Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Η "χωματερή" του Δήμου Πύργου


Απο το 2004-05, στην περιοχή της Αγγινάρας του Δήμου Πύργου εξελίσσεται μια οικολογική καταστροφή: η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να εναποθέτει τα σκουπίδια της πόλης ανεξέλεγκτα χωρίς κανενός τύπου περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς καμία περιβαλλοντική μέριμνα για τις συνέπειες στο ευρύτερο ευάισθητο οικοσύστημα της περιοχής(στα 500 μέτρα από τον αλφειό), σε μια περιοχή με έντονη αγροτική παραγωγη, όπου ζουν και εργάζονται μεγάλος αριθμός οικογενειών.
Οι τότε παράνομες ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής έφεραν απέναντί τους τους κατοίκους της περιοχής, όπου με δυναμικές κινητοποιήσεις εξέφρασαν την δικαιολογημένη αντίθεσή τους (με συνελεύσεις και κατάληψη του χώρου).
Οι μέρες και τα χρόνια πέρασαν, οι δημοτικές αρχές άλλαξαν αλλά η οικολογική "ευαισθησία" των κρατούντων δεν άλλαξε. Ακόμα και σήμερα, τόνοι σκουπιδιών πετούνται στο χωράφι, του οποίου η κανονική χρήση ήταν ως κυνοκομείο!
Στα σκουπίδια με την εναπόθεση τους γίνεται μια απλή επιχωμάτωση, η οποία απλά επιφανειακά καλύπτει το πρόβλημα, γιατί η οργανική ύλη των σκουπιδιών παραμένει σαν εστία μόλυνσης, τα στραγγίσματα των σκουπιδιών ανακατεύονται με τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα και το χειμώνα με τις βροχές μεταφέρονται στα δίπλα καλλιεργήσιμα χωράφια.
Οι οικολογικές συνέπειες εκτός από τον υδροφόρο ορίζοντα επεκτείνονται και στις διοξύνες που εκρίνονται με αποτέλεσμα την ανθιυγιεινή ποιότητα της ζωής των κατοίκων (η τοποθεσία Αγγινάρα βρίσκεται 6χλμ από το κέντρο του Πύργου).
Οι κάτοικοι ύστερα από πολύμορφες κινητοποιήσεις και καταφεύγοντας σε νομικές ενέργειες, όπου και τους δικαιώνουν, έχουν προχωρήσει εδώ και μέρες στην κατάληψη της παράνομης χωματερής. Ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, απέναντι στην κοντόφθαλμη λογική του "μακριά από την πόρτα μας" πρέπει να σταθούμε στο πρόβλημα, όχι ως πρόβλημα της εκεί περιοχής, αλλά στην προβληματική που γεννά η διαχείρηση των παράγωγων της κατανάλωσης. Απέναντι σε λογικές ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ και των περιορισμένης εμβέλειας λύσεων που παρέχουν οι πολιτικές των κρατούντων, πρέπει να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων από τα κάτω, να ενδυναμωθεί ο αγώνας των κατοίκων για το κλείσιμο της χωματερής και να μεταφερθεί ο προβληματισμός στην καρδιά μιας κοινωνίας που δεν περιμένει τις λύσεις των τεχνοκρατών αλλά παίρνει την κατάσταση στα χέρια της!

Συντακτική Ομάδα iliamovement.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: