Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Εφιάλτης για εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους κ.ά. Πεντεφασικό νομοσχέδιο-σκούπα


Με τη μέθοδο του «πολέμου αστραπή», που εφάρμοσαν τα ναζιστικά στρατεύματα όταν καταλάμβαναν τη μια μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση των σύγχρονων δωσίλογων, η κυβέρνηση-μαριονέτα των ντόπιων καπιταλιστών και του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, κατέθεσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη Βουλή (οι υπάλληλοι είχαν υποχρεωθεί να περιμένουν μέχρι ο Βενιζέλος με το επιτελείο του να ολοκληρώσουν τη συγγραφή) ένα εφιαλτικό νομοσχέδιο-σκούπα, που χτυπάει σε πέντε μέτωπα ταυτόχρονα: στο φορολογικό, σ’ αυτό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στο ασφαλιστικό, στο μισθολογικό των εργαζόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο μέτωπο των απολύσεων στο δημόσιο.

Η μέθοδός τους είναι καθαρά φασιστική. Από τότε που ανέλαβε ο Βενιζέλος, έχτιζε μεγάλο μέρος της προπαγάνδας του στο ότι θα φέρει ένα… επαναστατικό φορολογικό νομοσχέδιο, που θα σβήσει μεμιάς όλους τους αναχρονισμούς και τις αδικίες του παρελθόντος, το οποίο θα προκύψει από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, στον οποίο θα καλούσε τους πάντες. Και τι κάνει τώρα; Φέρνει αιφνιδιαστικά ένα σύνολο φορολογικών διατάξεων, με τις οποίες «ξεσκίζει» κυρίως μισθωτούς, συνταξιούχους και άνεργους. Το γράφει, μάλιστα με προκλητικό τρόπο: «Η αλλαγή αυτή γίνεται λόγω της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας… και για το λόγο του ότι αποδίδει άμεσα αποτελέσματα». Μ’ άλλα λόγια, αφού μπορούμε να σας «ξεσκίσουμε» θα το κάνουμε, γιατί εσείς είστε… διαθέσιμοι.

Τρεις είναι οι βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχέδιου σκούπα: Πρώτον, η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ (θυμίζουμε ότι πέρυσι ήταν 12.000 ευρώ, ενώ με το Μεσοπρόθεσμο μειώθηκε στα 8.000 ευρώ). Ακόμη και οι νέοι κάτω των 30 και οι ηλικιωμένοι άνω των 65, που είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ρύθμιση και είχαν παραμείνει σε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, τώρα θα έχουν μείωση στις 9.000 ευρώ. Δεύτερο, η μείωση των φορολογικών κλιμακίων, με στόχο να χτυπηθούν γερά όλα τα εργατικά και συνταξιοδοτικά εισοδήματα μέχρι τις 16.000 ευρώ το χρόνο και τα μεσαία εισοδήματα μέχρι τις 26.000 ευρώ το χρόνο. Τρίτο, η αλλαγή του συνυπολογισμού των διάφορων φοροαπαλλαγών, έτσι που να προκύπτει πρόσθετη αύξηση φόρου για όλα τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, η οποία προστίθεται στη φορομπηξία λόγω μείωσης του αφορολόγητου. Αυτή είναι μια αλλαγή οι συνέπειες της οποίας δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Για τους ελευθεροεπαγγελματίες η ρύθμιση είναι χειρότερη, διότι στο σύνολο των φοροαπαλλαγών συμπεριλαμβάνει και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι οποίες είναι υποχρεωτικές. Για παράδειγμα, ένας μηχανικός (διαλέγουμε το παράδειγμα επειδή ο κλάδος πλήττεται από αναδουλειά) με ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ και 4.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς αυτή την αλλαγή θα πλήρωνε φόρο 700 ευρώ, ενώ μ’ αυτή την αλλαγή θα πληρώσει φόρο 1.020 ευρώ. Ανάλογη επιβάρυνση θα προκύψει για όλους τους φορολογούμενους που έχουν στεγαστικά δάνεια, αποδείξεις από γιατρούς, ενοίκιο κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών κ.λπ.

Στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουμε την ολοκλήρωση της αντεργατικής γραμμής που έχει χαραχτεί με το Μνημόνιο. Μιλώντας συνθηματικά, θα λέγαμε: «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις τέλος». Οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερτερούν των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών και θα μπορούν να τις υπογράφουν και ενώσεις προσώπων (δηλαδή, μια ομάδα εργαζόμενων με το πιστόλι του εργοδότη στον κρόταφο). Για πλήρη κάλυψη των καπιταλιστών, η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους αναστέλλεται μέχρι τέλους του 2013 (τότε η αναστολή θα γίνει μόνιμη). Επίσης, ενώ μια κλαδική σύμβαση ίσχυε από τη μέρα της κατάθεσής της, τώρα θα ισχύει από τη μέρα της δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ. Ετσι, η σύμβαση στην πράξη καθίσταται εντελώς ανίσχυρη.

Στο ασφαλιστικό μέτωπο έχουμε: Τη μείωση κατά 30% όλων των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ για το τμήμα πάνω από 150 ευρώ! Το ΕΤΕΑΜ, ένα νέο Ταμείο (ιδρύθηκε μόλις το 1981), που μάζευε για χρόνια εισφορές χωρίς να πληρώνει συντάξεις, υπέστη πολύχρονη συστηματική καταλήστευση, για να καλύπτονται οι «μαύρες τρύπες» του ΙΚΑ, που θα έπρεπε να καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτή την καταλήστευση, που είναι απολύτως καταμετρημένη ποσοτικά από μελέτη του βρετανικού οίκου Governement’s Actuary, που κάλεσε το ίδιο το υπουργείο, κάποια στιγμή την έσβησαν, με τη σύμφωνη γνώμη και της πουλημένης ΓΣΕΕ. Κι έρχονται τώρα να φορτώσουν τις συνέπειες της ληστείας στις πλάτες των συνταξιούχων. Πέλεκυς πέφτει και στις επικουρικές συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», με μείωση κατά 15% στο σύνολο της επικουρικής σύνταξης, που προστίθεται στο πετσόκομμα του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να έχουν συνολική απώλεια μεταξύ 19% και 25%. Στο ΜΤΠΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) το νέο πετσόκομμα είναι 20%. Σ’ αυτό το Ταμείο μειώσεις σύνταξης θα προκύψουν και από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της, που θεσπίζεται επίσης μ’ αυτό το νομοθετικό έκτρωμα.

Στο ΝΑΤ, μετά τα χτυπήματα που έγιναν με τον εφαρμοστικό του Μεσοπρόθεσμου, έρχεται νέο χτύπημα με μείωση κατά 40% του τμήματος της σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών. Το ίδιο γίνεται και στο ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι), για όσους είναι κάτω των 55 και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ αθροιστικά σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

Το πετσόκομμα θ’ αρχίσει από 1.11.2011 και όχι από 1.1.2012, όπως μέχρι τώρα έλεγε η κυβέρνηση και προστίθεται στο πετσόκομμα που έγινε τον Ιούνη με το Μεσοπρόθεσμο. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ΕΤΕΑΜ που έπαιρνε 350 ευρώ, με τον εφαρμοστικό του Μεσοπρόθεσμου υπέστη πετσόκομμα 4% και κατέβηκε στα 336 ευρώ. Τώρα, θα χάσει άλλα 55,8 ευρώ και θα κατέβει στα 280,2 ευρώ. Δηλαδή, χάνει το 20% της επικουρικής του σύνταξης!

Πετσόκομμα πέφτει και στο εφάπαξ των εργαζόμενων στο δημόσιο, τη ΔΕΗ και την Εμπορική Τράπεζα. Ασφαλιστική κάλυψη που –σημειωτέον– την πλήρωναν αποκλειστικά οι ίδιοι, χωρίς καμιά κρατική συμμετοχή. Οσοι βγήκαν στη σύνταξη το 2010 θα υποστούν μείωση 15% (δημόσιο) και 25% (ΔΕΗ). Αυξάνονται, δηλαδή, τα πετσοκόμματα του Μεσοπρόθεσμου, που ήταν 10% (δημόσιο) και 15% (ΔΕΗ). Για τους εργαζόμενους της Εμπορικής το πετσόκομμα του εφάπαξ είναι 30%.

Και κάτι ιδιαίτερης σημασίας. Υποτίθεται ότι το περιβόητο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) δεν θα το πείραζαν, προκειμένου να δημιουργηθεί αποθεματικό για το μέλλον της ασφάλισης. Τώρα, παίρνουν από το ΑΚΑΓΕ 35 εκατ. ευρώ το χρόνο (που με υπουργική απόφαση μπορεί να αυξάνεται) για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»! Δηλαδή, χρηματοδοτούν από το ασφαλιστικό σύστημα ένα προνοιακό πρόγραμμα που θα έπρεπε να το χρηματοδοτεί το κράτος!

Για όσους εργαζόμενους θ’ απομείνουν στο δημόσιο έχουμε τη μετατροπή τους σε περιφερόμενους από υπηρεσία σε υπηρεσία και από πόλη σε πόλη. Εχουμε, τη συνεχή επιτήρηση («αξιολόγηση» τη βαφτίζουν), που θα δώσει ώθηση στο ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις (οι yesmen θα έχουν καλή μεταχείριση και οι αντιστεκόμενοι θα θεωρούνται… αντιπαραγωγικοί) και, βέβαια, έχουμε το άγριο πετσόκομμα των αποδοχών τους. Ειδικά για τους λίγους που θα διοριστούν από εδώ και πέρα ο μισθολογικός πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς. Οι ήδη υπηρετούντες έχουν… ηπιότερη μεταχείριση, η οποία φυσικά περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές αποδοχών, πέρα από τα χαράτσια που έχουν δεχτεί μέχρι τώρα.

Φτάνουν στο σημείο να καταργούν ακόμα και το επίδομα γάμου που ήταν 35 ευρώ! Μένει μόνο το επίδομα παιδιών, που δεν είναι για πάντα. Είναι μέχρι τα 18 για παιδιά που δεν σπουδάζουν και το πολύ μέχρι τα 24 για τα παιδιά που σπουδάζουν.

Οι απολύσεις στο δημόσιο (διαθεσιμότητα στους μόνιμους και εφεδρεία στους αορίστου χρόνου) αρχίζουν το ξήλωμα του πουλόβερ που μέχρι τώρα ονομαζόταν «μονιμότητα στο δημόσιο». Σε ό,τι αφορά τον στενό δημόσιο τομέα, η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα (άρθρο 103).

Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις απολύσεις τόσων δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων, προκαταρκτικά καταργούν όλες τις κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο. Θέσεις που τις είχαν αφήσει κενές οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια. Παράλληλα, δημιουργούν επιτροπή με αντικείμενο να βρουν και άλλους «υπεράριθμους». Αυτές είναι πράξεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του κράτους, που θα έχει δραματικές συνέπειες στο επίπεδο ζωής των εργαζόμενων, καθώς για στοιχειώδεις υπηρεσίες (παιδεία, περίθαλψη κ.ά.) θα πρέπει να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους.

«Τυράκι» στη φάκα των απολύσεων είναι η πληρωμή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για το διάστημα της διαθεσιμότητας ή της εφεδρείας. Πέραν των άλλων, αυτό προδιαγράφει άγριο πετσόκομμα των συντάξεων, διότι θα βγουν στη σύνταξη τόσες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, χωρίς να έχουμε ανάλογη αύξηση των προσλήψεων. Και οι απολυόμενοι, όμως, θα υποστούν πρόσθετη άγρια περικοπή στη σύνταξη από το ΜΤΠΥ, η οποία υπολογίζεται βάσει του τελευταίου βασικού μισθού. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη στο νομοσχέδιο-σκούπα.

Αναγκαστικά, λόγω χώρου, σημειώνουμε ότι στα υπό κατάργηση ή συγχώνευση ΝΠΙΔ του κράτους ασκείται χοντρός εκβιασμός στους εργαζόμενους, με την απειλή ότι αν μέχρι 30 Νοέμβρη δεν αποδε- χτούν να φύγουν κάποιοι, από 1η Γενάρη θα τεθούν όλοι σε εφεδρεία και μετά θα γίνει το «ξεσκαρτάρισμα». Στο ίδιο άρθρο του νομοσχέδιου υπάρχει και η χουντικής έμπνευσης διάταξη, ότι αυτός ο νόμος υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης!

Ολα τα παραπάνω είναι μια συνοπτική περιγραφή των βασικών διατάξεων (όχι όλων) του φασιστικού νομοσχέδιου-σκούπα. Στα επόμενα φύλλα της «Κ» θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για όλα τα μέτωπα στα οποία επιτίθεται η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: