Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Ο ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Οι επιπτώσεις του μνημονίου στη δημόσια εκπαίδευση είναι πλέον ολοφάνερες σε όλους. Οι μάσκες έπεσαν. Τα «παιδαγωγικά» κριτήρια της κας Α. Διαμαντοπούλου στην πραγματικότητα είναι μόνο λογιστικά και υπαγορεύτηκαν με ένα και μόνο στόχο: να υλοποιηθεί η εντολή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλυση του δημόσιου τομέα στη χώρα μας, του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου σχολείου. Η δραματική περικοπή των δαπανών για την παιδεία στον προϋπολογισμό, οι μεγάλες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, η «τροϊκανή» επιτροπή η σύσταση της οποίας προβλέπει το «μνημόνιο 3» η οποία θα επιβάλει μεγαλύτερη λιτότητα στη δημόσια εκπαίδευση, τότε αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι οριστικά παρελθόν.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στην συγχώνευση ή κατάργηση 1933 σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την απόφαση αυτή τυπικά και ουσιαστικά η κυβέρνηση κήρυξε σε διωγμό τη δημόσια εκπαίδευση. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1523 σχολεία σε 672, καταργούνται δηλαδή 851 σχολεία! Επιπλέον υποβιβάζονται 157 δημοτικά και 92 νηπιαγωγεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται ή καταργούνται 410 σχολεία σε σύνολο 3185 (1895 Γυμνάσια και 1290 Γενικά Λύκεια) δηλαδή το 13% των σχολείων.
Ειδικότερα στο νομό μας , όπου μετά την εγκατάλειψη του πυρόπληκτου αγροτικού κόσμου και μετά την φοροεπιδρομή ενάντια στους μικρομεσαίους, το κλείσιμο των σχολείων έρχεται να μας σπρώξει ακόμα πιο βαθιά στο περιθώριο. Κι ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε ήδη από τους πρώτους νομούς σε σχολική διαρροή!
Έτσι καταργούνται 16 μονοθέσια δημοτικά που ήταν με αναστολή λειτουργίας, ενώ συγχωνεύονται 11 μονοθέσια και 4 διθέσια.
Στη δευτεροβάθμια καταργείται ένα γυμνάσιο (Μυρτιά), ενώ συγχωνεύονται τρία γυμνάσια (Εφύρας, Αυγείου, Καβάσιλλα ) και οι Λυκειακές τάξεις του Νεοχωρίου.
Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τον αδιαφανή τρόπο με το οποίο προχώρησε όλη αυτή τη διαδικασία, αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ακόμα και τις δημοτικές αρχές, όπως αυτό ρητά προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία (ν.1566/85)
Και τα χειρότερα έρχονται. Δεν τελείωσε εδώ το καταστροφικό της έργο η κυβέρνηση. Νέος κύκλος συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων έρχεται την επόμενη χρονιά. Ήδη οι καταργήσεις ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, των ειδικών σχολείων, που έτσι και αλλιώς είναι στο στόχαστρο, παραπέμφθηκαν για την επόμενη χρονιά. Και όχι μόνο αυτό. Για τα σχολεία που κατάφερε το εκπαιδευτικό κίνημα, με τις κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, να μην συγχωνευτούν εφέτος είναι σίγουρο πως το Υπουργείο Παιδείας θα επανέλθει.
Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση της παιδείας στα χέρια μας . Μας αφορά όλους, από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και ολόκληρη την κοινωνία που απαιτεί να ακυρωθεί αυτή η επαίσχυντη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΤΡΟIΚΑ.ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
iliamovement.blogspot.com


ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΑκούραστοι, με δυναμικές, αποφασιστικές μορφές ανυπακοής και πάλης, θα αγωνιστούμε για:
• Να ανακληθεί το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων, τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία.
• Καθιέρωση 20 μαθητών ανά τμήμα και 15 μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στις Α’, Β’ τάξεις. 2 προς 25 αναλογία στα μειονοτικά σχολεία.25 στη δευτεροβάθμια.
• Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
• Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, γυμναστές, ειδική και αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ) και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες.
• Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή .
• Ενίσχυση των δημόσιων δομών της ειδικής αγωγής. Τμήμα Ένταξης σε κάθε δημοτικό-νηπιαγωγείο-γυμνάσιο.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΦωτό από την πορεία των μαθητών του Γυμνασίου της Μυρτιάς στον Πύργο


Φωτό από την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Διευρύνεται στην Ηλεία το Κίνημα Ενάντια στο Μνημόνιο


Σχεδόν γέμισε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πύργου το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κίνημα Ενάντια στο Μνημόνιο με θέμα τα διόδια και το κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωπος του σωματείου "Γαλαρία", ο Σωτήρης Λυκουριώτης από το σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Πάτρας, ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων - εργαζόμενων Πάτρας Ενάντια στα Διόδια Νίκος Τζίρης και η εκπρόσωπος του Κινήματος "Δεν Πληρώνω" Σοφία Μπανιά. Ανάμεσα σ’ αυτά που επισημάνθηκαν από τους ομιλητές ήταν το δικαίωμα των πολιτών να μην πληρώνουν έργα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι το κίνημα «Δεν Πληρώνω» εκφράζει και την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην αλόγιστη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους πολιτικούς. Οι ομιλητές επεσήμαναν ακόμη ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την έκταση του Κινήματος αυτό διαρκώς διευρύνεται ενώ κάλεσαν τους πολίτες της Ηλείας να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική και να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό την αντίδρασή τους στα όσα αποφασίζουν κυβέρνηση και «τρόικα».

Έγινε ακόμη αναφορά και στις επαχθείς συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια της κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός» η οποία κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο «Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος». Ο εκπρόσωπος του σωματείου «Γαλαρία» τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ρυθμοί στα εργοτάξια είναι εξοντωτικοί, ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας, δεν πληρώνονται υπερωρίες, επιδόματα και αρκετοί εργαζόμενοι από μόνοι τους ζητούν να φύγουν γιατί δεν αντέχουν άλλο.

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να πιεστούν οι τράπεζες που παράνομα, όπως είπε, δεν χρηματοδοτούν το έργο. Υπογράμμισε επίσης ότι η κατασκευαστική κοινοπραξία δεν θέλει να φτάσει ο δρόμος μέχρι την Τσακώνα ενώ καυτηρίασε την έλλειψη προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας της Αχαΐας ώστε να γίνονται έλεγχοι και να επιβάλλονται κυρώσεις για τις αυθαιρεσίες που γίνονται στα εργοτάξια.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εκτιμούν ότι το Κίνημα Ενάντια στο Μνημόνιο πυκνώνει τις τάξεις του με περισσότερα μέλη καθώς η εκδήλωση είχε σχεδόν διπλάσιο κόσμο από την προηγούμενη που είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο.

Πηγή:iliatora.gr

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση-Συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο ΠύργουΤο Κίνημα Ενάντια στο Μνημόνιο πιστεύει ότι στις μέρες μας είναι αναγκαία η συμμετοχή σε ένα ζωντανό κίνημα άμεσης δράσης και ανυπάκοης όπως το Κίνημα Ενάντια στα Διόδια.Το οποίο τόσο βάναυσα έχει συκοφαντηθεί και στοχοποιηθεί από τα ΜΜΕ και που η κυβέρνηση των "τζαμπατζήδων" προσπαθεί να ποινηκοποιήσει.

Για μας η ελεύθερη μετακίνηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα,συνταγματικά κατοχυρωμένο,που καμία εταιρία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί στήνοντας μπάρες που ν'απαγορεύουν την ελεύθερη διέλευση.

Το οδικό δίκτυο πρέπει να έχει αποκλειστικά δημόσιο ελεύθερο και κοινωνικό χαρακτήρα.Ειδικά στο νομό μας (από τους τελευταίους σε ανάπτυξη) όπου στο μεγαλύτερο μέρος του έχει εγκαταληφθεί,και ιδίαιτερα το τμήμα της διαδρομής Πύργου-Πάτρα που θεωρείται από τα πιο επικύνδυνα της Ευρώπης.Αντιστεκόμαστε στο "δικαίωμα"των εργολάβων όπου με σκανδαλώδεις συμβάσεις εκμεταλλεύονται τους κόπους του λαού.

Καλούμε στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση που
θα πραγματοιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου 19:30
στο Εργατικό Κέντρο Πύργου
Επικοινωνία:iliamovement@hotmail.com

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι για παζαρέματα. Δικαίωση του αγώνα των απεργών πείνας τώρα.


Η κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο χρόνος εξαντλείται,100 απεργοί είναι στο νοσοκομείο με μόνιμες βλάβες και το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να αναλάβει τις ευθύνες της, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή. Η επιλογή των απεργών να θέσουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο είναι η απόλυτη έκφραση ελευθερίας και προσήλωσης στον αγώνα τους για την διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματός τους στη ζωή. Εκτός από τις χιλιάδες των αλληλέγγυων πολιτών , δεκάδες συλλογικότητες, σωματεία , σύλλογοι και διεθνείς προσωπικότητες ,εντός και εκτός Ελλάδας, στέκονται στο πλευρό των απεργών πείνας και συντάσσονται με τα δίκαια αιτήματά τους.

Η κίνηση πολιτών Ηλείας ενάντια στο μνημόνιο, αισθάνεται την ευθύνη, να συνυπογράψει το κείμενο υπογραφών των απεργών που ακολουθεί και να στηρίξει τα αιτήματα τους, τα οποία είναι εν τέλει αιτήματα όλων όσων υποφέρουν και αγωνίζονται για το αυτονόητο, την αξιοπρέπεια τους.

Κίνηση Πολιτών Ηλείας ενάντια στο μνημόνιο

Ακολουθεί το κείμενο υπογραφών. Όσοι και όσες επιθυμούν να το υπογράψουν, ας στείλουν το όνομα με την ιδιότητα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση:ypografes.allilegyi.stin.apergia@gmail.com

Αλληλεγγύη στον αγώνα των 300 απεργών πείνας
Πόσες φορές χρειάζεται να ρισκάρουν τη ζωή τους,
έτσι ώστε να υπάρχουμε και να υπάρξουν;
Για να έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και ελπίδα σε μια χώρα που αναζητά το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο του πλέον ευάλωτου, του αδύνατου κρίκου.
Για το μετανάστη και την μετανάστρια που με το αίμα τους, την υποβαθμισμένη εργασία και τη δημιουργικότητα τους, κινούν τη μηχανή της «εθνικής οικονομίας».
Για εκείνον και εκείνη που αναζητώντας την ελευθερία ή διωκόμενοι από την ανέχεια, τον πόλεμο ή κάποια «ειρηνευτική» κατοχή, διαπερνούν τα σύνορα για μια καλύτερη ζωή.
Για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που έδωσαν τη ζωή τους στα εθνικά σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, τα 13.000 τεκμηριωμένα θύματα του δόγματος της ασφάλειας από το ’93 μέχρι σήμερα, και τους/τις δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους/ες.
Για τα παιδιά των μεταναστών που από την κούνια μεγαλώνουν με νομικούς/κοινωνικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς.
Για να γίνουν συνείδηση, αγώνας και λόγος τα κοινά ταξικά συμφέροντα των ελλήνων και των μεταναστών που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο σε κάθε λογής υπηρεσίες, στις οικοδομές, στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο, στην οικιακή εργασία – όπως και τα κοινά ταξικά συμφέροντα των ανέργων.

Γι’ αυτούς και για χίλιους ακόμα ανείπωτους λόγους:
- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών
- Ζητάμε τη νομιμοποίηση χωρίς όρους όλων των μεταναστών/τριών
- Στηρίζουμε το αίτημα των απεργών για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες

Κρίνεται εξίσου απαραίτητο άτομα, συλλογικότητες και οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους μέσα από ψηφίσματα, κείμενα και δράσεις.

Ιανουάριος, 2011
Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Απεργούς Πείνας

ΤΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ