Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Ο ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Οι επιπτώσεις του μνημονίου στη δημόσια εκπαίδευση είναι πλέον ολοφάνερες σε όλους. Οι μάσκες έπεσαν. Τα «παιδαγωγικά» κριτήρια της κας Α. Διαμαντοπούλου στην πραγματικότητα είναι μόνο λογιστικά και υπαγορεύτηκαν με ένα και μόνο στόχο: να υλοποιηθεί η εντολή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλυση του δημόσιου τομέα στη χώρα μας, του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου σχολείου. Η δραματική περικοπή των δαπανών για την παιδεία στον προϋπολογισμό, οι μεγάλες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, η «τροϊκανή» επιτροπή η σύσταση της οποίας προβλέπει το «μνημόνιο 3» η οποία θα επιβάλει μεγαλύτερη λιτότητα στη δημόσια εκπαίδευση, τότε αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι οριστικά παρελθόν.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στην συγχώνευση ή κατάργηση 1933 σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την απόφαση αυτή τυπικά και ουσιαστικά η κυβέρνηση κήρυξε σε διωγμό τη δημόσια εκπαίδευση. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1523 σχολεία σε 672, καταργούνται δηλαδή 851 σχολεία! Επιπλέον υποβιβάζονται 157 δημοτικά και 92 νηπιαγωγεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται ή καταργούνται 410 σχολεία σε σύνολο 3185 (1895 Γυμνάσια και 1290 Γενικά Λύκεια) δηλαδή το 13% των σχολείων.
Ειδικότερα στο νομό μας , όπου μετά την εγκατάλειψη του πυρόπληκτου αγροτικού κόσμου και μετά την φοροεπιδρομή ενάντια στους μικρομεσαίους, το κλείσιμο των σχολείων έρχεται να μας σπρώξει ακόμα πιο βαθιά στο περιθώριο. Κι ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε ήδη από τους πρώτους νομούς σε σχολική διαρροή!
Έτσι καταργούνται 16 μονοθέσια δημοτικά που ήταν με αναστολή λειτουργίας, ενώ συγχωνεύονται 11 μονοθέσια και 4 διθέσια.
Στη δευτεροβάθμια καταργείται ένα γυμνάσιο (Μυρτιά), ενώ συγχωνεύονται τρία γυμνάσια (Εφύρας, Αυγείου, Καβάσιλλα ) και οι Λυκειακές τάξεις του Νεοχωρίου.
Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τον αδιαφανή τρόπο με το οποίο προχώρησε όλη αυτή τη διαδικασία, αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ακόμα και τις δημοτικές αρχές, όπως αυτό ρητά προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία (ν.1566/85)
Και τα χειρότερα έρχονται. Δεν τελείωσε εδώ το καταστροφικό της έργο η κυβέρνηση. Νέος κύκλος συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων έρχεται την επόμενη χρονιά. Ήδη οι καταργήσεις ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, των ειδικών σχολείων, που έτσι και αλλιώς είναι στο στόχαστρο, παραπέμφθηκαν για την επόμενη χρονιά. Και όχι μόνο αυτό. Για τα σχολεία που κατάφερε το εκπαιδευτικό κίνημα, με τις κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, να μην συγχωνευτούν εφέτος είναι σίγουρο πως το Υπουργείο Παιδείας θα επανέλθει.
Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση της παιδείας στα χέρια μας . Μας αφορά όλους, από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και ολόκληρη την κοινωνία που απαιτεί να ακυρωθεί αυτή η επαίσχυντη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΤΡΟIΚΑ.ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
iliamovement.blogspot.com


ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΑκούραστοι, με δυναμικές, αποφασιστικές μορφές ανυπακοής και πάλης, θα αγωνιστούμε για:
• Να ανακληθεί το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων, τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία.
• Καθιέρωση 20 μαθητών ανά τμήμα και 15 μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στις Α’, Β’ τάξεις. 2 προς 25 αναλογία στα μειονοτικά σχολεία.25 στη δευτεροβάθμια.
• Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
• Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, γυμναστές, ειδική και αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ) και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες.
• Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή .
• Ενίσχυση των δημόσιων δομών της ειδικής αγωγής. Τμήμα Ένταξης σε κάθε δημοτικό-νηπιαγωγείο-γυμνάσιο.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΦωτό από την πορεία των μαθητών του Γυμνασίου της Μυρτιάς στον Πύργο


Φωτό από την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: