Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Ο νέος ολοκληρωτισμός θεμελιώνεται στα συντρίμμια του καταυλισμού

Η συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας στον καταυλισμό των προσφύγων της Πάτρας έδειξε με τον ποιο χαρακτηριστικό τρόπο τον απόλυτο κυνισμό της εξουσίας. Δεκάδες Διμοιρίες ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση, εργολάβοι και παρακρατικοί σε πλήρη συνεργασία, επιτέθηκαν συντονισμένα για να διαλύσουν το τελευταίο καταφύγιο μερικών ανήμπορων προσφύγων. Το πρωινό της Κυριακής γράφτηκε ο ηχηρός επίλογος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την τελική λύση στο ζήτημα τον προσφύγων.

Εδώ και ενάμισι χρόνο βρεθήκαμε στο πλευρό των προσφύγων από την πρώτη στιγμή που εξουσία για να καθαρίσει την εικόνα της πόλης αποφάσισε να τους στερήσει ακόμα και το δικαίωμα στη ζωή. Βρεθήκαμε μαζί τους και κτίσαμε σχέσεις αλληλεγγύης. Αρνούμενοι να παραδεχθούμε την μοίρα μας αποφασίσαμε να παλέψουμε «θεούς και δαίμονες» μαζί με όλους αυτούς που παλεύουν ακόμα για ζωή και αξιοπρέπεια. Για ενάμισι χρόνο αντέξαμε μαζί στις συντονισμένες επίθεσης της ανίερης συμμαχίας που είχε στήσει το κράτος ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους. Αρνηθήκαμε να μπούμε σε λογικές διαχείρισης, αρνηθήκαμε να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε δήθεν ανθρωπιστική λύση θα μετέφερε τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πήραμε το δρόμο της ολικής άρνησης απέναντι σε κάθε λογική που ήθελε να κουκουλώσει την κατάσταση. Αγωνιστήκαμε έμπρακτα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους ενώ παλέψαμε μαζί για να κτίσουμε πραγματικούς διαύλους καθημερινής αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας.

Δεν αντιμετωπίσαμε τους πρόσφυγες ποτέ σαν υποκείμενα που θέλαμε να εκφράσουμε αλλά σαν συμμάχους μας στους καθημερινούς αγώνες για την ελευθερία. Γιατί για εμάς η ελευθερία δεν βρίσκει νόημα αν δεν βρίσκει το ίσο της σε κάθε άνθρωπο που ζει μαζί μας. Για εμάς τίποτα δεν τελείωσε. Ένα νήμα κοινών αγώνων μας συνδέει μαζί τους και με κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια. Από τη Μανωλάδα, που εκεί οι μετανάστες είναι «χρήσιμοι» έως την Πάτρα που «πρέπει να αφανιστούν» το πρόσωπο της εξουσίας είναι ίδιο όσε κουκούλες να βάζει. Ο αγώνας συνεχίζεται. Με τους πρόσφυγες και όχι για τους πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια: