Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

ΜΟΥΣΑΦΕΡΑΤ - Το βιβλίο του Β. Λαδά


ΜΟΥΣΑΦΕΡΑΤ


Χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων


Οκτώβρης 2007 – Ιούλιος 2008. Δύο χιλιάδες πρόσφυγες. Μια πόλη - καρναβάλι. Ένας αποφασισμένος Δήμαρχος. Πνεύματα μεγάλων ποταμών μεταμφιεσμένα σε αντιεξουσιαστές. Αρχαίοι βασιλιάδες και δαίμονες. Χίλιες και μία νύχτες. Ο Μπεν, ο Νταβίντε, ο Ιλάι, η Ιουδήθ, ή Ρεββέκα, η Ραχήλ, η Σάρα, ο Αλαντίν. Δύο διμοιρίες ΜΑΤ. Η Εκάβη ή Εκάτη μεταμφιεσμένη σε σκύλα. Κόμματα και αριστερές οργανώσεις. Όνειρα και αποδράσεις. Χαρταετοί και ψέματα. Ταξίδια. Ταξίδια χωρίς τέλος και αρχή. Εξουσίες χωρίς νόημα. Ελπίδες. Ιστορίες έρωτα και αναρχίας βγαλμένες από τις γραφές του Προφήτη. Δημοτικοί σύμβουλοί, επιχειρηματίες και νομάρχες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Μουσαφεράτ. Στα φαρσί σημαίνει ταξίδι. Χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων. Το βιβλίο του Βασίλη Λαδά περιγράφει τα γεγονότα δέκα μηνών και μια μέρας πολέμου και ειρήνης του καταυλισμού των Αφγανών της Πάτρας.

Η πολιτική ήταν πάντα η προέκταση του πολέμου με ειρηνικά μέσα. Ο συγγραφέας παίρνει θέση. Διαλέγει στρατόπεδο. Κατεβαίνει στο δρόμο. Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει ουδετερότητα. Η αντικειμενικότητα είναι άλλωστε στη άλλη πλευρά. Στα πρωτοσέλιδα της «εφημερίδας». Στην ερμηνεία του νόμου.

Ο συγγραφές δεν παίρνει θέση μόνο από ανθρωπισμό. Δεν διαλέγει στρατόπεδο μόνο επειδή δε γουστάρει τους εργολάβους, τους επιχειρηματίες, τους ΜΜέδες και τους πολιτικούς ταγούς. Ανησυχεί για την Πόλη του. Φοβάται μήπως ο μύθος της γραφτεί από αυτούς. Η πόλη όμως απαντά. Η ώρα της απομάγευσης. Η τελετουργική πομπή γράφει το σύγχρονο έπος της Πάτρας. Ο καταυλισμός ακόμα αντιστέκεται όπως το χωριό του Αστερίξ. Η μάχη συνεχίζεται.

Στόχος του συγγραφέα η καταγραφή της μνήμη. Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στην λήθη. Ο διαχρονικός αγώνας των απλών ανθρώπων ενάντια στην εξουσία.

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Λίγα λόγια για το Blog..


Το Alternative Media Movement Ηλείας γεννήθηκε από την ανάγκη να εκφραστούμε για τα ζητήματα που αφορούν το νομό μας στα κοινωνικά, εργασιακά και οικολογικά θέματα αλλά και σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης έκφρασης. Είναι ένας χώρος ελεύθερης και δημόσιας έκφρασης , συζήτησης και προβληματισμού που σκοπό έχει τη δημιουργία κινηματικών διεργασιών και την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα.

Iδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όπου η κρίση των καιρών μας έχει περιβάλλει και έχει οδηγήσει στην όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και την τοποθέτηση κοινωνικών ομάδων από την θέση του δημιουργού στην θέση του νεόπτωχου και του αποκλεισμένου.

Το σπάσιμο της φούσκας του “κοινωνικού κράτους”, του “κράτους δικαίου”, έβγαλε το προσωπείο του “αναγκαίου” νεοφιλελευθερισμού και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, με την δημιουργία χιλιάδων νέων ανέργων και την αδυναμία των κρατούντων να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για την οικονομική και οικολογική ανασυγκρότηση των δοκιμαζόμενων-πυρόπληκτων νομών. Η επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, με πρόσχημα την αστική ασφάλεια, δημιουργούν την συστολή των ελευθεριών, με την προσπάθεια παρακολούθησης των συνομιλιών των κινητών τηλεφώνων, με τις τρομοκάμερες, τον τρομονόμο, την ποινικοποίηση της κουκούλας και την επανενεργοποίηση χουντικών νόμων, μέσα στο πανικό τους, φοβούμενοι τις κοινωνικές αντιστάσεις που γεννά η ίδια τους η πολιτική, που οδηγεί σε αδιέξοδα.

Μπροστά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το αίτημα για αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση , την δημιουργία των ανοιχτών συνελεύσεων με αμεσοδημοκρατικές δομές στο ευρύτερο κοινωνικό φάσμα και την προώθηση κινηματικών διαδικασιών θεωρείται αναγκαίο, έτσι ώστε να αντικρίσουμε ένα αύριο με ιδέες και λύσεις που γεννιούνται από τα σπλάχνα της
κοινωνίας και δεν έρχεται από τα πάνω,ούτε από αυτόκλητους σωτήρες, αλλά από εμάς τους ίδιους.

Να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!