Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Βιβλιοπαρουσίαση: "Μουσαφεράτ"


Η ΣινεφΗλεία στα πλαίσια του Β' κύκλου προβολών με θέμα: Μετανάστευση, Ομοφοβία, Ρατσισμός, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Λαδά "Μουσαφεράτ". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου και ώρα 20:30 στα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους (Κρεστενίτη 19), όπου θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ο Σωτήρης Λυκουργιώτης.

Μουσαφεράτ στα φαρσί σημαίνει ταξίδι. Μουσαφερίμ είναι οι ταξιδιώτες, οι επισκέπτες. Το βιβλίο αφηγείται δέκα μήνες και μια μέρα πολέμου και ειρήνης του καταυλισμού των Αφγανών στην Πάτρα. Οκτώβρης 2007 - Ιούλιος 2008.
Περιγραφή:

Λέει ένα αφγανικό ανέκδοτο: Όταν ο Άρμστρονγκ, ο Αμερικανός αστροναύτης, έφθασε στο φεγγάρι, βγήκε από το διαστημόπλοιο και θαύμασε τη μεγάλη κατάκτηση των Αμερικανών. Ξαφνικά άκουσε από το Κανάβεραλ να τον φωνάζουν: "Γύρνα γρήγορα να πάρεις τη σημαία να την τοποθετήσεις, κάποιος άλλος αστροναύτης κινείται κοντά σου, μην προλάβει να βάλει τη σημαία του". Τρέχει ο Άρμστρονγκ, μπαίνει στο διαστημόπλοιο, παίρνει τη σημαία και βγαίνει έξω να την μπήξει στη Σελήνη. Εκείνη τη στιγμή βλέπει έναν αδύνατο κοντό με φανελάκι βρώμικο, βερμούδα και σαγιονάρες. "Τι θες εδώ", του λέει ο αστροναύτης, "ποιος είσαι;" "Είμαι Αφγανός", του απαντά, "δεν ξέρω τι είναι εδώ, εγώ πλήρωσα φορτηγατζή να με πάει στην Ευρώπη". Έτσι ήρθαν οι Αφγανοί στην παλιά γειτονιά της σεληνιακής θεάς. Κρυμμένοι σε φορτηγά χύμα στην καρότσα με χαρούπια, σκόρδα, λεμόνια, κάρβουνα, πατάτες και μερικά με φούντες. Ήρθαν άλλοι από το Αφγανιστάν, άλλοι από καταυλισμούς Αφγανών του Πακιστάν και του Ιράν, πουλώντας χωράφια και σπίτια ή κλέβοντας ή εξαπατώντας, και διέσχισαν βουνά, ποδαράτο, νηστικοί και άπλυτοι...

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Γραμμένο για να κάνει ρήξεις, για να προβληματίσει και να ταρακουνήσει τις συνειδήσεις όλων μας που παραμένουμε άθικτοι και καλά προφυλαγμένοι και «ασφαλισμένοι» στα ανώδυνα σαλόνια της αδιαφορίας και της υποκρισίας μας. Στόχος του συγγραφέα η καταγραφή της μνήμης, ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Ο διαχρονικός αγώνας των πολλών ανθρώπων ενάντια στην εξουσία.Σίγουρα η ανάγνωση του πολιτικού και μαχητικού αυτού βιβλίου δεν είναι μια απλή υπόθεση για την Πάτρα και τους κατοίκους της. Οι «Χίλιες και μια νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων» ή αλλιώς οι δέκα μήνες και μια μέρα πολέμου και ειρήνης του καταυλισμού των Αφγανών στην Πάτρα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Ιούλιο του 2008 βρήκαν το χώρο στη μνήμη, στην ιστορία, στις 140 σελίδες του συναρπαστικού αυτού αφηγήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: