Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

ΜΟΥΣΑΦΕΡΑΤ - Το βιβλίο του Β. Λαδά


ΜΟΥΣΑΦΕΡΑΤ


Χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων


Οκτώβρης 2007 – Ιούλιος 2008. Δύο χιλιάδες πρόσφυγες. Μια πόλη - καρναβάλι. Ένας αποφασισμένος Δήμαρχος. Πνεύματα μεγάλων ποταμών μεταμφιεσμένα σε αντιεξουσιαστές. Αρχαίοι βασιλιάδες και δαίμονες. Χίλιες και μία νύχτες. Ο Μπεν, ο Νταβίντε, ο Ιλάι, η Ιουδήθ, ή Ρεββέκα, η Ραχήλ, η Σάρα, ο Αλαντίν. Δύο διμοιρίες ΜΑΤ. Η Εκάβη ή Εκάτη μεταμφιεσμένη σε σκύλα. Κόμματα και αριστερές οργανώσεις. Όνειρα και αποδράσεις. Χαρταετοί και ψέματα. Ταξίδια. Ταξίδια χωρίς τέλος και αρχή. Εξουσίες χωρίς νόημα. Ελπίδες. Ιστορίες έρωτα και αναρχίας βγαλμένες από τις γραφές του Προφήτη. Δημοτικοί σύμβουλοί, επιχειρηματίες και νομάρχες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Μουσαφεράτ. Στα φαρσί σημαίνει ταξίδι. Χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων. Το βιβλίο του Βασίλη Λαδά περιγράφει τα γεγονότα δέκα μηνών και μια μέρας πολέμου και ειρήνης του καταυλισμού των Αφγανών της Πάτρας.

Η πολιτική ήταν πάντα η προέκταση του πολέμου με ειρηνικά μέσα. Ο συγγραφέας παίρνει θέση. Διαλέγει στρατόπεδο. Κατεβαίνει στο δρόμο. Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει ουδετερότητα. Η αντικειμενικότητα είναι άλλωστε στη άλλη πλευρά. Στα πρωτοσέλιδα της «εφημερίδας». Στην ερμηνεία του νόμου.

Ο συγγραφές δεν παίρνει θέση μόνο από ανθρωπισμό. Δεν διαλέγει στρατόπεδο μόνο επειδή δε γουστάρει τους εργολάβους, τους επιχειρηματίες, τους ΜΜέδες και τους πολιτικούς ταγούς. Ανησυχεί για την Πόλη του. Φοβάται μήπως ο μύθος της γραφτεί από αυτούς. Η πόλη όμως απαντά. Η ώρα της απομάγευσης. Η τελετουργική πομπή γράφει το σύγχρονο έπος της Πάτρας. Ο καταυλισμός ακόμα αντιστέκεται όπως το χωριό του Αστερίξ. Η μάχη συνεχίζεται.

Στόχος του συγγραφέα η καταγραφή της μνήμη. Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στην λήθη. Ο διαχρονικός αγώνας των απλών ανθρώπων ενάντια στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: