Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Η "χωματερή" του δήμου Πύργου............................. Ο αγώνας συνεχίζεται

Μετά από δυο απανωτά δημοτικά συμβούλια, με θέμα το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμος κατέληξε στην απόφαση να αγοράσει έναν δεματοποιητή μέσα σε χρονικό ορίζοντα ενός μήνα. Οι κάτοικοι της περιοχής, την οποία μέχρι χθες ο δήμος χρησιμοποιούσε ως χωματερή, δέχθηκαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παρ’ όλα αυτά όμως συνεχίζουν τη κατάληψη της χωματερής μη επιτρέποντας την διέλευση των απορριμματοφόρων του δήμου και την περαιτέρω οικολογική καταστροφή της περιοχής τους. Συγκεκριμένα, στις συνελεύσεις τους οι κάτοικοι συμφώνησαν να μην επιτρέψουν τη ρίψη των σκουπιδιών στη Χ.Α.Δ.Α. (περιοχή Αγκινάρα), αλλά τα σκουπίδια να εναποτεθούν στο οικόπεδο όπου θα τοποθετηθεί ο δεματοποιητής.

Ο δήμος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, έχοντας έρθει αντιμέτωποι με την αμετακίνητη στάση των κατοίκων της εν λόγω περιοχής, ξεκίνησαν παρόλα ταύτα την συγκομιδή των απορριμμάτων και την εναπόθεση τους σε άγνωστη για το κοινό τοποθεσία. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η ίδια κοντόφθαλμη πολιτική συνεχίζεται, κατά τον ίδιο τρόπο όπως η προηγούμενη « συντηρητική – οπισθοδρομική δημοτική αρχή» προσπάθησε να ξεφύγει από το σκόπελο της διαχείρισης των απορριμμάτων έτσι, λοιπόν, κι η νέα δημοτική αρχή, με την ίδια προχειρότητα, προσπαθεί να κρύψει τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι!!! Εναρμονισμένοι πλήρως οι δημοτικοί άρχοντες με την κεντρική πολιτική κατεύθυνση για το θέμα των απορριμμάτων συνεχίζουν, χωρίς κανένα σχέδιο, τη ρυπογόνα και καταστροφική για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων πολιτική. Ωστόσο, δεν θα αργήσουν να έρθουν αντιδράσεις των κατοίκων της νέας τοποθεσίας εναπόθεσης σκουπιδιών, καθώς ο δήμος προσπαθεί να ανοίξει έναν νέο σκουπιδότοπο χωρίς κανέναν σχεδιασμό και περιβαλλοντική μελέτη.

Η κινητοποίηση των κατοίκων, τα λαϊκά συμβούλια, η πολύμορφη δράση με καταλήψεις και οι παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο έδειξαν το δρόμο και πέτυχαν νίκες οριοθετώντας το επίκεντρο της προβληματικής του ζητήματος, την άλλη άποψη, την άλλη λογική – όπου μέσω αμεσοδημοκρατικών συνελεύσεων, χωρίς το δεσποτισμό των «ειδικών», τοποθέτησαν το πρόβλημα στην ορθή του οπτική περνώντας το μήνυμα ότι η διαχείριση της ζωής μας πρέπει να περάσει απ’ τα χέρια των λίγων στην αγκαλιά των πολλών που στέκονται αλληλέγγυοι στους κατοίκους της περιοχής και δεν θεωρούν ότι τα σκουπίδια είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει μόνο τους κάτοικους της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά ένα ζήτημα που αγγίζει όλη την κοινωνία, των πολλών που αγωνιούν για το περιβάλλον, των πολλών που δεν πέταγαν τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης κατά τη περίοδο της κατάληψης της χωματερής.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η μέριμνα για τα απορρίμματα του καταναλωτικού συστήματος τοποθετείται τελευταία στην αλυσίδα της παραγωγής. Όσο οι πολιτικές κατανάλωσης των καρτέλ και των μονοπωλίων γεμίζουν τις ζωές μας με τα τοξικά τους παράγωγα, τόσο πιο επιτακτικό και επίκαιρο γίνεται το αίτημα για ανατροπή. Ο δρόμος της ρήξης, των θετικών λύσεων και των προοπτικών θα υλοποιηθεί όταν θα δοθεί βήμα στα συμβούλια γειτονίας, που ως κυψέλες δημοκρατίας θα μπορέσουν να σταθούν με αξιοπρέπεια και πραγματικό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα αιτούμενα του σήμερα.


Συντακτική Ομάδα iliamovement.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: