοινωνία:
info@elegr.gr

«ΟΧΙ στην Ανέγερση Πυρηνικών Εργοστασίων στο Ακούγιου και στη Σινώπη (Τουρκία)

Πρωτοβουλία για την συγκέντρωση υπογραφών
Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήρθε να υπογραμμίσει με τον πλέον συνταρακτικό και άμεσο τρόπο τους μεγάλους κινδύνους της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και από τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία. Όπως ευφυώς επεσήμανε άλλωστε ο Τζόναθαν Σελ «Ο έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας είναι η πλέον επικίνδυνη φαντασίωση» (Ελευθεροτυπία 2/4/11).

Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν μέσες λύσεις, όπως δεν υπάρχουν και μέσες στάσεις, ή επιτήδειες ουδετερότητες. Η διαφωνία με όσους προτείνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε ως μια «καθαρή» μορφή ενέργειας είτε ως ένα αναγκαίο κακό για την ανάπτυξη, πρέπει να είναι κάθετη διότι στηρίζεται τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, όσο και σε διαφορετικές αναπτυξιακές και κοινωνικο-περιβαλλοντικά ευσυνείδητες επιλογές. Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, οι οποίες συνδυάζονται με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς ή υποτιμώνται, στο βωμό συγκεκριμένων συμφερόντων.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως και στην παρούσα, οι συζητήσεις για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας έχουν ως έναυσμα πυρηνικά ατυχήματα, περιπτώσεις δηλαδή έκτακτης ανάγκης που συνήθως περιλαμβάνουν έκλυση ραδιενέργειας. Παραβλέπουμε όμως την πιθανότητα μιας σειράς απρόβλεπτων περιστατικών και τεχνικών βλαβών (π.χ. τήξη πυρηνικών αντιδραστήρων, εκρήξεις, πυρκαγιές, διαρροές ψυκτικού υγρού) που είναι δυνατόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής λειτουργίας ενός σταθμού ή ως αποτέλεσμα του πεπερασμένου χρόνου ζωής του.

Πρόσφατα η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την ανέγερση δυο πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή του Ακούγιου (Μυρσίνη) και στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για μία απόφαση εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αν λάβουμε υπόψη τόσο το σεισμογενές της περιοχής όσο και τα πλούσια πολιτισμικά χαρακτηριστικά της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από επιστημονικούς φορείς στην Τουρκία, όσο και από τοπικούς πληθυσμούς που ζητούν δημοψήφισμα για αυτό το θέμα.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οφείλει να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων της ευαίσθητης περιοχής στην οποία έχει ιδρυθεί και λειτουργεί. Είναι άλλωστε ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο επανειλημμένα σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ευρύτερης σημασίας για τον Αιγιακό χώρο, έναν χώρο με παγκόσμιας σημασίας πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο και στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε στη χώρα μας, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναδείξουν τη σημασία μιας άλλης ανάπτυξης, χαμηλότερης επικινδυνότητας για τις κοινωνίες του Αιγαίου και με το δυνατόν περισσότερο ήπια, περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει θέση σε μια τέτοια προοπτική και οφείλουμε να το τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και σε όλον τον κόσμο.

Συνεπώς, η πρωτοβουλία της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου να συγκεντρωθούν υπογραφές, ώστε να σταματήσει η ανέγερση των πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και την Σινώπη, αποσκοπεί στην ανάδειξη του κινδύνου μιας τέτοιας αναπτυξιακής επιλογής και στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλων των ενεργών πολιτών και φορέων στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

H Πρυτανική Αρχή Πανεπιστημίου Αιγαίου
Καθηγητής Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης
Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγήτρια Αγγελική Δημητρακοπούλου, Αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού
Καθηγητής Ιωάννης Κάλλας, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης»

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Βουνό οι δικογραφίες για τα φραουλοχώραφα

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Αλλοι νόμοι φαίνεται ότι επικρατούν στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας. Αστυνομικές και δικαστικές πηγές αποκάλυψαν χθες στην «Ε» ότι το αστυνομικό τμήμα της Βάρδας από το 2007 μέχρι σήμερα έχει σχηματίσει συνολικά 155 δικογραφίες σε βάρος εκείνων που φιλοξενούν στα κτήματά τους παράνομα και με το αζημίωτο τους καταυλισμούς της ντροπής.
Το 20% των δικογραφιών αφορούν υποθέσεις για παράνομη εργασία.

Επίσης, από το 2007 καταγράφονται κάθε χρόνο μέχρι σήμερα 20-30 οικίες στη Νέα Μανωλάδα όπου στο εσωτερικό τους μένουν δεκάδες αλλοδαποί σε συνθήκες αθλιότητας και ενημερώνει εγγράφως τις δικαστικές αρχές και το Τμήμα Υγιεινής Ηλείας.

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το αναδείξουμε. Λίγο πριν από το Πάσχα μάς ενημέρωσαν από την αστυνομία και σύντομα θα κάνουμε ξανά αυτοψία στην περιοχή» - δήλωσε στην «Ε» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγιεινής, Παναγιώτης Λιαρόπουλος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο φερόμενος ως δράστης του νέου κρούσματος βίας σε βάρος 17χρονου Ρουμάνου εργάτη που αποκάλυψε χθες η «Ε», είχε κατηγορηθεί και πέρυσι το καλοκαίρι για αυτοδικία που είχε προκαλέσει πανελλαδικό αποτροπιασμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 33χρονος που έδεσε προχθές με σχοινί το νεαρό Ρουμάνο εργάτη, επειδή τον θεώρησε κλέφτη... είναι το ίδιο άτομο που τον Ιούνιο του 2009, μαζί με έναν ακόμη κάτοικο της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, πήραν το νόμο στα χέρια τους και αφού γρονθοκόπησαν, βασάνισαν και λήστεψαν δύο εργάτες από το Μπανγκλαντές, στη συνέχεια τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν σαν ζώα στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή τους θεώρησαν ότι ήταν οι κλέφτες του κοπαδιού τους.

Μάλιστα, ο 33χρονος για εκείνη του την πράξη είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την παρουσία του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της Βάρδας. Οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του ισχύουν μέχρι σήμερα.

Τοπικοί παράγοντες και κομματικά στελέχη εξακολουθούν να παρέχουν μια αόρατη ομπρέλα προστασίας στους παρανομούντες της περιοχής.
nodaros@enet.