Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

H δημόσια Ηλειακή γη ανοίκει στους κατοίκους της

Τα διευθυντικά στελέχη της ΣΚΟΣ ως άλλα Golden Boys επιμένουν και προχωρούν σε μια σειρά από ενέργειες που σχετίζονται με την οικονομική εκμετάλλευση του οικοπέδου-φιλέτου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης του Πύργου. Η πρόθεση του Δ.Σ της ΣΚΟΣ να πουλήσει το οικόπεδο σε εταιρία που ως σκοπό έχει την δημιουργία εμπορικού κέντρου βρίσκει απέναντί της το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Η ΣΚΟΣ Α.Ε εναρμονισμένη πλήρως με τις επιταγές των καιρών για χρηματική ρευστότητα εκποιεί την δημόσια γη που έχει περιέλθει στα χέρια της και την παραδίδει στα σύγχρονα μονοπώλια τα οποία μόνο τα αρνητικά χούγια των πολυεθνικών έχουν να φέρουν στον τόπο (συνεχές ωράριο, 6-4ωρη κακοπληρωμένη-ανασφάλιστη εργασία, κανένα συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων, συσσώρευση του πλούτου της πόλης σε ακόμα λιγότερα χέρια).
Η τοπική κοινωνία ήρθε απέναντι σε αυτού του τύπου τις επενδυτικές οικονομικές στρατηγικές της ΣΚΟΣ όπως επίσης ο Δήμος και ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος που με μια σειρά από διοικητικές πράξεις προσπάθησαν να σταματήσουν την αγοραπωλησία.
Για εμάς το επίκεντρο του προβληματισμού δεν βασίζεται σε τεχνοκρατικές αγκυλώσεις που προβάλλει ο Δήμος (το εν λόγω χωράφι δεν βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλεως, δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, κλπ) και στην όψιμη επαναστατικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου που από την μία πλευρά τείνει χείρα βοηθείας σε μεγαλοσυμφέροντα αψηφώντας την κοινωνική θέληση για ολιγόωρα ωράριο των καταστημάτων κατά την θερινή περίοδο αλλά παράλληλα σηκώνει τα λάβαρα της επανάστασης τώρα, καθώς μια μεγαλύτερη οικονομική ισχύς έρχεται να θίξει τα συμφέροντά του.
Πέρα λοιπόν από τα αλισβερίσια που γίνονται πάνω και κάτω από το τραπέζι νόμιμα ή νομιμοφανή η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε σε έναν Νομό όπου η δημόσια γη παραδίδεται σε Α.Ε. (χιλιάδες στρέμματα σε Καϊάφα, Ζαχάρω, κλπ) ή καταπατείται από μικρότερα τοπικά συμφέροντα. Γη η οποία έχει δουλευτεί-καλλιεργηθεί και έχει ζήσει γενιές από συντοπίτες μας. Που στην συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας έχει χαραχθεί σαν μια δημόσια γη που δεν είναι εμπόρευμα. Που ανήκει στις γενιές αυτών που την δούλευαν και που τώρα μετά από μια σειρά παραχωρήσεων αποχαρακτηρισμών, αλλαγή χρήσης της γης, περνώντας από τα χέρια των συνεταιρισμών και των ΔΕΚΟ στα χέρια ελλειμματικών Α.Ε. Η γη αυτή πρέπει να επιστραφεί στην κοινωνία είτε για την δημιουργία εγκαταστάσεων του ΤΕΙ είτε για καλλιέργεια σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη (που ήδη χρησιμοποιείται από αυτούς. Με μια βόλτα στην είσοδο του Πύργου θα δείτε σκηνίτες Ρομά να ακολουθούν το νήμα του χρόνου και όπως οι πρόγονοί τους να έρχονται και αυτοί από μακριά για να ζήσουν από αυτή τη γη.). Τότε, τέλη 1800, αρχές 1900 ερχόντουσαν άνθρωποι από τα ορεινά της Πελοποννήσου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων για να δουλέψουν ως εργάτες στα σταφιδοχώραφα του κάμπου. Αυτοί γέννησαν το αγροτικό κίνημα που σηματοδότησε τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο και συνδέθηκε και με το διεθνιστικό κίνημα της εποχής..
Επανερχόμενοι στο σήμερα, πρέπει να σταθούμε απέναντι σε λογικές που εξισώνουν και παρομοιάζουν την γη σε φιλέτα και την ασυδοσία του κέρδους σε οικονομική υγεία. Τα αντισταθμιστικά κοινωνικά οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος μόνο λίγους έχουν να ωφελήσουν.

Η γη είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Συντακτική ομάδα iliamovement.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: